1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Agung-tulivuori

Indonesia on poikkeuksellisen riskialtis maa: 150 toimivaa tulivuorta ja vakavia maanjäristyksiä

Balilla parhaillaan purkautuva tulivuori Agung ei suinkaan ole ainoa esimerkki Indonesian riskeistä, muistuttaa tulivuoria tutkinut Viron geologian tutkimuskeskuksen seismologi Heidi Soosalu.

Agung-tulivuori
Tulivuoren evakkoon ajamia balilaisia
Agung-tulivuoren ympäristöstä on lähtenyt evakkoon jo kymmeniä tuhansia ihmisiä. Osa heistä majailee tilapäisissä telttaleireissä.Made Nagi / Epa

Balilla sijaitseva tulivuori Agung on jo useita päiviä syössyt sisuksistaan tuhkaa ja höyryä. Ihmiset on käsketty evakkoon tulivuoren ympäristöstä kymmenen kilometrin etäisyydeltä.

Ylen Ykkösaamun haastattelema seismologi Heidi Soosalu Viron geologian tutkimuskeskuksesta kertoo, että varovaisuuteen on hyvä syy. Tulivuorenpurkaus voi kiihtyä.

– Tässä on kriittinen vaihe päällä. Tähän asti tulivuori on yskähdellyt vanhoja kiviaineksia ulos kanavistaan, mutta viime lauantaina tulivuoren uumenista alkoi nousta tuoretta kivisulaa, joka pahimmillaan voi johtaa hyvin räjähdysmäiseen purkaukseen.

Edellisen kerran Agung purkautui 1963, jolloin noin 1 100 ihmistä kuoli.

Agung-tulivuori Balilla
Agung-tulivuori on Balilla purkautunut hitaasti jo päiviä, mutta sen pelätään kehittelevän suurempaa, räjähdysmäistä purkausta.Made Nagi / Epa

– Kaikkein vaarallisinta on se, että kun tuhkapilvi nousee taivaalle, se saattaa romahtaa oman painonsa takia ja lähteä vyörymään tulikuumana kiviaineksena vuoren rinteitä alas, nopeammin kuin autot ajavat. Ja jokiuomista saattaa virrata mutavyöryjä, ja sateet voivat pahentaa tilannetta, koska ne keräävät vuorien rinteille sataneen tuhkan jokiuomiin, kuvailee Soosalu.

Indonesia on kokonaisuudessaan geologisesti hurjaa seutua

Toimivia tulivuoria on Indonesiassa noin 150. Maanjäristyksiä tapahtuu runsaasti.

– Valitettavasti maanjäristykset ovat suurimpia mahdollisia, mitä maapallolla yleensä esiintyy. Ja jos tulivuoret purkautuvat, purkaukset ovat todennäköisesti räjähdysmäisiä.

Indonesialaisten tulivuorten purkaukset ovat toden totta yliedustettuina tuhoisimpien purkausten listoilla. Pahin tiedossa oleva purkaus oli Tamboran purkaus vuonna 1815: 92 000 ihmistä kuoli ja tulivuoren ilmaan sylkemä tuhka viilensi ilmaa ja aiheutti satotappioita eri puolilla maailmaa.

– Tilanteen tekee erityisen haasteelliseksi se, että tämä on hyvin tiheästi asuttua seutua ja myös turistialuetta. Siellä on paljon ihmisiä varsin lähellä näitä vaarallisia vuoria, muistuttaa Soosalu.

*Lue lisää: *

Balin Denpasarin lentokenttä pysyy suljettuna

Kuusi kysymystä Balin tulivuorenpurkauksesta: Voiko Agungin purkaus kiihtyä tappaviin mittoihin?

Suomalaisnainen jumissa Balilla – "Hengityssuojaimet ostettu tulivuorenpurkauksen varalta"

Balilla evakuoidaan jopa 100 000 ihmistä ja lentokenttä on suljettu – katso nopeutettu video purkautumaan valmistautuvasta tulivuoresta

Lue seuraavaksi