Syyttäjä hakee pitkiä tuomioita Saimaan kanavan poikkeuksellisessa salakuljetusjutussa – syytettyjen penkillä myös alaikäinen poika

Laittomuuksista syytetyn venäläläisperheen isän mukaan ihmisiä salakuljetettiin humanitäärisistä syistä.

ihmissalakuljetus
Saimaan ihmissalakuljetustapauksen oikeudenkäynti on alkanut Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa Lappeenrannassa.
Yhtä syytettyä kuljetetaan pois istuntosalista Etelä-Karjalan käräjäoikeuden tiloissa Lappeenrannassa.Jaakko Mäntymaa / Yle

Syyttäjä vaatii pitkiä vankeustuomioita Saimaan kanavan mittavan ihmissalakuljetusjutun pääsyytetyille. Syytettyjä on kaikkiaan kymmenen, joista päätekijöinä on salakuljetukseen käytetyn veneen miehistönä ollut kolmihenkinen venäläisperhe.

Kapteenina toimineelle perheen isälle vaaditaan kuuden vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta. Hänen lapsilleen, täysi-ikäiselle naiselle ja alaikäiselle pojalle, vaaditaan myös pitkiä tuomioita: Naiselle viiden vuoden vankeusrangaistusta ja pojallekin kolmen ja puolen vuoden mittaista vankeusrangaistusta.

Muut seitsemän syytettyä kuljettivat maahan salakuljetettuja ihmisiä eteenpäin, kun heidät ensin oli tuotu veneessä Lappeenrantaan. Heille vaaditaan vuodesta kolmen kuukauden pituisia vankeusrangaistuksia, joista osa voi olla ehdollisia.

Rikosnimikkeinä on yhteensä yhdeksän törkeätä laittoman maahantulon järjestämistä ja yksi törkeän laittoman maahantulon avustaminen.

Syyttäjä: Yhdestä matkasta maksettiin tuhansia euroja

Syyttäjän mukaan syytetyt ovat toimineet osana järjestäytynyttä rikollisryhmää, kun he ovat laittomasti järjestäneet vähintään 72 henkilöä Venäjältä Suomeen Saimaan kanavan kautta.

Salakuljetetut ovat olleet useista eri kansallisuuksista. Joukossa on ollut muun muassa afganistanilaisia, syyrialaisia, turkkilaisia ja egyptiläisiä. Osa henkilöistä on kulkeutunut Suomen ulkopuolelle ja osa jäänyt kokonaan kateisiin.

Ihmiset kuljetettiin Venäjän läpi Lappeenrantaan venäläisen huviveneen rakenteisiin tehdyissä tiloissa. Reissuja on vuoden 2016 kesästä asti tehty useita. Toiminta paljastui kesäkuussa, kun Rajavartiolaitos takavarikoi veneen.

Syyttäjän mukaan toiminnalla on saatu yli 300 000 dollarin taloudellinen hyöty, sillä yhden matkan hinta on voinut olla jopa 12 500 dollaria.

Saimaan kanavan ihmissalakuljetustapausta käsitellään Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa Lappeenrannassa.
Jaakko Mäntymaa / Yle

Syytetyt kiistävät

Venäläisperheen jäsenet kiistävät syytteet, vaikka he myöntävätkin tuoneensa henkilöitä Suomeen. He kiistävät myös kuuluvansa järjestäytyneeseen rikollisryhmään.

Puolustuksen mukaan pääarkkitehtina toiminnassa on ollut perheen isä. Lapset eivät ole puolustuksen mukaan osallistuneet järjestelyyn tai saaneet rahaa ihmissalakuljetuksesta.

Isän mukaan salakuljetuksen taustalla ovat "humanitääriset syyt" ja salakuljetettujen kotimaissaan kokema vaino. Puolustuksen mukaan ihmisiä on salakuljetettu pelkillä kulukorvauksilla.

Syyttäjän mukaan salakuljetetut ovat matkan aikana joutuneet hengenvaaraan, sillä veneen rakenteisiin tehdyt tilat ovat olleet kosteat ja ahtaat. Veden lisäksi tiloissa on muun muassa ollut vapaana roikkuvia sähköjohtoja.

Syyttäjän mukaan tiloista olisi myös ollut vaikea paeta, jos alus olisi joutunut hätään. Lisäksi matkustajia lääkittiin syyttäjän mukaan puoliväkisin rauhoittavilla aineilla.

Perhe kiistää, että tilat olisivat olleet hengenvaaralliset. Isän mukaan ketään ei myöskään lääkitty vasten heidän tahtoaan. Lääkkeet ovat puolustuksen mukaan apteekkitavaraa Venäjällä.

Oikeudenkäynnistä tulossa pitkä

Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa Lappeenrannassa käytävästä oikeudenkäynnistä on tulossa pitkä. Syytettyjä on monta ja esitutkintamateriaalia on pitkälti yli 1 000 sivua. Oikeudenkäyntiä hidastaa myös tulkkauksen tarve.

Istuntopäiviä on varattu joulukuun puoliväliin saakka. Oikeus tekee myös katselmuksen salakuljetuksessa käytettyyn veneeseen.

Osa oikeuteen tuotavista todistajista todistaa sermin takaa, sillä he ovat ilmoittaneet pelkäävänsä todistusta.