Hyppää sisältöön

Herätys: Ruoan verkkokauppa on nappikauppaa, hukkalämmöllä halutaan lyödä rahoiksi, Balin lentokenttä pysyy kiinni

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Tuttu näky monessa ruokakaupassa: keräilijä työssään kokoamassa verkkokaupassa tehtyjä ruokaostoksia. Tämä kuva on otettu K-Citymarket Eastonissa Helsingin Itäkeskuksessa. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Ruuan verkkokauppa edelleen nappikauppaa

Yksikään ruokaa netissä myyvä yritys ei tee Suomessa vielä voittoa. Kasvun vuosia on ollut useampi perättäin. Tänä vuonna nettiruokakaupan arvo on arviolta yli 50 miljoonaa euroa, eli vaivaiset 0,3 prosenttia kaikesta päivittäistavarakaupasta. Eniten nettiruokakauppaa käytetään pääkaupunkiseudulla, ja suurin yksittäinen ostajaryhmä ovat kiireiset lapsiperheet.

Helen on investoinut viime vuosina kaukojäähdytykseen ja lämpöpumppuihin. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Hukkalämpö hyödyksi ja rahat tilille

Harakoille päätyvällä lämmöllä voi lyödä rahoiksi, uskovat tuoreen energiaraportin laatijat. Aalto-yliopiston johtama asiantuntijatyöryhmä ehdottaa, että suurten kaupunkien kaukolämpöverkko avattaisiin kilpailulle.

Käytännössä siis kaupungille voisi myydä sitä hukkalämpöä, jota syntyy teollisuudessa ja taloyhtiöissä. Työryhmän mukaan tällaista energiatehokkuuden parantamista tarvitaan, jotta tavoite kivihiilestä luopumiseksi toteutuu.

Kuva: AOP

Hirvivahingoista haettu korvauksia kaksinkertaisesti

Suomen metsäkeskukselta haettujen vahinkoarviointipyyntöjen määrä on yli kaksinkertaistunut viime vuoteen verrattuna. Silloin marraskuun puolivälissä vahinkoarviointeja hirvien tekemistä tuhoista oli tehty 1 200 hehtaarin alueilla – tänä vuonna määrä on 2 600. Korvaussummien kasvamista pidetään syynä määrän kasvuun.

Denpasarin kansainvälisellä lentokentällä 27 marraskuuta. Kuva: Gede Surya / AOP

Balin Denpasarin lentokenttä pysyy suljettuna

Indonesiassa Balin Denpasarin kansainvälinen lentokenttä pysyy suljettuna vielä ainakin vuorokauden. Lentokenttä suljettiin maanantaina Agung-tulivuoren ilmaan sylkemän tuhka- ja savupilven takia. Lentojen perumiset ovat vaikuttaneet kymmenien tuhanisen ihmisten matkasuunnitelmiin.

BBC: Myanmarin Aung San Suu Kyi menettää Oxfordin kaupungin tunnustuksen

Oxfordin kaupunginvaltuusto on äänestänyt peruvansa yksimielisesti Myanmarin johtajalle Aung San Suu Kyille annetun kunnia-arvon, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun). Tunnustuksen peruminen on kannanotto Suu Kyita vastaan rohingya-muslimien kriisin hoitamisessa.

Kuva: Yle

Epävakaata säätä ja sateita – Lapissa selkeää ja kireää pakkasta

Aamulla enimmät lumisateet väistyvät itään, mutta lähes koko maassa sataa päivän mittaan, kertoo Ylen meteorologi Toni Hellinen. Päivällä lumi- tai räntäsadetta tulee maan keskiosassa.

Päivän edetessä lounaasta saapuu laajempi sadealue maan etelä- ja länsiosaan. Keski- ja Pohjois-Lapissa sen sijaan on poutaa sekä kireää pakkasta jopa -20 asteen verran. Lue lisää osoitteessa yle.fi/saa.