Tanskalainen teinityttö tuomittiin kahdeksaksi vuodeksi vankeuteen terrori-iskun suunnittelemisesta

17-vuotiaan tytön tuomio koveni kahdella vuodella ylemmässä oikeusasteessa.

Kuva: AOP

Tanskassa 17-vuotias tyttö on tuomittu terrorismirikoksesta kahdeksaksi vuodeksi vankeuteen. Tuomioistuin antoi päätöksensä maanantaina.

Tuomioistuimen mukaan tyttö oli suunnitellut pari vuotta sitten pommi-iskua kahteen kouluun. Tyttö oli suunnitellut hyökkäävänsä kouluihin kotitekoisten pommien avulla. Toinen kouluista olisi ollut juutalaistaustainen.

Alempi tuomioistuin määräsi hänelle kuusi vuotta vankeutta, vankeustuomio koveni nyt ylemmässä oikeusasteessa parilla vuodella. Syyttäjä oli vaatinut hänelle elinkautista huostaanottoa ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä.

Tytöllä on ollut psyykkisiä ongelmia. Hänellä kerrotaan olleen mieltymystä myös jihadismia ja terroristijärjestö Isisiä kohtaan. Tutkimuksissa on käynyt ilmi, että hän löysi jihadismin vuoden 2015 lopulla ja oli yrittänyt ottaa yhteyttä Isisiin netin kautta.

Tanskalainen teinityttö pidätettiin vuoden 2016 tammikuussa kotipaikkakunnallaan, joka sijaitsee noin 65 kilometriä Kööpenhaminasta länteen. Pidätys tapahtui sen jälkeen, kun hänen perheensä kertoi epäilyksistään poliisille. Tyttö oli testaillut epäilyttäviä kemiallisia kokeita kotinsa kellarissa.

Tutkijat löysivät tytön kätköistä muun muassa vetyperoksidia, sitruunahappoa ja asetonia. Työllä oli myös muistiinpanoja, joihin hän oli kirjoittanut suunnitelmiaan iskeä entiseen peruskouluunsa sekä juutalaiseen kouluun Kööpenhaminassa.

Tanskan yleisradioyhtiön DR:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan kyseessä on ensimmäinen terrorismista tuomittu tanskalainen nainen. Tanskan media ei julkista tytön nimeä, sillä hän oli vasta 15-vuotias teon tehdessään ja on edelleen alaikäinen.