1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. #metoo

Toimittajalta: #metoo-kampanja iski kongressiin – Molemmat puolueet tulisilla hiilillä

Hollywoodista alkanut #metoo–kampanja on levinnyt Yhdysvaltain kongressiin, jossa kummallakaan puolueella ei ole varaa arvostella toista.

Yhdysvaltain kongressi yrittää vastata seksuaalista ahdistelua vastustaviin vaatimuksiin, mutta molempien puolueiden edustajista on jo löytynyt ahdistelusta epäiltyjä poliitikkoja. Kuva: Michael Reynolds / Epa

**WASHINGTON **Demokraatit olivat juuri pääsemässä moralisoimaan republikaaneja, jotka antavat alaikäisten ahdistelusta epäillyn Roy Mooren pyrkiä senaattiin, kun otsikot Al Frankenista rävähtivät silmille.

Neljä naista on kertonut julkisesti demokraattien toisen kauden senaattorin kourineen ja ahdistelleen heitä. Frankenia on vaadittu eroamaan, mutta vaatimukset ovat jääneet vaimeiksi.

Republikaaneilla ei ole varaa vaatia. Lisää epäilyjä voi tulla, sillä #metoo-liike jatkuu.

Viimeisimmät julki tulleet epäilyt kohdistuvat demokraattien grand old maniin, 88-vuotiaaseen John Conyersiin. Hän joutui toistaiseksi jättämään paikkansa edustajainhuoneen lakiasiainvaliokunnassa niiden takia. Conyers aloitti kongressissa jo vuonna 1965, joten hän on pisimpään maataan palvellut kansanedustaja Yhdysvalloissa. 

Franken oli ennen poliitikon uraansa kuuluisa käsikirjoittaja ja koomikko, varsinainen rääväsuu. Oli erikoista nähdä hänet maanantaina tv:ssä anteeksipyytävänä ja nöyränä.

Demokraattisenaattori Al Franken toimittajien edessä maanantaina. Kuva: Michael Reynolds/Epa

Franken lupasi tehdä parannuksen. Se tuntuu nyt olevan yhteinen teema, jonka demokraatit ja republikaanit ovat olosuhteiden pakosta löytäneet.

Kongressissa on ryhdytty toimiin. Koko henkilökunta joutuu koulutukseen, jolla pyritään estämään ahdistelua.

Niin edustajainhuoneessa kuin senaatissa on tehty lakialoite, jolla ahdisteluepäilyjen käsittelystä tehtäisiin julkista. Samalla valvottaisiin, ettei niistä sovita lakitupien ulkopuolella veronmaksajien rahoilla.

Moinen puoluerajat ylittävä yhteistyö on harvinaista. Kongressilla on ollut viime vuosina vaikeuksia saada lakeja säädetyksi. Kahden valtapuolueen järjestelmä on kriisiytynyt puolesta ja vastaan -syyttelyksi.  

Kongressin on korkea aika muuttaa kulttuuriaan ja kitkeä halpamaista vallankäyttöä. Toivottavasti puolueiden yhteistyö ei johda toiseen ääripäähän, jossa ei uskalleta enää edes kätellä. Sellainenkin vaara piilee poliitikkojen ja tuhansien lakimiesten Washingtonissa.