1. yle.fi
  2. Uutiset

Hirvien aiheuttamista metsätuhoista saa aiempaa tuhdimmat hyvitykset – "Korvausta myös lievemmistä vahingoista"

Viime vuoteen verrattuna Suomen metsäkeskukselta haettujen vahinkoarviointipyyntöjen määrä on yli kaksinkertaistunut. Syynä pidetään korvaussummien kasvamista.

hirvi
Hirvi.
Hirvien aiheuttamista metsätuhoista on keväästä lähtien saanut noin neljänneksen aiempaa suuremmat korvaukset, Suomen metsäkeskuksesta kerrotaan.AOP

Metsänomistajat ovat tänä vuonna hakeneet aktiivisesti korvauksia hirvien tekemistä tuhoista. Suomen metsäkeskus on tehnyt yli kaksinkertaisen määrän vahinkoarviointeja edellisvuoteen verrattuna.

Marraskuun puolivälissä viime vuonna vahinkoarviointeja oli tehty 1 200 hehtaarin alueilla, kun samaan aikaan tänä vuonna niitä on tehty yli 2 600 hehtaarilla.

Hirvien taipumus tuhotöille ei välttämättä ole suoraan tuplaantunut, vaan nyt metsille koituneista vahingoista saa aiempaa tuhdimmat hyvitykset. Keväällä hirvivahinkojen korvaussummia nostettiin, ja Metsäkeskus arveleekin tämän olevan pääsyy vahinkokorvausten määrän kasvuun kuluvana vuonna.

– Korvausosa on noussut noin neljänneksen ja metsänomistajat ovat aktivoituneet tekemään ilmoituksia. Korvaus oli ennen aika pieni, ja vaati laajan tuhon, että korvauskynnys ylittyi, kertoo Suomen metsäkeskuksen rahoituksen ja tarkastuksen palvelupäällikkö Aki Hostikka.

Hostikan mukaan myös hirvikanta on vahvistunut ja hirvien kaatomäärät ovat kasvaneet, mutta eivät kuitenkaan lähellekään samassa suhteessa vahinkohakemusten määrän nousun kanssa.

Metsäkeskuksen mukaan tuhoarvioinnit painottuvat Pohjois-Suomeen, kuten Pohjanmaalle, Lappiin ja Pohjois-Karjalaan. Vähiten korvauksia on haettu Uudellamaalla, Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa.

Hirvi tuhoaa pääasiassa mäntytaimikkoa

Tyypillisesti hirvien tekemiä tuhoja esiintyy 1-3 metrin mittaisissa mäntytaimikoissa. Hirvet katkovat taimen päärangan ja mutustelevat rungon kuorta. Vahingollisen ruokahetken takia taimen kasvu voi vaurioitua tai puu voi kuolla kokonaan.

– Koivu on niille ykkösherkku, mutta koivun viljelymäärät ovat pieniä, niin mänty on pääasiallisin tuhon kohde, Hostikka sanoo.

Metsäkeskukselta voi hakea korvausta, kun tuhojen laajuus ylittää 170 euron korvauskynnyksen. Korvausta voi hakea kolmen viime vuoden aikana tapahtuneista vahingoista. Apuna korvaussumman suuruuden laskemiseen on Metsäkeskuksen hirvivahinkolaskuri (siirryt toiseen palveluun).

Eri puulajeille on määritelty omat vaurioluokkansa, joiden mukaan korvauksia maksetaan. Arviointitapa siitä, onko vaurio pieni vai suuri vaihtelee siis lajikohtaisesti. Hostikka suosittelee vahinkokriteereihin (siirryt toiseen palveluun) perehtymistä ennen korvauksen hakemista.

– Jos puu on katki poikki, niin se on selvä, mutta korvausta saa myös lievemmistä vahingoista.

Riistavahinkolaissa hirvieläimeksi luokitellaan kuusipeura, saksanhirvi, japaninpeura, hirvi, valkohäntäpeura sekä metsäpeura.

Lue seuraavaksi