"Kollektiivinen narsismi" – Brexitin kyllä-äänillä yhteinen nimittäjä

Ryhmänarsistin mielestä oma maa on aivan erityinen mutta muut eivät käsitä sitä.

Brexit
Boris Johson osoittaa puhujakorokkeelta sormella yleisöä. Puhujapöntössä on teksti, joka kehottaa ottamaan vallan itselle.
Lontoon tuolloinen pormestari Boris Johnson yllytti äänestämään EU-eron puolesta Manchesterissa toissa keväänä. Nigel Roddis / EPA

Lontoon Goldsmithsin yliopiston (siirryt toiseen palveluun) johtama tutkimus on löytänyt yhteisiä nimittäjiä briteille, jotka äänestivät maansa EU-eron puolesta. Havaittu yhtäläisyys ei riippunut iästä, sukupuolesta tai koulutuksesta, joista aiemmin on etsitty syitä Brexitin voittoon viime vuoden kansanäänestyksessä.

Kansainvälisen tutkimuksen mukaan Brexitin kannattajilla oli yleisesti se käsitys, että maahanmuuttajat ovat vaaraksi Britannialle. Seuraavaksi pyrittiin selvittämään, millaisilla ihmisillä tällainen näkemys on. Tutkijat löysivät kolme selvää ryhmää.

  • Auktoriteettiuskoiset pelkäävät tulokkaiden horjuttavan valtion perinteistä tilaa.
  • Sosiaalisesti dominoivat puolustavat oman ryhmänsä valtaa tulokkailta.
  • Kollektiivisesti narsististen mielestä ulkomailla ei ymmärretä Britannian suuruutta ja erityistä merkitystä.

Pelkästään se, että ihminen on ylpeä kansallisuudestaan, ei tee hänestä kollektiivisesti narsistista eikä myöskään saanut brittiä äänestämään Brexitin puolesta todennäköisemmin kuin muut.

Brexit, Trump, Putin ja Puola

Äänestyspäätöksiä on tutkittu tuskin lainkaan kollektiivisen narsismin näkökulmasta, sanoo Goldsmithin yliopiston tutkimusta johtanut Agnieszka Golec de Zavala.

Hänen mukaansa se on uusi muuttuja, jonka perusteella voidaan ennustaa politiikan käänteitä.

– Meidän ja muiden tutkimukset Brexitistä, Trumpista tai Putinin ja Puolan äärikonservatiivisen hallituksen suosiosta osoittavat, että kollektiivinen narsismi enteilee aina ennakkoluuloja ja taipumusta tulkita muiden käytöstä jonkin kansallisen ryhmän provokaatioksi, Golec de Zavala sanoo.

Tutkija: Huolestuttava ilmiö vaatii vastakeinoja

Koska Goldsmithsin yliopiston tutkimus tehtiin vasta äänestyksen jälkeen, tutkijat lisäävät tuloksiinsa varauksen: voi olla, että kyllä-äänten voitto oli omiaan vahvistamaan muukalaisvihaa tai ainakin sen ilmaisemista. Brexitiä kannatti lähes 52 prosenttia äänensä antaneista.

Golec de Zavalan mukaan kollektiivinen narsisimi on joka tapauksessa huolestuttava ilmiö ja vaatii lisätutkimuksia.

– Meidän tulisi selvittää, miten tällaisesta tulee ryhmän normi, ja löytää keinoja sen leviämisen estämiseksi. Meidän pitäisi olla myös tarkempia siinä, ketä valitsemme johtajiksi, koska heillä on valtaa vakiinnuttaa tällaisia asenteita.

Tutkimus on vapaasti luettavissa Frontiers in Psychology (siirryt toiseen palveluun) -lehdestä.