1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tulivuorenpurkaukset

Kuusi kysymystä Balin tulivuorenpurkauksesta: Voiko Agungin purkaus kiihtyä tappaviin mittoihin?

Meneillään oleva tulivuorenpurkaus on huomattavasti pienempi kuin 1960-luvulla, mutta se voi vielä yltyä.

tulivuorenpurkaukset
Agung-tulivuori
Agung-tulivuori purkaa sisästään tuhkaa ja laavaa. Tältä savupatsas näyttää Datahista katsottuna.Made Nagi / Epa

Tulivuori Agung purkautuu parhaillaan Balin saarella Indonesiassa. Kysyimme väitöskirjatutkija Paavo Nikkolalta, kuinka voimakkaaksi hän uskoo tämänkertaisen purkauksen yltyvän. Nikkola tekee maapallon vaippaan liittyvää tutkimusta Helsingin yliopistolle.

Kiihtyykö Agungin purkaus vielä?

Ennusteiden tekeminen on mahdotonta. On mahdollista, että purkaus sammuu viikon sisällä. Mutta on myös mahdollista, että purkaus jatkuu puoli vuotta tästä eteenpäin.

Yleensä Agungin purkaukset ovat jatkuneet viikkoja, ja olleet räjähdysmäisiä, kuten nytkin. Purkaus saattaa siis jatkua pitkäänkin.

Miten Agung purkautuu?

Jokainen tulivuori on omanlaisensa, eikä niiden käyttäytymistä sen takia voi tarkkaan ennustaa.

Kolme kilometriä korkean Agungin purkaukset ovat räjähdyspurkauksia. Ilmakehään tulee usean kilometrin korkuisia tuhkapatsaita. Tuhka on käytännössä hienoiksi hajonneita kivenkappaleita.

Viitteitä tulevasta purkauksesta saadaan seismisen toiminnan eli maan värähtelyn perusteella. Agungin purkaustakin edelsivät lisääntyneet maanjäristykset tulivuoren alla ja purkausta oli siksi osattu odottaa jo kuukausia.

Maapallolla seurataan jatkuvasti satoja tulivuoria. Pelkästään Islannissa on kymmeniä tulivuoria.

Mitä tapahtui, kun Agung purkautui 1960-luvun alussa?

Vuosina 1963–1964 Agung purkautui hyvin voimakkaasti. 1 100–1 500 ihmistä kuoli. Tuolloin purkautuminen alkoi samankaltaisesti kuin nytkin. Kiihkeämpi vaihe kesti noin kuukauden, päättyen hyvin voimakkaaseen purkaukseen.

Tuhkaa nousi yli kymmenen kilometrin korkeuteen. Syntyi pyroklastisia virtauksia, joissa kuumaa tuhkaa ja kuumaa myrkyllistä kaasua valui vuoren rinteitä alaspäin. Tällainen virtaus on tulikuuma ja liikkuu erittäin nopeasti, paljon nopeammin kuin laava, ja siksi monia ihmisiä menehtyi.

Tulivuori säilyi aktiivisena ja pienempiä purkauksia tapahtui vielä lähes vuosi pääpurkauksen jälkeen.

Onko odotettavissa, että nyt tapahtuisi yhtä voimakas purkaus?

Emme vielä tiedä, miten voimakkaaksi purkaus yltyy.

Purkaus saattaa olla jo nyt huipussaan, mutta on myös mahdollista että purkauksen voimakkuus yltyy, ja saavuttaa 1960-luvun alun purkauksen mittasuhteet.

Miksi ihmisiä on evakuoitu?

Agungin aiemmassa voimakkaassa purkauksessa ihmisiä menehtyi jäätyään pyroklastisen voimakkaan virtauksen tielle. Tällaista virtausta on paljon vaikeampaa väistää kuin hitaammin liikkuvaa laavaa.

Tuhansia paikallisia asukkaita on nyt evakuoitu tiheästi asutulta alueelta läheltä tulivuoren keskuksesta mahdollisten virtausten takia.

Mikä tulivuorissa kiehtoo?

– On mystistä, että syvältä maankuoren sisuksista tulee silloin tällöin ainesta tänne maan päälle, sanoo maapallon ylävaipan koostumukseen perehtynyt tutkija Paavo Nikkola. Tulivuoresta purkautuva aines on alunperin peräisin kymmenien kilometrien syvyydestä, maapallon vaipasta eli maankuoren alta.

Tulivuorenpurkaukset ovat harvinaisia tapauksia, joista jokainen on ainutlaatuinen.

– Purkaukset ovat kuin kirjeitä maan sisustasta, Nikkola sanoo.

Lue seuraavaksi