1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suomi 100

Katso, miten luminen Saana-tunturi saa sinisen valohunnun: valaistava pinta-ala on hurjat 2,2 miljoonaa neliömetriä

Saanan valaisua varten kehitettiin oma valoteholtaan tehokas valonheitin.

Suomi 100
Saana-tunturi siniseksi valaistuna.
Saana-tunturi sai ylleen sähkösinisen sävyn. Upea valoteos näkyi kolmeen eri valtioon. Teoksen takana on valotaiteilija Kari Kola.

Yli kilometrin korkuinen Kilpisjärven ylpeys Saana on jo pelkkänä silhuettina Suomen tunnetuin tunturi. Toiselta puolelta loivasti nouseva ja toiselta puolelta jyrkästi kohoava, Suomen 12. korkein tunturi on saamelaisten pyhä paikka.

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi se valaistaan siniseksi Joulukuun 4. ja 5. päivä. Valaistava pinta-ala on huikeat 2,5 miljoonaa neliömetriä. Valoteos on mahdollisesti maailman suurin.

Saanatunturi Kilpisjärvellä
Saana kevätauringossaEeva-Maria Pieskä

Joensuulaiselle valotaiteilijalle Kari Kolalle Saana ja Kilpisjärvi on tuttu paikka lapsuudesta lähtien. Hän halusi tehdä Saanasta yhden valoteoksen itsenäisyyden juhlavuoden teossarjaansa Luminous Finland 100.

136 kustomoitua led-valaisinta

Apuna on erityisesti tätä työtä varten valmistetut kustomoidut led-valaisimet, joita tarvitaan kaikkiaan 136 kappaletta. Valaistukseen tarvittavaa hurjaa valotehoa ja syvän sinistä värisävyä olisi ollut vaikea toteuttaa perinteisin tavoin.

– Mikäli Saanan teos tehtäisiin muulla olemassa olevalla laitteistolla heittimiä pitäisi olla yli 2 000, valotaiteilija Kari Kola kertoo. Se olisi tarkoittanut valojen, aggrekaattien ja johtopinojen kuskaamiseen helposti kymmenen kontin verran tavaraa, nyt tarvitun neljän rekkakontin sijaan.

Kari Kola näyttää, minkälaisilla heittimillä Saana valaistaan.
Saana valaistaan 136 valonheittimelläJarmo Honkanen / Yle

Saanan valaistustyöt aloitettiin haastavan kohteen vuoksi viikkoa ennen h-hetkeä kuudella moottorikelkalla. Paperilla suunnitelmat ovat olleet valmiina paljon pitempään, sillä työryhmä vieraili Saanalla jo maaliskuussa 2017.

170 metriä alumiinia ja 2 000 kiloa valokalustoa

Tunturin vaihteleva sää vaikuttaisi olevan työryhmän puolella sillä pakkasta on ollut sopivat kahdeksan astetta ja maa on lumen peittämä. Lumipeitteen ohuus tosin teetti aluksi hieman töitä ja kelkkareittiä piti hieman vahvistaa, mutta työ eteni etuajassa.

Tunturissa on työskennellyt seitsemän hengen työryhmä viime viikon maanantaista alkaen. Koko arsenaali oli asennettava keskelle suojeltua lappilaista tunturiluontoa moottorikelkoilla ja käsipelilllä.

Näin isoa näyttämöä ei ole koskaan ollut edessä.

Onni Tahvanainen, valoteknikko

Saanan ympäristö on suojeltu ja liikkuminen on sallittua vain merkityllä, noin neljän kilometrin retkeilyreitillä. Sen varrelle on nyt asennettu kaikki tarvittava, karkeasti sanottuna 170 metriä alumiinia ja 2 000 kiloa valaistuskalustoa.

– Kaikki on mennyt tosi hyvin, olemme olleet aikataulusta edellä, valoteknikko Onni Tahvanainen kertoo.

Tekninen tiimi on rakentanut yhdessä puistomestarin kokoaman ryhmän kanssa maastoon kaikkiaan kymmenen valotelinetornia, joihin lamput tullaan kiinnittämään.

Ainutlaatuinen kohde

Saana valaisukohteena on kokonsa puolesta todella ainutlaatuinen, mahdollisesti suurin maailmassa ja valojen suuntaaminen tuo oman haasteensa, sillä rinteessä ollessa ei näe sitä, mitä muutaman kilometrin päästä.

– Näin isoa näyttämöä ei ole koskaan ollut edessä, Tahvanainen sanoo ja kertoo, että valojen suuntausohjeet on pakko antaa kilometrien päästä tunturin juurella olevalle kenttätiimille, joka suuntaa valaisimet ohjeiden mukaan.

Saana on valotaiteilijalle monessa mielessä kiinnostava kohde. Valtavan kokonsa lisäksi hajavaloa ei alueella ole ja ympäristö on lumisen valkoinen. Heijastavaa pintaa siis pitäisi olla riittävästi ja sen takana tumma kaamostaivas.

Toiveissa vain on, että säiden haltija ei tuota yllätystä lumisateen tai -myrskyn muodossa.

Lue lisää Saanatunturin valaisun herättämästä keskustelusta:

Saamelaisten pyhä paikka muuttuu valotaideteokseksi, joka hohtaa Suomen lipun väreissä – Tutkija kummeksuu