Työpaja saa kiitosta Kyrönmaalla – Arpeeti on rohkaissut monet ihmisten pariin ja työelämään

Kuntouttavan työpajan asiakkaat kokivat esimerkiksi pystyvänsä toimimaan entistä paremmin toisten ihmisten kanssa.

pitkäaikaistyöttömyys
Työskentelyä Jupiterissa Vaasassa.
Teemu Laitila / Yle

Kyrönmaan työpaja Arpeeti saa kiitosta vaikeasti työllistyvien sosiaalisesta vahvistamisesta. Arpeeti järjestää kuntouttavaa työpajatoimintaa Vähänkyrön, Laihian ja Isönkyrön alueiden vaikeasti työllistyville.

Työpaja sai käyttäjiltään kiitettävät arvostelut kyselyssä, joka tehtiin 138 työpajassa Suomessa vuosina 2016–2017. Valtakunnallisessa vertailussa Arpeeti pärjäsi maan keskiarvoa paremmin. Asiakkaat kokivat erityisesti, että heidän toimintansa toisten ihmisten kanssa oli vahvistunut sekä elämänhallinta ja tavoitteellisuus olivat parantuneet.

Valtakunnallinen Sovari-kysely tarkkailee työpajatoiminnan laatua ja sosiaalisesti vahvistavia vaikutuksia. Sovarin kehittämistyötä rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Yli puolet töihin tai opiskelemaan

Arpeetissa toimii asiakaspalvelupaja, kädentaitopaja ja puu- ja ympäristötyöpaja. Työpajoihin osallistuu vuosittain 70–80 ihmistä. Suurin osa asiakkaista on pitkäaikaistyöttömiä. Puolet asiakkaista on alle 29-vuotiaita. Toimintaan osallistuvan vaikeasti työllistettävän jakso Arpeetissa kestää keskimäärin neljä kuukautta.

Arpeetin työpajapäällikkö Kari Haverinen kertoo, että käyttäjiltä saadun positiivisen palautteen lisäksi työpaja on onnistunut myös auttamaan pajalaisia takaisin työelämään. Lokakuun loppuun mennessä Arpeetin työpajatoiminnan tänä vuonna jättäneistä yli puolet oli löytänyt esimerkiksi töitä tai opiskelupaikan.

Tervajoella sijaitsevan työpajan toiminta siirtyi Vaasan kaupungin alaisuuteen Vaasan ja Vähänkyrön kuntaliitoksen jälkeen.