1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syyria

Tuhansia pakolaisia palannut rauhoittuneeseen Etelä-Syyriaan – rauhanneuvottelut vastatuulessa

Toiveet rauhanneuvottelujen alkamisesta olivat korkealla, sillä Syyrian presidentti antoi viime viikolla sopuisia lausuntoja.

Syyrialaiset pakolaiset jonottavat YK:n klinikalle Jordanian rajalla sijaitsevan al-Rugbanin leirin lähellä maaliskuussa 2017. Kuva: Jamal Nasrallah / EPA

Heinäkuussa solmittu tulitauko on suurelta osin lopettanut taistelut Syyrian eteläosassa, kertoo YK:n pakolaisjärjestö UNHCR.

Tulitauon myötä pakolaisten paluu Jordaniasta Syyriaan on vilkastunut. YK-järjestön mukaan joka kuukausi on palannut noin tuhat ihmistä. Ennen tulitaukoa pakolaisia oli palannut puolen vuoden aikana vain noin 1 700.

Asiasta kertoo uutiskanava al-Arabiya (siirryt toiseen palveluun).

Jordaniassa on silti vielä valtava määrä Syyrian pakolaisia. YK:n arvion mukaan heitä on 650 000. Jordanian hallitus sanoo, että oikeampi luku on 1.3 miljoonaa.

UNHCR ei kannusta heitä vielä palaamaan, koska suuressa osassa maata sota jatkuu edelleen, eikä Etelä-Syyriankaan tilanteesta ole takeita.

Syyrian hallitus ja sitä vastustavat kapinalliset solmivat heinäkuussa Jordanian, Yhdysvaltojen ja Venäjän tuella sopimuksen, jossa maahan muodostettiin niinsanottuja de-eskalaatiovyöhykkeitä. Ne ovat kapinallisten hallussa olevia alueita. Syyrian armeija ei yritä miehittää niitä, mutta valvoo niiden rajoja.

Pohjoisemmassa de-eskalaatiovyöhykkeet eivät ole pysyneet rauhallisina, mutta eteläisen Syyrian maakunnissa, Daraassa, Quneitrassa ja Suweidassa taisteluja ei ole mainittavasti ollut.

Kahdet rauhanneuvottelut suunnitteilla, kummatkaan eivät näytä onnistuvan

Syyrian sotaa on tällä viikolla määrä sovitella kahdessa eri neuvottelukokoonpanossa.

YK:n rauhanneuvottelujen kahdeksas kierros on määrä aloittaa Genevessä huomenna tiistaina. Syyrian hallitus ei kuitenkaan ole varmistanut, osallistuuko se ylipäätään tapaamiseen.

Hallitus on ilmoittanut neuvotteluja johtavalle YK:n erityisedustajalle Staffan de Misturalle, etteivät sen edustajat matkusta Geneveen ainakaan tänään maanantaina.

Opposition edustajat ovat Genevessä. Hajanaiset oppositioryhmät onnistuivat saamaan aikaan yhtenäisen neuvotteludelegaation.

Venäjän johtamat neuvottelut oli myös määrä käynnistää Sotshissa huomenna.

Venäläinen uutistoimisto RIA Novosti kertoi kuitenkin tänään, että neuvotteluja lykätään ensi vuoteen, mahdollisesti helmikuulle.

Neuvottelujen etenemisestä on elätelty toiveita, sillä Syyrian presidentti Bashar al-Assad tapasi Venäjän presidentin Vladimir Putinin viime viikolla. Al-Assad sanoi tuolloin olevansa "valmis neuvottelemaan kenen kanssa tahansa, joka on valmis poliittiseen ratkaisuun".