1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tietoliikennehäiriöt

HUSilla uusia ongelmia tietotekniikassa – syytä selvitetään

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri tutkii uusia tietoteknisiä ongelmia. Kotihakemistopalvelu ruuhkautui maanantaina, ja työasemat toimivat hitaasti.

Tietoliikennehäiriöt
Evertechin palvelinhalli.
KuvituskuvaRonnie Holmberg / Yle

HUSin työasemien toiminta hidastui tänään maanantaina iltapäivällä kello 13.30-15.06.

– Työasemille kirjautuminen oli tavattoman hidasta, eikä kotihakemistolevyihin päässyt tallentamaan, kertoo HUSin tietohallinnon tuotantopäällikkö Risto Laakkonen.

Ylen saamien tietojen mukaan esimerkiksi Allergiasairaalassa kuulutettiin henkilökunnalle, että tietokoneet eivät toimi. Hoitajat eivät päässeet kaikkien asiakkaiden tietoihin.

Laakkosen mukaan tilanne on ohi ja ongelmien juurisyytä selvitetään parhaillaan.

– Kotihakemistopalveluun tuli paljon pyyntöjä. Nyt selvitetään, mistä se johtui, mutta meidän tietojemme mukaan ei ole viitteitä kyberhyökkäyksestä tai tietoturvahäiriöstä.

Laakkosella ei ole vielä täysin kattavaa käsitystä siitä, millä HUSin klinikoilla ilmeni tänään tietoteknisiä ongelmia.

– Oletus on, että se näkyi kaikkialla hitautena.

Se ei vaikuttanut potilastietojärjestelmien toimintaan eli ne ovat käsittääkseni toimineet ihan normaalisti.

Johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi

Aiemmin tässä kuussa HUSin tietoliikennejärjestelmissä oli laajoja ongelmia, mutta Laakkosen mukaan tämänpäiväinen ongelma ei liity marraskuun alkupuolen tietoliikenneongelmiin.

– Tällä kertaa kysymyksessä ei ole tietoliikennehäiriö, vaikka tämä näkyi varmasti käyttäjille samanlaisena. Kotihakemistopalvelu oli hetkellisesti ruuhkautunut. Pääpotilastietojärjestelmässä ei ollut tämän hetken tiedon mukaan suoranaisesti käytettävyyshäiriöitä.

Johtajaylilääkäri Markku Mäkijärven mukaan potilasturvallisuus ei tällä kertaa vaarantunut.

– Tietääkseni ei vaarantunut. Niiden tietojen mukaan, mitä itse sain levyasemien käytettävyyshäiriöstä, se ei vaikuttanut potilastietojärjestelmien toimintaan eli ne ovat käsittääkseni toimineet ihan normaalisti.

Lisää aiheesta:

Valvira: Husin tietoliikenneongelmat vaaransivat potilasturvallisuuden – Potilastietoja kirjattu paperille, leikkauksia jouduttu siirtämään

Lue seuraavaksi