Kotkan uudelle kaupunginjohtajalle Esa Sirviölle pohditaan tulospalkkiota – joka neljäs kunta maksaa onnistumisista

Viime vuonna keskimääräinen ekstrapalkkio kunnanjohtajalle oli noin 1 500 euroa.

Tulospalkkio
50 euron seteli.
Henrietta Hassinen / Yle

Kotkan uusi kaupunginjohtaja Esa Sirviö aloittanee tehtävässään ensi maaliskuussa. Hänen palkkansa tulisi olemaan lähellä kahtatoista tuhatta euroa kuukaudessa, sillä saman suuruista palkkaa saa myös väistyvä kaupunginjohtaja Henry Lindelöf. Yhtenä vaihtoehtona on myös tuloksista palkitseminen, joka on harkinnassa.

– Kotkan kaupunginjohtajalla on oma merkittävä henkilökohtainen panoksensa siinä, että kaupunki menestyy. Vastuun jakavat yhdessä kaupunginjohtaja vastuualueiden johtajien ja poliittisten päättäjien kanssa, sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Nina Brask (sd.).

Palkkioiden hankaluutena on sopivista tavoitteista sopiminen. Kotka voisi maksaa Esa Sirviölle esimerkiksi Kantasatamaan päätetyn tapahtumakeskuksen edistämisestä.

– Olen sitä pohtinut, että onko se liian iso kakku uudelle kaupunginjohtajalle, koska tehtävään tutustuminen vie aikaa ainakin puoli vuotta. Mutta tapahtumakeskus on laaja hanke, ja sen voisi palastella tiettyihin paloihin ja miettiä sitä kautta sopivia vuositavoitteita, sanoo Nina Brask.

Kotkan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Nina Brask
Kotkan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Nina Brask (sd.) Brask on myös Kymenlaakson soten poliittisen ohjausryhmän puheenjohtaja.Minna Heikura/Yle

– Toinen kriteeri voisi olla esimerkiksi henkilöstön hyvinvointi. Voisi miettiä, että voiko kaupunginjohtaja siihen vaikuttaa, hän lisää.

Brask ei lähde arvioimaan, kuinka paljon tavoitteen toteuttamisesta pitäisi maksaa palkkiota. Hän kertoo, että hän sopii Esa Sirviön kanssa tapaamisen joulukuulle, jolloin tahot ryhtyvät yhdessä hiomaan johtajasopimuksen yksityiskohtia kuten palkkausta.

Keskimääräinen palkkio noin 1 500 euroa

Viime vuonna noin joka neljäs kunta maksoi kunnan- tai kaupunginjohtajalle tulokseen perustuvaa palkkiota. Palkkioita maksettiin yli seitsemällekymmenelle kunnan- tai kaupunginjohtajalle. Keskimääräinen palkkio vuodessa oli noin 1 500 euroa.

Suomalainen kunnan- tai kaupunginjohtaja saa palkkaa keskimäärin 7 871 euroa kuussa.

– Tämä varmaan kertoo tällaisten muualla yhteiskunnassa olevien mekanismien ja toimintatapojen yleistymisestä kunnissa. Työssä onnistumista arvioidaan yhä tiukemmin. Se kertoo myös siitä, että kunnanjohtajan tehtävä on vaativa, ja että sitä arvioidaan monelta eri kantilta, sanoo kehityspäällikkö Jaakko Majava Kuntaliitosta.

Esa Sirviö
Kotkan uusi kaupunginjohtaja Esa Sirviö.Pyry Sarkiola / Yle

Yksi palkitsemisen puolestapuhuja on Kymenlaaksossa sijaitseva Pyhtää. Esimerkiksi viime vuodelta sen kunnanjohtaja Olli Nuuttilalle maksettiin reilun 5 000 euron palkkio, koska tämä oli avannut Twitter-tilin, vienyt eteenpäin Motellinrannan hanketta, ja kunnasta oli mennyt mediassa läpi neljäsataa positiivista juttua.

– Pyhtää on hyvin yritysmyönteinen ja -lähtöinen. Me haemme yrityspuolelta hyviä käytäntöjä ja hyvästä työstä maksetaan hyvää palkkaa, sanoo Pyhtään kunnanhallituksen puheenjohtaja Jyrki Metsola (kok.).

"Kunnanjohtajalta haetaan hyvää draivia"

Yrittäjähenkisen pikkukunnan esimerkki tulospalkkiosta kiinnostaa muun muassa Kuopiossa, jossa valitaan parhaillaan uutta kaupunginjohtajaa.

– Kunnat ovat haasteellisessa tilanteessa. Yhä enemmän elinkeinopolitiikka ja elinvoima nousevat keskeiseen rooliin sote-uudistuksen myötä. Silloin tarvitaan hyvä vetäjä. Kunnanjohtajalta haetaan ennen kaikkea sitä hyvää draivia ja tottakai osaamista, sanoo kunnanhallituksen puheenjohtaja Jyrki Metsola.

Haastattelussa Kymdata Oy:n toimitusjohtaja Jyrki Metsola Kotkassa.
Miina Sillanpää haastattelee Jyrki Metsolaa.Juha Korhonen / Yle

Tänä vuonna Kaakkois-Suomessa valittiin uudet kaupunginjohtajat Kotkan lisäksi Kouvolaan ja Imatralle. Kouvolassa ja Imatralla käytiin ainakin alustavia keskusteluja tulospalkkauksesta, mutta kummassakaan ei siihen lopulta päädytty, koska palkitsemisjärjestelmää ei nähty tarpeellisena.

Milloin tulospalkkio on oikeudenmukainen?

Kouvolassa Marita Toikka aloitti kaupunginjohtajana toukokuussa.

– Meillä on aiemmin käytetty tulospalkkiota apulaiskaupunginjohtaja Annikki Niirasen kohdalla. Toikan kanssa sitä ei vakavammin pohdittu. Tulospalkkio on tapana yritysmaailmassa, mutta katsoimme, että haluamme vakaan toimijan. Keskustelimme tästä linjasta yhdessä Toikan kanssa, sanoo Kouvolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helminen (sd.)

Marita Toikka
Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka.Tommi Parkkinen/Yle

Rami Hasu valittiin Imatralle kaupunginjohtajaksi huhtikuussa. Kaupunginhallituksen puheenjohtajan mukaan palkkioista keskusteltiin alustavasti. Palkitsemisjärjestelmän toteuttaminen olisi kuitenkin hankalaa. Se johtuu siitä, että Imatran palveluita on yhtiöitetty ja yhtiöitä johtavat toimitusjohtajat. Olisi hankala todeta, mikä tulos on kaupunginjohtajan ansiota ja mikä johtuu muista syistä.

– Totesimme, että hoidamme palkkauksen vanhalla tavalla. Jos tulospalkkioita käytetään, pitää kokonaisuuden olla hyvin suunniteltu ja oikeudenmukainen, sanoo Imatran kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anna Helminen (kok.).

Rami Hasu
Imatran kaupunginjohtaja Rami Hasu.Petri Kivimäki/Yle

Kunnat ovat kehittäneet palkkiojärjestelmänsä itse

Palkitsemisen tavoissa on myös kuntakohtaisia eroja, koska kunnat saavat itse päättää tulospalkkiojärjestelmästä tai olla käyttämättä sellaista. Useimmin tuloksista maksettava palkkio on niin sanottu kertapalkkio tai kannustuslisä. Kertapalkkio eroaa tulospalkkiosta siinä, että tulospalkkion perustana pitäisivät olla tarkat mittarit, mutta kertapalkkio määräytyy joustavasti.

Se millaista hyötyä palkitsemisella tavoitellaan, vaihtelee kuntakohtaisesti.

– Kunnat ovat itse kehittäneet järjestelmänsä ja toisissa kunnissa maksetaan tulospalkkiojärjestelmän perusteella tulospalkkiota johtajistolle ja toisissa ei. Kunnan- ja kaupunginjohtajien palkka on neuvoteltavissa, eikä sitä määritetä työehtosopimuksessa, sanoo Niina Paakkonen Kuntatyönantajista (KT).

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus