Tutkimus: Tonttien hinnat ovat nousseet asuntojen hintoja nopeammin

Pääkaupunkiseudulla tontit kallistuivat huomattavasti asuntoja voimakkaammin vuoteen 2008 saakka, mutta sen jälkeen hintakehitys on tasaantunut.

Asuntojen hinnat
Jätkäsaari
Kerrostalotyömaita Helsingin Jätkäsaaressa.Antti Kolppo / Yle

Asuntojen tonttien hinnat ovat nousseet keskimäärin enemmän kuin asuntojen hinnat kahden viime vuosikymmenen aikana, ilmenee Maanmittauslaitoksen tiistaina julkaisemasta Maan hinta -tutkimuksesta.

Tutkimuksessa selvitettiin, miten tonttien hinnat ovat kehittyneet suhteessa asuntojen hintaan vuosien 1988 ja 2015 välillä. Tutkimuksen tilasivat Rakennusteollisuus RT, Rakennusliitto ja Y-Säätiö.

Kahdenkymmenen suurimman kaupungin joukossa tonttien hinnat suhteessa asuntoihin ovat kohonneet parissakymmenessä vuodessa eniten Tampereella sekä myös Turussa, Jyväskylässä, Lahdessa ja Seinäjoella.

Pääkaupunkiseudulla tontit kallistuivat huomattavasti asuntoja voimakkaammin finanssikriisin alkamisvuoteen 2008 saakka, mutta sen jälkeen niiden hintakehitys on kulkenut samaa tahtia tai jopa hieman asuntoja hitaammin.

Kovan nousun jälkeen tontin osuus asunnon hinnasta on pysytellyt suhteellisen vakaana Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Pitkällä aikavälillä laskua on tapahtunut varsinkin Hämeenlinnassa, Kouvolassa ja Porissa.

Helsingille varoitus ylihinnoittelusta

Aluekohtaiset erot ovat kuitenkin suuria, etenkin Helsingissä, tutkimuksessa muistutetaan. Maanmittauslaitoksen johtava asiantuntija Risto Peltola sanoo tiedotteessa, että Helsingissä vertailua vaikeuttaa se, että joillain alueilla tonttikauppoja on tehty vähän, tontit ovat usein uniikkeja sijainniltaan ja niihin voi liittyä tietynlaisia ehtoja.

– Kantakaupungin uusilla alueilla ja esimerkiksi Pasilassa korkeat rakennuskustannukset laskevat tontin hintaa. Niillä syntyy lisäkustannuksia muun muassa maapohjan vuoksi perustuksista, halleihin toteutettavista autopaikoista ja liikenneväylien päälle rakentamisesta, Peltola selvittää.

Helsingin esikaupungeissa suhteellinen tonttihinta on jopa korkeampi kuin Helsingin kantakaupungissa. Peltola varoittaakin kaupunkia esikaupunkien tonttien ylihinnoittelusta, mikäli näiden alueiden täydennysrakentamista halutaan lisätä.

Maakunnassa tontin osuus hinnasta jopa alle kymmenyksen

Maapohjan laskennallinen osuus asunnon hinnasta selvitettiin vertaamalla kaikkien asuntotonttikauppojen hintoja yli 25 vuotta vanhojen asunto-osakeyhtiöhuoneistojen hintoihin. Tarkastelu tehtiin postinumeroalueittain.

Pääkaupunkiseudulla asunnot kallistuivat vuosina 1995–2005 keskimäärin 132 prosenttia ja tontit 256 prosenttia. Vuosina 2005–2015 asunnot kallistuivat 39 prosenttia ja tontit 36 prosenttia.

Muualla maassa asunnot kallistuivat vuosina 1995–2015 keskimäärin 90 prosenttia ja tontit 81 prosenttia. Vuosina 2005–2015 asuntojen hinnat nousivat 19 prosenttia ja tonttien 66 prosenttia.

Tutkimuksen mukaan tontin laskennallinen osuus asunnon hinnasta on asettunut suurimmissa kasvukeskuksissa 20 ja 38 prosentin välille, pienemmissä maakuntien keskuskaupungeissa jopa alle kymmenen prosentin. Osuus voi olla jonkin verran matalampikin, mikäli tonttia tarkastellaan suhteessa uuden asunnon hintaan.