Koe uusi yle.fi

Video: Rasvaiset elintarvikkeet eltaantuvat pakkasessa muutamassa kuukaudessa – kypsä kinkku siivuina pakastimeen

Aamu-tv:ssä vieraillut Marttaliiton asiantuntija antaa videolla neuvoja pakastamiseen.

Ruoan pakastaminen
Ylen aamu-tv: Miten ruoka säilyy pakastimessa?
Ylen aamu-tv: Miten ruoka säilyy pakastimessa?

Kypsää joulukinkkua ei kannata sellaisenaan pakastaa, vaan kinkku on hyvä laittaa pakastimeen siivuina, opastaa Marttaliiton kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen.

Hän muistuttaa, että rasvainen liha eltaantuu pakkasessa jo muutamassa kuukaudessa. Sama pätee kalaan.

– Mitä rasvaisempi kala, sitä nopeammin se kannattaa käyttää pakkasesta.

Kala on vaativa pakastettava, sillä kalan maku tarttuu helposti vieressä oleviin elintarvikkeisiin. Hopsu-Neuvonen suosittelee kalan pakastamista aromatiivisesti. Kalan voi kääriä ensin alumiinifolioon ja panna sen sitten esimerkiksi ilmatiiviiseen pussiin.

Pakasteet nousivat hiljan otsikoihin, kun erästä Pirkan pakastenuggetteja löydettiin salmonellaa.

Marttaliiton kehittämispäällikkö muistuttaa, ettei salmonellaa voi mitenkään havaita kotikonstein, eikä salmonella kuole pakkasessa. Siksi esimerkiksi siipikarjan liha pitää kypsentää läpikotaisin.

Marjat säilyvät hyvin pakkasessa, mutta ne kannattaa syödä pois ennen kuin seuraava sato kypsyy. Sama pätee juureksiin.

Pakasteet on suositeltavaa sijoittaa sulatuksen jälkeen pakastimeen niin, että vanhimmat tuotteet sijoitetaan etummaisiksi.

Jotkut käyttävät pakastamisessa jopa Excel-taulukoita varaston tarkkailuun.

– Itselläni sellainen ei toimi, Hopsu-Neuvonen hymyilee.