15 000 euron suuruinen näyttelijäpalkinto Vesa Vierikolle

Iida Aalberg -säätiö palkitsi lisäksi näyttelijä Samuli Niittymäen ja ohjaaja Kaisa Korhosen.

Näyttelijäpalkinnot
Vesa Vierikko
Vesa Vierikko on toiminut näyttelijäntyön professorina Teatterikorkeakoulussa ja siten siirtänyt oppimaansa ja kokemaansa seuraavalle sukupolvelle.Nella Nuora / Yle

Ida Aalberg -säätiö on myöntänyt näyttelijä Vesa Vierikolle vuoden 2017 Ida Aalberg -näyttelijäpalkinnon. Palkinto on suuruudeltaan 15 000 euroa.

Vierikkoa kehutaan monipuoliseksi ja persoonaliseksi näyttelijäksi, jonka uraan sisältyy valtava määrä rooleja teatterissa, televisiossa ja elokuvissa. Huomiota saa myös Vierikon pettämätön rytmitaju ja täydellinen läsnäolo näyttämöllä.

– Hän löytää elämästä huumorin ja osaa jalostaa sen rooleihinsa, jotka ovat usein värikkäitä mutta aina uskottavia, palkintoraadin perusteluissa sanotaan.

Palkintoraatiin kuuluivat teatterinjohtaja Akse Pettersson, kriitikko Eeva Kemppi, näyttelijä Leena Uotila ja säätiön edustajana naistoimikunnan puheenjohtaja Ritva Rouhunkoski.

Kannustusapuraha Samuli Niittymäelle, kunniamitali Kaisa Korhoselle

Nuoren näyttelijän 7000 euron suuruinen kannustusapuraha myönnettiin Samuli Niittymäelle, jota luonnehditaan karismaattiseksi ja henkilökohtaisia havaintojaan näyttämölle tuovaksi esiintyjäksi.

– Hän on rohkeasti omaa ilmaisua luova uuden sukupolven näyttelijä, joka jatkuvasti pyrkii laajentamaan ilmaisuaan, etsii aktiivisesti kiinnostavia töitä ja rooleja ja tutkii näyttelemisen mahdollisuuksia laajasti, raati perustelee.

Ida Aalberg -mitalin elämäntyöstään vastaanotti ohjaaja Kaisa Korhonen, joka oli aikanaan perustamassa KOM-teatteria. Hänen pitkä uransa on johtanut Helsingin kaupunginteatterin kautta Suomen Kansallisteatteriin.

Teatterikorkeakoulussa Korhonen promovoitiin teatteritaiteen kunniatohtoriksi vuonna 2009. Laulajana hän on ollut yksi 1970-luvulla syntyneen poliittisen laululiikkeen näkyvimpiä hahmoja.

Kaisa Korhonen.
Kaisa Korhonen.Antti Haanpää / Yle

Ida Aalberg -näyttelijäpalkinto jaettiin 21. kerran. Se on merkittävin teatterinäyttelijöille myönnettävä yksityinen huomionosoitus Suomessa. Palkinto jaetaan joka toinen vuosi.

Lue lisää:

Ryhmäteatteri muuttaa tarpeettomat ihmiset syöpäläisiksi – Muodonmuutos nauraa kolkosti keskiluokan syöksykierteelle

Kahtiajakautunut Suomi surettaa ohjaaja Kaisa Korhosta – ”On kypsää sanoa mielipide, mutta vain kuuntelemalla kehittyy”