Nokian vesikriisin korvauksissa kesti 10 vuotta: "Toisaalta toivon, että koko päätöstä ei olisi tullut"

Päivälleen kymmenen vuotta sitten alkanut vesikriisi tuli maksamaan Nokian kaupungille yli kolme miljoonaa euroa. Viimeiset korvaukset kärsijöille maksettiin vasta tämän vuoden lokakuussa.

Seija Mattjus-Palomäki oli viimeisten joukoissa, joille Nokian kaupunki maksoi korvauksia 10 vuotta sitten sattuneen vesikriisin kuluista. Jo aiemmin Mattjus-Palomäki on saanut vakuutusyhtiöltä korvausta sairauden tuomasta pysyvästä haitasta. Kuva: Marko Melto / Yle

Yrittäjä Seija Mattjus-Palomäki joutui odottamaan korvauspäätöstä Nokian vesikriisiin liittyvistä kuluista vuosia. Hänen hakemuksensa käsiteltiin viimeisten joukossa tämän vuoden elokuussa.

– En tiedä olisinko itkenyt vai nauranut, kun päätös tuli postissa. Se pysähdytti ja toi ikävästi muistot mieleen, Mattjus-Palomäki sanoo.

Mattjus-Palomäki kertoo soittaneensa vuosien aikana useita kertoja kaupungille ja kyselleensä korvausten perään. Hakemuksen hän teki aikanaan miehensä kanssa, mutta tämä ehti kuolla ennen päätöksen saapumista.

– Mieheni kuoli liki kaksi vuotta sitten haimasyöpään. Päätös nosti surun uudelleen pintaan, sillä kaikissa papereissa oli tietysti myös hänen nimensä, Mattjus-Palomäki sanoo.

Pariskunnan korvaukset koskivat vedenhakureissuja. Heidän kotinsa ja yrityksensä oli ilman vettä noin kolme kuukautta.

– Korvaus oli 80 euroa, eli mistään huimista summista ei ollut kyse. Toisaalta toivon, että koko päätöstä ei olisi tullut.

Kriisin lasku yli 4 miljoonaa

Nokian kaupunki on saamassa viimein pöytänsä puhtaaksi Nokian vesikriisin aiheuttamista korvaushakemuksista. Enää on jatkokäsittelyssä kolme korvauspäätöstä, joihin on haettu muutosta.

Vesikriisi tuli maksamaan Nokian kaupungille ja vakuutusyhtiölle pitkälle yli 4 miljoonaa euroa. Pelkästään veden jakaminen, verkoston huuhtelu ja desinfiointi maksoi kaupungille noin 2,5 miljoonaa euroa.

– Korvaushakemuksia oli yhteensä 971. Kaupungin maksamat korvaukset ovat noin 840 000 euroa. Lisäksi vakuutusyhtiö If on korvannut noin 991 000 euroa suoraan hakijoille, Nokian kaupungin talousjohtaja Mikko Koskela kertoo.

Paljolta mielipahalta olisi vältytty, jos kaupunki olisi palkannut riittävästi ihmisiä käsittelemään hakemuksia.

Seija Mattjus-Palomäki

Myös Seija Mattjus-Palomäki on saanut korvauksia vakuutusyhtiöltä. Hän sairastui saastuneen veden juomisesta, ja kolmen vuoden tutkimusten jälkeen oireiden aiheuttajaksi paljastui alkueläin. Vakuutusyhtiö maksoi korvausta pysyvästä haitasta.

– Vakuutusyhtiön korvauspäätös tuli aikanaan nopeasti, noin kuukaudessa. Paljolta mielipahalta olisi vältytty, jos kaupunki olisi palkannut riittävästi ihmisiä käsittelemään hakemuksia. Nyt maksettiin kymmeniä tuhansia euroja pelkkiä viivästyskorkoja, Mattjus-Palomäki sanoo.