1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. linnut

Tarjoamme pikkulinnuille miljoonilla euroilla ruokaa, mutta niille ei kelpaa mikä tahansa: "Kyllä linnut äänestävät nokallaan"

Lintuja ruokitaan jopa kesälläkin. Lintuharrastajien järjestö kuitenkin suosittelee ruokkimista vain talvisin muun muassa hygieniasyistä.

linnut
Talitintti syö pähkinöitä.
Talitintti ei osaa varastoida ruokaa kuten monet muut tinttilajit tekevät. Se ei selviäisi Suomen talvesta ilman ihmisten apua.Timo Nykyri / Yle

Iiläisen Timo Alaraasakan lintujen ruokintaharrastuksen alussa auringonkukan siemeniä kului muutama pussillinen vuodessa.

Niitä hankittiin kaupasta muiden ruokaostosten yhteydessä. Vuosien kuluessa määrä lähti aika rajuun kasvuun, vaikka lintulautojen määrä pihalla on pidetty muutamassa kappaleessa.

Linnut saavat syötävää sekä Alaraasakan kotona että hänen mökillään.

– Kyllä se määrä on kasvanut. Nykyään kasvutahti on ollut säkki per vuosi. Nyt kuluu puolikymmentä parinkymmenen kilon säkkiä talvessa, kun alussa riitti hyvin noin viisi pientä pussia. Lisäksi tulevat talit ja pähkinä, kertoo Alaraasakka.

Yritän olla kesällä ruokkimatta, vaikka se vähän kipeää tekeekin.

Timo Alaraasakka

Iiläinen eläkeläinen ei ole harrastuksensa kanssa yksin. Eviran tilastojen mukaan Suomeen tuotiin ulkolintujen ruokaa vuonna 2015 yli 12,5 miljoonaa kiloa.

Kolme vuotta aiemmin tuontiluku oli yli 4 miljoonaa kiloa pienempi. Parilta viime vuodelta tilastot eivät ole vielä valmistuneet, mutta Keskon arvion mukaan myynnin kasvu on edelleen jatkunut.

Kaupparyhmittymän liikkeissä Suomessa on tänä ja viime vuonna myyty ennätysmäärä ulkolintujen ruokia.

Linnut äänestävät nokallaan

Timo Alaraasakka arvioi vuosien kokemuksella, että lintujen ruuissa on suuria eroja. Hänen mukaansa linnutkin tietävät tämän – ne esimerkiksi punnitsevat auringonkukan siemenet nokallaan, ja nakkelevat heikompilaatuiset pitkin pihaa.

– Kyllä linnut äänestävät nokallaan, Alaraasakka toteaa.

Pihalta löytyy hyvä esimerkki valikoivasta syömisestä. Oksaan on vierekkäin ripustettu kaksi talitankoa. Toinen on lähes syöty loppuun ja toinen taas on lähes koskematon. Tangot on kuitenkin ripustettu paikalleen samaan aikaan.

Monet ruokkivat lintuja myös kesällä

Keskosta kerrotaan myös, että ruokintasesonki on venynyt. Ennen lintuja ruokittiin lähinnä talven pakkasaikoina. Nykyään osa jatkaa ruokintaa myös kesällä. Keskon kaupoissa tämän vuoden kesällä ulkolintujen ruokien myynti kaksinkertaistui edelliseen kesään verrattuna.

Tintit valikoivat mitä syövät.
Kaikki ruoka ei kelpaa yhtä hyvin. Nämä talitangot ripustettiin tarjolle samaan aikaan.Timo Nykyri / Yle

Lintuharrastajien järjestö BirdLife Suomi suosittelee kuitenkin, että lintuja ruokittaisiin vain talvisin. Yleensä linnut löytävät kesällä luonnosta ravintonsa, ja lämpimässä taudit leviävät ruokintapaikoilla herkästi.

Kesällä tarjottu siemenravinto saattaa myös haitata pikkulintujen poikasten kasvua, sillä siementen ja talin ravintosisältö on erilainen kuin poikasten luontaisessa hyönteisravinnossa.

Timo Alaraasakka on pysynyt Birdlifen kanssa samoilla linjoilla.

– Yritän olla kesällä ruokkimatta, vaikka se vähän kipeää tekeekin. Kyllä lintujen täytyy saada proteiiniravintoa eli esimerkiksi hämähäkkejä tuolta puiden kyljestä. On se niille välttämätön ruoka.

Talitintti ei pärjäisi ilman ruokintaa

Muutamat lajit ovat menestyneet hyvin talviruokinnan vuoksi. Birdlifen mukaan Suomessa on runsaat 240 pesimälajia, joista noin 70 lajia jää sinnittelemään meille talveksi. (siirryt toiseen palveluun)

Talviruokinnan vaikutukset näkyvät linnustossa. Lajit kuten mustarastas jäävät yhä useammin Suomeen ruokinnan ansiosta. Paljolti talviruokinnan takia talitiainen, sinitiainen ja pikkuvarpunen ovat lisääntyneet moninkertaisesti viime vuosikymmenten aikana.

Linnut eivät saa päästä ulostamaan ruoan joukkoon.

Timo Alaraasakka

Oulun yliopiston tutkijatohtori Veli-Matti Pakanen kertoo, että talitintti ei pärjäisi Suomen talvessa lainkaan ilman ihmisiltä saatavaa ruokaa. Sen sijaan esimerkiksi kuusitiainen, hömötiainen ja töyhtötiainen varastoivat ruokaa talven varalle jo syksyllä. Nekin vierailevat kuitenkin ahkeraan ruokintapaikoilla kovien pakkasten aikaan.

Puhtaus on puoli ruokaa, ehkä enemmänkin

Kun Alaraasakalta kysyy ohjeita lintujenruokintaharrastuksen aloittamiseen, nostaa hän ensimmäisenä esiin puhtauden vaalimisen.

– Kyllä puhtaus on kaiken A ja O. Linnut eivät saa päästä ulostamaan ruoan joukkoon. Jos niin pääsee käymään, on lintulauta puhdistettava, muistuttaa Timo Alaraasakka.

BirdLife Suomen nettisivuilla annettavissa ohjeissa todetaan, että telineet ja automaatit tulisi pestä kuumalla vedellä ja astianpesuaineella, ja tarpeen vaatiessa myös desinfioida. (siirryt toiseen palveluun) Lisäksi tärkeää on, että lintulaudan alapuolella oleva maa puhdistetaan säännöllisesti vanhasta ruoasta ja lintujen ulosteista.

Hygienian kanssa on oltava tarkkana erityisesti silloin, kun havaitsee ruokinnalla heikkokuntoisia lintuja. Apaattiset, kesyt ja pienehkölläkin pakkasella kovin pörröiset lintuyksilöt kertovat ruokintapaikan tautiongelmista.

Lue seuraavaksi