1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. suomalaiset

Miksi suomalaiset ostavat kerralla säkillisen vessapaperia? Suomalainen arki on täynnä kummallisuuksia

Ihmisten jurous ja ikuinen perunoiden syöminen oudoksuttavat Suomessa asuvia ulkomaalaisia.

suomalaiset
WC-paperia
Petri Kivimäki / Yle

Itsenäisyyspäivän linnanjuhlat ja loputon kättely. Se sai syyrialaisen selkouutisissa harjoittelijana työskennelleen Shadin ihmettelemään ääneen, miksi Suomessa koko ajan kätellään kaikkia.

Ihmettelystä sai alkunsa selkouutisten Suomalainen juttusarja. Sitä varten kerättiin Suomessa asuvilta ulkomaalaisilta kommentteja, mikä heitä täällä ihmetyttää.

– Kuka on istuttanut Suomen kaikki metsät? Tai miksi suomalaiset ostavat kerralla säkillisen vessapaperia, eikä paria rullaa kerralla, muistelee toimittaja Merja Windia hymyillen hauskimpia oivalluksia.

Puhekuplagrafiikka
Lasse Isokangas / Yle Uutisgrafiikka

Ulkopuolisin silmin arki on täynnä kummallisuuksia

Suurin osa outouksista koskee arkielämää. Se, mikä kantasuomalaiselle on itsestään selvää, voi ulkomaalaisen silmin näyttää tosi oudolta.

Miksi esimerkiksi saunassa alasti ollessa ihmiset istuvat kylki kyljessä, mutta vaatteet päällä bussipysäkillä pidetään ainakin metrin väli kanssaihmisiin?

– Arkielämän lisäksi toistui Suomen luonnon ja sään ihmettely. Metsä on monelle ulkomaalaiselle pelottavakin paikka. Ja suomalaiset kuulemma puhuvat jatkuvasti säästä!

Oivaltavia kommentteja lukiessa voi oppia jotain uutta Suomesta. Ehkä naapuria voisikin alkaa tervehtiä. Tai muistaa arvostaa hyvin toimivaa ja turvallista yhteiskuntaa.

– Suomalaista koulutusta arvostetaan paljon. On suuri ihmetyksen aihe, että koulu ja kouluruoka ovat ilmaisia ja kaikkien saatavilla, toimittaja Merja Windia muistuttaa.

Aiheesta lisää: Selkouutiset – suomalainen juttu

Lue seuraavaksi