1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle maailmalla: Washington

Kyllä vai ei abortille? Yhdysvalloissa poliittiset ostossovellukset neuvovat shoppailemaan samanmielisten liikkeissä

Konservatiivien ja liberaalien kännykkäsovellukset johdattavat jouluostoksille aivan eri paikkoihin. Niillä on jo miljoonia käyttäjiä.

Yle maailmalla: Washington
2ndVoten jouluostosopas
2nd Vote suosittelee tekemään jouluostoksia konservatiivien omistamissa kaupoissa. Kuvakaappaus 2ndVote-sivustolta

NASHVILLE Neljäs avenue johtaa Nashvillen ydinkeskustasta kuuluisiin musiikkikortteleihin. Korkeissa rakennuksissa on katutasossa liikkeitä ja kahviloita – esimerkiksi Yhdysvalloista kaikkialle maailmaan levinnyt Starbucks-kahvilaketju on täällä näkyvästi edustettuna.

Mutta jos kahvia kaipaava käyttää 2nd Vote -sovellusta, ohjaa applikaatio hänet sivukadulla sijaitsevaan Lasaters-kahvilaan.

Konservatiivinen 2nd Vote -sovellus arvioi yrityksiä sen mukaan, kuinka vanhoillisia ne ovat. Nashvillelainen Lasaters on sovelluksen mielestä oikea paikka kahvitella, koska sen omistajat vastustavat sekä aborttia että aselakien tiukentamista.

Starbucks on lähtöisin liberaalin länsirannikon Seattlesta. Sen perustajat kannattavat aborttia ja haluavat tiukentaa aselakeja. Syytä välttää, neuvoo 2nd Vote.

2ndVoten viestintäpäällikkö Robert Kuykendall.
2nd Voten viestintäpäällikkö Robert Kuykendall tarkisti sovelluksesta Lasaters-kahvilan konservatiivisuuden. Mika Hentunen / Yle

Poliittiset erot kärjistyneet

2nd Voten kaltaisia sovelluksia ilmestyy Yhdysvaltain markkinoille koko ajan lisää.

Taustalla on maan poliittinen kahtiajako, joka on syventynyt vuosituhannen vaihteesta lähtien. Mielipide-erot republikaaneja ja demokraatteja äänestävien välillä ovat kärjistyneet, ja elämänarvot sanelevat yhä enemmän ihmisten arjen päätöksiä.

2nd Voten uudet toimitilat ovat niin ikään Neljännen avenuen varrella, pilvenpiirtäjän 18. kerroksessa. Ikkunoista avautuu laaja näkymä Nashvillen kantakaupunkiin.

Yrityksellä on vain muutama vakituinen työntekijä, mutta tilaa puolet koko kerroksesta. Sovelluksen luoja David Black myöntää, että hän on varautunut palkkaamaan lisää väkeä ja kestitsemään vieraita.

Black on investoinut 2nd Voteen yli miljoona dollaria omaa rahaansa. Yrityksen liikevaihto on yhteensä muutamia miljoonia dollareita.

Valtaosa sovelluksia kehittävistä firmoista on tällaisia pienyrityksiä. Jotkut niistä kasvavat suuriksi, ja 2ndVotea pidetään perustajansa ja liikeideansa takia mahdollisena kasvuyrityksenä (siirryt toiseen palveluun).

Black on Vietnamin sodan veteraani ja kemisti, joka rikastui perustamalla lääketestaukseen erikoistuneen Aegis Corporationin. Perheessä on myös poliittista vaikutusvaltaa: hänen vaimonsa, kuuluisa republikaanipoliitikko Diane Black, pyrkii Tennesseen kuvernööriksi ensi vuoden vaaleissa.

Sysäys omasta lahjoituksesta

David Blackin missiona on muuttaa amerikkalaisten kulutustottumuksia. Hän puhuu selkeästi ja katsoo haastattelijaa tiukasti silmiin.

Black sai idean sovelluksesta viisi vuotta sitten, kun hän meni kirkonmenojen jälkeen ostoksille. Kassalla myyjä kysyi, halusiko hän tehdä lahjoituksen perhesuunnittelua tutkivalle ja kehittävälle March of Dimes -järjestölle. Hän halusi.

Parkkipaikalla hänen poliittisesti valveutuneempi vaimonsa ihmetteli, eikö hän tiennyt, kenelle rahojaan lahjoitti.

Black ei aavistanut tukeneensa juuri abortin kannattajien järjestöä. Hän itse vastustaa raskauden keskeyttämistä.

– Tapaus sai minut miettimään, kuinkahan moni amerikkalainen tukee tietämättään tahoja, joiden periaatteita ei hyväksy, ja mitä asialle voisi tehdä, hän sanoo.

David Blackin kehittämä 2ndVote -sovellus antaa konservatiivisia ostosvinkkejä joulumarkkinoille.
David Blackin kehittämä 2ndVote -sovellus antaa konservatiivisia ostosvinkkejä joulumarkkinoille.Mika Hentunen / Yle

Seuraavana vuonna 2ndVoten ensimmäinen versio oli jo markkinoilla.

Tämän vuoden marraskuun loppuun mennessä 360 000 ihmistä oli ladannut sovelluksen älypuhelimeensä. Useat miljoonat ovat kokeilleet sitä.

– Tavoitteenamme on saada 5-6 miljoonaa aktiivista käyttäjää, Black sanoo.

Ääripäinä Walmart ja Hobby Lobby

2ndVote eli "uusintavaali" arvottaa yrityksiä ykkösestä viitoseen seitsemän konservatiivisen arvon mukaan.

Niitä ovat abortin lisäksi esimerkiksi suhtautuminen perustuslain toiseen lisäykseen eli aseenkantolupaan, verotukseen ja ulkomaalaispolitiikkaan.

– Parhaita eli viitosia on hyvin vähän ja ykkösiä on paljon, Black kertoo.

Sovelluksesta löytyy tietoja noin 700 amerikkalaisesta yrityksestä. Blackin mukaan yritykset saavat tietää etukäteen joutuvansa vanhoillisten syyniin ja myöhemmin sen, millaiset pisteet ne ovat sovellukselta saamassa.

2nd Vote -sivusto
2nd Vote arvioi liikkeitä muun muassa sen perusteella, millaisia järjestöjä ne tukevat. Kuvakaappaus 2nd Vote -sivustolta

Ykkösen eli konservatiivisten arvojen perusteella heikoimman arvosanan saa muun muassa maailman suurin vähittäiskauppaketju Walmart. Suurimpana syynä siihen on Blackin mukaan se, että Walmart tukee järjestöjä, jotka ajavat aseenkantoluvan rajoittamista.

Hän näppäilee sovelluksesta näytteeksi viitosluokan yrityksen, oklahomalaisen vähittäiskauppaketju Hobby Lobbyn.

– Oho. Kokonaisluokitus on tippunut 3,9:ään. Kaikki osa-alueet eivät siis olekaan enää kohdillaan, Black ihmettelee.

– Tämä osoittaa sen, miten sovelluksen arviot muuttuvat yritysten toimenpiteiden perusteella, hän selittää.

Koti- ja toimistotarvikkeita myyvä Hobby Lobby on tunnettu paitsi vuosikymmeniä jatkuneesta menestyksestään, myös omistajaperhe Greenin vanhoillisista arvoista.

Greenit ovat käyneet oikeustaisteluja muun muassa siitä, pitääkö ehkäisypillerit sisällyttää työntekijän terveydenhuoltoon vai ei.

Liberaaleille ja riippumattomille omansa

Nashvillen laitamilla Hobby Lobbyn parkkipaikalla Diana Michael pakkaa ostoksia autoonsa. Hän sanoo olevansa kiinnostunut poliittisesta aktivismista, mutta sillä ei ole ratkaisevaa vaikutusta.

– Hobby Lobbyn kristilliset arvot ovat hyvä asia. En kuitenkaan tee ostopäätöksiäni niiden takia. Pidän heidän tuotteistaan ja hinnoittelustaan, Michael sanoo.

Toisen asiakas, vanhempi herrasmies Leo Zelinsky sen sijaan kertoo, että hänen ostopäätöksiään ohjaavat poliittiset motiivit.

– En halua ostaa liikkeestä, jonka omistajilla on erilaiset näkemykset kuin minulla, Zelinsky sanoo.

Walmart tai Starbucks eivät kuitenkaan ole huolissaan 2ndVotesta. Ne nimittäin ovat kärkikastissa liberaalien sovelluksissa, joilla on ainakin vielä enemmän käyttäjiä. Niitä on ollut pidempään markkinoilla kuin konservatiivisovelluksia.

Yksi tunnetuimmista liberaalisovelluksista on Buycott. Se antaa päinvastaisia neuvoja kuin 2ndVote.

Lisäksi markkinoilla on poliittisesti riippumattomia, yritysten poliittisia kytköksiä kertovia sovelluksia, kuten BuyPartisan.

Buycott-sovellus
Buycott-sovelluksessa voi ilmoittautua tukemaan erilaisia kampanjoja. Sovellus opastaa tekemään niiden arvojen mukaisia ostopäätöksiä.Kuvakaappaus Buycott-sovelluksesta

Aktivismiin koko ajan lisää rahaa

Tarkkaa tilastotietoa poliittisten aktivistien kehittämien sovellusten määrästä Yhdysvalloissa ei ole. Niitä on lukuisia ja niillä on joka tapauksessa jo miljoonia käyttäjiä.

Jos poliittisesti aktiiviset nettideittailusivustot lasketaan mukaan, käyttäjiä on ehkä kymmeniä miljoonia.

Tiukasti poliittista väriä vannoville on nykyään omat kilpailevat palvelunsa. Trumpia tukevat sinkut voivat etsiä toisiaan TrumpSinglesista ja vasemmalle kallellaan olevat Liberalheartsista.

Ylipäätään poliittiseen aktivismiin käytetään Yhdysvalloissa satoja miljoonia euroja vuodessa. Viime vuosi oli vaalien takia ennätyksellinen: pelkästään Super PAC -aktivistiyhdistysten kautta erilaisiin poliittisiin kampanjoihin kanavoitiin 1,1 miljardia dollaria eli noin 934 miljoonaa euroa.

Lue seuraavaksi