Pörssisäätiö aikoo irtisanoa "miesten kerhona" tunnetun Pörssiklubin vuokrasopimuksen

Kauppalehti uutisoi viikonloppuna, että Pörssiklubi ei aio muuttaa linjaansa, jossa jäseniksi otetaan vain miehiä.

Helsingin pörssiklubi
Helsingin pörssitalo.
Tiina Jutila / Yle

Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri kertoo Twitterissä, että Pörssisäätiö aikoo irtisanoa ja neuvotella tiloissaan toimivan Pörssiklubin vuokrasopimuksen uusiksi. Sopimus päättyy vuonna 2020.

Lounasmeri kommentoi Pörssiklubin nimeä harhaanjohtavaksi ja sijoittamisen kuuluvan kaikille.

Lounasmeri on kommentoinut tilannetta myös Kauppalehden haastattelussa.

– Pörssisäätiö edistää arvopaperisäästämistä ja arvopaperimarkkinoita. Pörssiklubi on meidän vuokralaisemme, joka on miesten kerho, Lounasmeri sanoi lehdelle (siirryt toiseen palveluun).

Pörssiklubi ei hyväksy naisia jäsenikseen. Kauppalehti uutisoi viikonloppuna (siirryt toiseen palveluun), että klubi ei myöskään aio muuttaa sääntöään. Helsingin Pörssiklubin viestinnästä vastaava jäsen Juhani Mäkinen kertoi lehdelle, että "mielellään pidettäisi herrojen kokoontumispaikka, jossa jäsenkunta on herroja". Mäkinen totesi myös, että kun ulkopuolelta paineistetaan muuttamaan sääntöjä, he ajattelevat että muut eivät käske klubin tekemisiä.

Oman kuvauksensa (siirryt toiseen palveluun) mukaan Pörssiklubilla "vaalitaan herrainklubin perinteitä, mutta klubi on samalla vahvasti ankkuroitu nykyaikaan."

Naisia pörssiyhtiöiden johdossa ennätysmäärä

Nasdaq Nordicin toimitusjohtaja Lauri Rosendahl puolestaan kommentoi viikonloppuna Taloussanomille (siirryt toiseen palveluun), että hän ei ole aikanaan halunnut liittyä Pörssiklubiin, vaikka hänelle on tarjottu jäsenyyttä.

– Klubin säännöt eivät sovi arvomaailmaani, Rosendahl sanoi Taloussanomille.

Asia nousi julkiseen keskusteluun viime viikolla julkistetun Keskuskauppakamarin selvityksen myötä. Selvityksen mukaan naisia on pörssiyhtiöiden johdossa enemmän kuin koskaan. Pörssiyhtiöiden hallitusten jäsenistä naisia on 27 prosenttia.

Pörssiklubin jäsenyyspolitiikka on ollut esillä aiemminkin. Yle uutisoi aiheesta huhtikuussa 2012. Pörssiklubia johtava Michael Nyman kommentoi tuolloin Ylelle, että varsinkin nuoret miesjäsenet ovat olleet naisten jäseneksi ottamista vastaan.