1. yle.fi
  2. Uutiset

Ei merkkiäkään uhanalaisen naalin pentueista – Tuorein varma pentuehavainto jo yli 20 vuotta vanha

Pesätarkastuksissa löydettiin yksi aktiivinen, mutta pennuton, naalinpesä. Suomen, Ruotsin ja Norjan tuntureilla arvioidaan elävän yhteensä vain noin 200-250 naalia. Suomessa laji on kaikkein uhanalaisin.

naali
Naali eli napakettu.
NaaliIsmo Pekkarinen / AOP

Uhanalaisen naalin pentueista ei tänäkään vuonna ole havaittu mitään merkkejä Lapissa. Asiasta kertoo naaliseurantaa ja pesätarkastuksia tekevä Metsähallitus. Kuluvan talven ja viime kesän aikana Lapissa on tehty tarkastuskäynti kaikkiaan 227 eri pesälle Pohjois-Lapin alueella.

Tuoreissa laskennoissa Enontekiöltä löydettiin yksi aktiivinen naalinpesä. Sekin osoittautui pennuttomaksi. Enontekiön ja Utsjoen alueella on tehty lisäksi useita varmistettuja näköhavaintoja naalista.

Viimeisin varma naalipentuehavainto on tehty Suomessa vuonna 1996.

Vuosi sitten naalin pesintä oli lähempänä kuin vuosiin. Tuolloin Utsjoella sijainneen riistakameran kuviin tallentui päivittäin jopa satoja kuvia kahdesta telmivästä naalista. Pesintää pidettiin jo ajan kysymyksenä, mutta uutta lukua naalihistoriassa ei kuitenkaan kirjoitettu, sillä toinen naaleista katosi äkisti.

naalit utsjoki WWF
Naalit leikkivät hangella Utsjoella keväällä 2016.Metsähallitus / WWF

Suomen, Ruotsin ja Norjan tuntureilla arvioidaan olevan yhteensä vain 200–250 naalia. Näistä alle kymmenen yksilön arvellaan elävän Suomessa. Meillä laji on siis kaikkein uhanalaisin.

Naalia ruokitaan koiranmuonalla

Sata vuotta sitten naali oli yleinen pohjoisimman Lapin alueella, erityisesti Enontekiöllä ja Utsjoella. Kanta kuitenkin romahti syistä, joita ei täysin tunneta. Uhanalaisen naalikannan vahvistumisen suurimmat esteet ovat nykyään ilmastonmuutos sekä samasta ravinnosta kilpaileva ja naaleja tappava kettu.

Suomi, Ruotsi ja Norja yrittävät myös yhdessä pelastaa pohjoisimpien tunturialueiden huvennutta naalikantaa. Pääkeinot ovat kettujen hävittäminen ja naalien ruokkiminen. Naaleja ruokitaan koiranmuonalla ruokintalaitteista, joiden äärellä ruuan ääreen yltää naali – mutta ei naalia reilusti kookkaampi kettu.

Kettu
Kettu.Anja Akujärvi, Ivalo
Lue seuraavaksi