YK:n tasa-arvojärjestö toivoo prinssi Harryn kihlatun jatkavan työtään naisten oikeuksien puolesta

Yhdysvaltalaisnäyttelijä Meghan Markle on toiminut yhteistyössä UN Womenin kanssa vuodesta 2014.

Meghan, Sussexin herttuatar
Yhdysvaltalaisnäyttelijä Meghan Markle vilkuttaa
Yhdysvaltalaisnäyttelijä Meghan MarkleFacundo Arrizabakaga / EPA

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women kiittelee Britannian prinssi Harryn kanssa kihlautunutta yhdysvaltalaisnäyttelijä Meghan Marklea hänen sukupuolten tasa-arvoa ja naisten oikeuksia edistäneestä työstään. Järjestö myös toivoo, että Markle käyttää ääntään tasa-arvon puolesta myös tulevaisuudessa näkyvässä roolissaan Britannian kuningasperheen jäsenenä.

– Meghan Markle on auttanut lisäämään tasa-arvokysymysten saamaa maailmanlaajuista huomiota. UN Women luottaa ja toivoo, että hän käyttää edelleen näkyvyyttään ja ääntään uudessa ja tärkeässä julkisessa roolissaan sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi, sanoi YK:n tasa-arvojärjestön tiedottaja.

36-vuotias Markle on toiminut yhteistyössä UN Womenin kanssa vuodesta 2014. Hän on puhunut erityisesti naisten poliittisen osallistumisen ja johtajuuden puolesta.

Markle on antanut kiitosta sanoilla "tarvitsemme enemmän tällaisia miehiä" muun muassa Ruandan presidentille Paul Kagamelle, joka on avannut parlamentin ovia naisille.

Markle on ollut osallistuva vaikuttaja

UN Womenin mukaan Markle on toiminut epävirallisena tasa-arvovastaavana.

Suurin osa YK:n hyvän tahdon lähettiläistä on julkisuuden henkilöitä, jotka käyttävät asemaansa tärkeinä pitämiensä asioiden ajamiseen.

Markle on matkustanut tehtävässään muun muassa Pekingissä, Washingtonissa ja Ruandassa. Hän on tavannut vaikuttajia eri puolilla maailmaa ja vieraillut myös muun muassa pakolaisleireillä.

Hän on kirjoittanut Time-lehdessä muun muassa tyttöjen koulutuksesta. Hän on kuvannut, kuinka hänen äitinsä vei hänet Jamaikaan katsomaan köyhyyttä paikan päälle. Marklen mukaan tällaiset kokemukset ovat muokanneet hänen sosiaalista tietoisuuttaan ja hyväntekeväisyystyötään.

Markle pitää naiseutta ja tasa-arvoa tärkeänä. Hän on sanonut olevansa "ylpeästi feministi ja nainen".

Prinssi Harry ja Meghan Markle kävelevät käsi kädessä kihlautumisen julkistamispäivänä Kensingtonin puutarhassa.
Prinssi Harry ja Meghan Markle kihlautumisen julkistamispäivänä Kensingtonin puutarhassa.Facundo Arrizabakaga / EPA

Markle ja Britannian prinssi Harry ilmoittivat kihlauksestaan maanantaina. He aikovat avioitua keväällä.

Markle sanoi haastattelussa maanantaina, että hän tapasi Harryn ystävien kautta Lontoossa heinäkuussa 2016 ja että he olivat seurustelleet hiljaisuudessa useita kuukausia ennen kuin romanssi nousi otsikoihin.

Prinssi Harry ja Meghan Markle hymyilevät onnellisena toisilleen.
Prinssi Harry ja Meghan Markle Facundo Arrizabakaga / EPA

Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama on onnitellut prinssi Harrya ja Meghan Marklea heidän kihlausilmoituksensa johdosta.

Obama sanoi tviitissään, että Michelle ja hän ovat iloisia voidessaan onnitella prinssi Harrya ja Meghan Marklea heidän kihlautumisestaan. Samalla hän toivotti heille elämään iloa ja onnellisuutta.

Lue myös:

Prinssi Harry kosi Meghania paistaessaan kanaa: "Hän ei antanut minun edes sanoa kosintaa loppuun"

Kuninkaallinen kihlapari esittäytyi Kensingtonin palatsissa – Katso video

Prinssi Harry menee naimisiin näyttelijätyttöystävänsä kanssa

Epätavallinen kannanotto Britannian hovista: Prinssi Harry syyttää lehdistöä rasismista

Juttua muokattu 9.12. kello 21.38: Korjattu käännösvirheitä. UN Women on YK:n tasa-arvojärjestö. YK nimittää hyvän tahdon lähettiläitä.