Savukoski – suuri pieni kunta, joka maksaa johtajalleen pientä palkkaa

Savukoski on Suomen harvimpaan asuttu kunta. Asukkaita on noin tuhat, vaikka kunta on alueellisesti Suomen kuudenneksi suurin. Kunnassa on vähän asukkaita ja kertyy vähän verotuloja – ja tämä näkyy myös kunnanjohtajan palkkauksessa.

kunnanjohtajat
Savukosken kunnanjohtaja Antti Mulari hakee virkavapaata lähteä ensi vuodeksi töihin Posiolle.
Savukosken kunnanjohtaja Antti Mulari hakee virkavapaata lähteä ensi vuodeksi töihin Posiolle.Vesa Vaarama / Yle

Tilastojen mukaan Lapissa maksetaan kunnanjohtajille keskimäärin pienempää palkkaa kuin samankokoisissa kunnissa esimerkiksi Lounais-Suomessa. Tämä pätee myös Savukoskella, kunnanjohtaja Antti Mulari saa Manner-Suomen kunnanjohtajista alhaisinta palkkaa, 5024 euroa kuussa.

Työ on hyvin samanlaista kuin muissakin kunnissa.

– Kunta-alallahan ei voi suoraan sanoa, että voisi skaalata alaspäin. On asioita ja velvoitteita, jotka pitää hoitaa riippumatta kunnan koosta. Erityisesti se näkyy koulupuolella, Savukosken kunnanjohtaja Antti Mulari sanoo.

Vaikka kunnassa olisi vähän asukkaita, kunnan virkamiesten ja -naisten työ on pitkälle samanlaista kuin isommissakin.

– Tällä hetkellä työllistää eniten budjetin valmistelu. Yleisesti ottaen eniten töitä teettää talouden suunnittelu ja seuranta, erilaisten viranhaltijapäätösten valmistelu ja hallituksen listojen valmistelu, kunnanjohtaja Mulari sanoo.

Savukosken kylänraitti on rauhallinen tavanomaisena marraskuisena pakkaspäivänä. Turistimetsästäjät ovat palanneet etelän lähiöihinsä, ulkomaan elävät – jouluturistit – eivät ole vielä tulleet. Kunnan tunnetuimmasta asukkaasta ei näy jälkeäkään, toisaalta Joulupukin kotikonnuille Korvatunturille on kuntakeskuksesta matkaa linnuntietä vielä tarkalleen 100 kilometriä.

Suunai, päänäi, veskelekkana

Satunnaisesta kävijästä kylä vaikuttaa jopa uneliaalta. Uneliaisuus taitaa kuitenkin olla vain katsojan silmissä, kunnanjohtaja Mulari vakuuttaa, että Savukoskella on ehkä jopa monipuolisempaa olla johtajana kuin monessa isommassa paikassa.

– Täällä on mielenkiintoista ja monipuolista tehdä töitä. Meillä Kainuussa, josta olen kotoisin, sanotaan , että saa olla suunai, päänäi, veskelekkana ja tässä se kyllä toteutuu, Antti Mulari sanoo.

– Savukoskihan on aivan erinomainen paikka juuri monipuolisuuden takia, täällä saa kyllä hyvän työkokemuksen.

Tehtäväkenttä on vähintäänkin laaja.

– Se on sitä, että neuvotellaan miljoonakaupoista esimerkiksi lämpölaitoksen kohdalla ja toisaalta on naapuruussuhderiitoja ja osallistuttu tietoimituksiin. Melkein siinä maan ja taivaan väliltä. Melkein, mutta minä tykkään siitä, että on vaihtelua ja monipuolisuutta, Savukosken kunnanjohtaja Antti Mulari sanoo.