BBC: Myanmarin siviilijohtaja Aung San Suu Kyi menettää Oxfordin kaupungin antaman tunnustuksen

Tunnustuksen peruminen on kannanotto Suu Kyita vastaan rohingya-muslimien kriisin hoitamisessa.

Myanmarin siviilijohtaja Aung San Suu Kyi Kuva: Hein Htet / EPA

Oxfordin kaupunginvaltuusto on äänestänyt peruvansa yksimielisesti Myanmarin johtajalle Aung San Suu Kyille annetun kunnia-arvon, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. (siirryt toiseen palveluun) Kaupunginvaltuutetut ilmoittivat, etteivät halua kunnioittaa ihmisiä, jotka sulkevat silmänsä väkivallalta.

Suu Kyi sai Oxfordin kaupungin tunnustuksen vuonna 1997 "pitkästä taistelustaan ​​demokratian puolesta".

Oxfordin valtuutetut olivat aiemmin äänestäneet puoluepoliittisen kannan perusteella palkinnon poistamisesta ja tekivät virallisen päätöksen äänestyksessä maanantai-iltana. Tunnustuksen peruminen on kannanotto Aung San Suu Kyin toimettomuuteen rohingya-muslimien kriisissä.

– Toivomme, että tänään olemme lisänneet pienen äänemme tueksi niille, jotka vaativat ihmisoikeuksia ja oikeudenmukaisuutta rohingya-kansalle, sanoi valtuutettu Mary Clarkson BBC:lle.

Oxfordin valtuutetut äänestivät samana päivänä, jolloin Myanmarin armeijanpäällikkö kertoi paavi Franciscukselle, että "ei ole mitään uskonnollista syrjintää" Myanmarissa.

Suu Kyita on kritisoitu laajalti

Nobelin rauhanpalkinnolla palkittua Suu Kyita on arvosteltu kyvyttömyydestä suojella maansa rohingya-vähemmistöä. Suu Kyita ovat kritisoineeet useat maailman johtajat, muun muassa YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sekä ihmisoikeusryhmät, kuten Amnesty International.

Elokuun jälkeen yli 600 000 rohingya-muslimia on joutunut pakenemaan väkivaltaisuukisen takia Rakhine-osavaltiosta Länsi-Myanmarista Bangladeshiin. Yhdysvallat ja YK ovat kuvanneet tapahtumia etnisiksi puhdistuksiksi.

Aung San Suu Kyi sai Oxfordin kunniatohtorin arvon vuonna 2012, jolloin oli hänen 67. syntymäpäivä. Hän on opiskellut Oxfordin St. Hughin yliopistossa politiikkaa, filosofiaa ja taloustiedettä vuosina 1964–1967.

Toistaiseksi Oxfordin yliopisto ei ole harkinnut arvonimen perumista, mutta on ilmaissut syvän huolensa rohingya-vähemmistön kohtelusta Myanmarissa. St Hughin yliopisto on sen sijaan poistanut hänen muotokuvansa näkyvistä.

Lue myös: