1. yle.fi
  2. Uutiset

Teippilapuista yhteisöllisyyttä ja lääke kaamokseen – Lux Helsinki -valofestivaalista aiempaa enemmän kaupunkilaisten juhla

Valohaasteella kaupunkilaisia kannustetaan tekemään omia valoteoksia pimeintä vuodenaikaa piristämään.

kaamos
Edith Roselius teippaa post it -lappuja ikkunaan
Edith Roselius päätti ystäviensä kanssa, että tarralapuista tehdään sydän.Yle / Mårten Lampén

Castréninkadulla Helsingin Kalliossa kerrostalon ikkunoihin ei vielä ole teipattu punaisia joulutonttuja eikä paperista leikattuja lumihiutaleita.

Tuolla on sydän, ylempänä tervehditään "HEI" ja eikös tuo keltainen ole se 80-luvun pelihahmo Pac-Man?

Niitä kaikkia yhdistää se, että ne on tehty tarralapuista. Sellaisista tutuista, joilla vuoraa kiireessä työpisteensä tai joihin kirjoittaa kauppalistan.

Suurin tarralappujen muodostama sydän hohkaa ylimmän kerroksen erkkerissä. Se on pääosin 9-vuotiaan Edith Roseliuksen käsialaa. Siihen on kulunut aikamoinen nippu pinkkejä post it -lappuja.

Edithin isä Aapo Roselius kertoo nähneensä rappukäytävässä ilmoituksen, jossa asukkaat kutsuttiin mukaan valohaasteeseen eli ilahduttamaan itseään ja toisiaan tarralapuista ikkunoihin tehdyillä taideteoksilla. Eräänlaisilla valaistuilla puhekuplilla.

– On kiva osallistua tällaiseen, sillä mikäs sen mukavampaa kuin pieni askartelu, Aapo Roselius sanoo.

Idea askarteluun on lähtöisin vuokranantaja SATOlta, joka toimii loppiaisena alkavan valofestivaali Lux Helsingin kumppanina.

Valohaasteen tarkoitus on saada asukkaat rakentamaan ikkunoihinsa positiivisia viestejä ja tuomaan sitä kautta valoa kaupunkiin kahden pimeimmän kuukauden ajaksi.

Edith ja Aapo Roselius
Roseliuksen perheen marraskuuta piristää tarralappujen lisäksi 10-viikkoinen shiba inu -pentu Chilli. Yle / Mårten Lampén

Yhteishenki syntyy pienistä teoista

Roseliuksen perhe muutti Kallioon loppukesästä, eli taloyhtiön yhteinen tempaus oli hyvä mahdollisuus myös tutustua naapureihin. Kun valohaaste marraskuun puolessa välissä alkoi, asukkaat kokoontuivat pihalle hörppimään kuumaa mehua ja ihastelemaan, mitä kaikkea toimistotarvikkeista saakaan aikaan.

– Ehdottomasti kannatan juuri tällaista yhteisöllisyyttä, eli että se yhteishenki syntyy pienistä ja vaivattomista jutusta, Aapo Roselius sanoo.

Castréninkadun talo on valohaastetempauksen ensimmäinen. Myös Hämeentien, Piilikujan ja Mechelininkadun talojen ikkunat on tarkoitus kuorruttaa hyvää mieltä lisäävin tarralapuin. Kenellä tahansa on mahdollisuus osallistua.

– Onhan se piristävää, että näkee jotain vähän erikoista talon ikkunoissa kun kävelee tuolla kaupungilla. Hauskaa, että julkisivu otetaan tällä tavalla käyttöön.

Valofestivaalista yhä enemmän kaupunkilaisten juttu

SATOn talojen tempaus on alkusoittoa loppiaisena alkavalle Lux Helsinki -valofestivaalille. Kymmenettä kertaa järjestettävä valofestivaali haastaa kaupunkilaiset, yhteisöt ja yritykset luomaan omaa valotaidetta.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (siirryt toiseen palveluun) julkisti valohaasteen viikko sitten helsinkiläisen joulun tiedotustilaisuudessa.

– Lux Helsinki on ainutlaatuinen tapahtuma. Paitsi että se dominoi vuosi vuodelta tammikuun Instagramia ja somea, se saa helsinkiläiset lähtemään ulos vuoden kenties ikävimmästä säästä huolimatta. Nyt haluan ulottaa Luxin meille jokaiselle ja haastaa kaikki mukaan valohaasteeseen, Vapaavuori kannusti.

Valohaasteen toteutustapa on vapaavalintainen ja lopputulokset jaetaan sosiaalisessa mediassa tunnisteella #valohaaste.

Tammikuussa 2018 järjestettävän Lux Helsingin virallinen reitti (siirryt toiseen palveluun) kulkee tänä vuonna Esplanadinpuistosta Kaartinkaupungin kautta Senaatintorille.

.

Castreninkadulla post it -laput ikkunassa
Roseliuksen perhe aikoo piristää kaupunkikuvaa post it -lapuilla niin kauan kunnes ikkunaan pitää sytyttää jouluvalot.Yle / Mårten Lampén

Pian on tonttujen vuoro

Roseliuksen perheen oma valotaideteos saa olla ikkunoissa vielä jonkin aikaa. Ainakin siihen asti, kunnes ne korvataan jouluvaloilla.

– Ja olisihan se ihan mukava nähdä uloskin, Aapo Roselius naurahtaa.

Mutta mitä tapahtuu näille kaikille sadoille eri värisille post it -lapuille sen jälkeen kun jouluvalot ja pahvitontut saavat edustusvuoronsa?

Teoksen päätekijä Edith Roseliuksen mielestä niitä ei kannata ainakaan heittää roskikseen:

– Kyllä mä luulen, että niitä voisi vielä vähän ainakin käyttää.

– Kehitellään vaikka joulukoristeita tai jotain. Katsotaan, askartelun makuun päässyt isä vastaa.

Lue seuraavaksi