Digitalisaatio ja vanhukset eivät sovi yhteen? Esko Aho: Väärin – yhdistelmä pitäisi nähdä mahdollisuutena

Esimerkiksi puheohjautuvuus voisi olla suureksi avuksi, kun sorminäppäryys ei ole enää entisenlaista.

Vanhukset ja ikääntyminen
Ylen aamu-tv: Digitalisaatiolla apua ikääntyneille
Ylen aamu-tv: Digitalisaatiolla apua ikääntyneille

Digitalisaatio ja iäkkäät ihmiset – kuin öljy ja vesi? Ei välttämättä, uskoo Esko Aho. Näiden kahden välille pitäisi vain rakentaa toimiva yhteys.

– Maailma johon [digitaalisia] palveluja on rakennettu, niin se on nuoren ihmisen maailma. On vaikea päästä siihen ikääntyneen ihmisen maailmaan käsiksi ja ymmärtää sitä. Kehittäjäsukupolvi pitäisi saada nyt mukaan koska ilman sitä mitään ei tapahdu, Aho sanoi Ylen aamu-tv:ssä.

Jokainen meistä ikääntyy, ja vanhempana esimerkiksi sorminäppäryys voi aiheuttaa hankaluuksia digitaalisten laitteiden käytössä. Aho on Digital Silver -tapahtuman järjestäjä, jossa pohditaan tiistaina miten digitalisaatio hyödyttäisi myös ikääntyviä ihmisiä.

– Ettei ikäihmisten tarvitsisi tehdä kuin omat lapset tai lastenlapset, vaan heille olisi omia ratkaisuja, Aho lisäsi.

Keksijä-yrittäjä Perttu Pölönen on samaa mieltä. Hän näkee mahdollisuuksia muun muassa tekoälyssä ja älyassistentissa, jotka toimisivat puheohjauksella.

– Olisi hyvä ehkä huomata, että ikäihmisissä on mielettömät mahdollisuudet ja iso potentiaali. Tämä on tietyssä mielessä aikapommi, sillä on todella paljon vanhempia ihmisiä. Nuorten pitäisi löytää jonkinlainen tapa ratkaista tilanne, Pölönen sanoi.

– Tämä on kuin muna ja kana. Yritykset sanovat, ettei voi investoida kun ei ole markkinaa. Ja sitten ihmiset, jotka tarvitsevat palveluja, sanovat etteivät voi käyttää palveluja sillä niitä ei ole. Pitää saada toimijat ymmärtämään, että markkina on kunhan se vain luodaan, Aho sanoi.

Aho: Sote-veteraanien pitäisi laskeutua ihmisen tasolle

Aho on itse nähnyt iäkkään ihmisen ja digitaalisaatioon yhteentörmäyksen, kun hänen yhdeksänkymppinen isänsä aikoinaan opetteli käyttämään tietokonetta. Tilanne oli haastava ja Aho totesi, että pitäisi pystyä parempaan. Hän uskoo esimerkiksi puheohjautuvuuden mahdollisuuksiin.

– Uskon kyllä, että jos puheohjautuvuuteen päästään, niin se ratkaisee monta ongelmaa. Sorminäppäryys kun on jotain muuta kuin 20-vuotiaalla, niin kaikki on paljon hankalampaa: silloin käyttäjäkokemus on huono. Jos pääsee puheohjautuvuuteen, niin käyttäjäkokemus on hyvä ja innostaa ottamaan niitä [digitaalisia palveluja] käyttöön.

Ahon mielestä käyttäjätuki on vanhukselle tärkeää. Tällä hetkellä hänen mielestään on laajemmin vallalla vääränlainen ajattelutapa.

– Meillä ikäihmisten hoidon filosofia on vähän väärä. Me ajattelemme, että mitä enemmän hoitoa ja tukea, niin sitä paremmin ihmiset voivat elää. Ei näin. Mitä itsenäisemmin ihminen voi elää, ja hoitaa itse asioita, niin sitä parempaa elämä on.

Hänen mielestään digitalisaatio loisi vanhemmille ihmisille parempaa elämää ja yhteiskunnalle järkeviä kustannuksia. Digitalisaatio pitäisi nähdä mahdollisuutena.

– Tämä on aika tuskallista. Sote-maailmassa kaikki keskittyvät siihen järjestelmätasoon ja asioita katsotaan järjestelmästä käsin. Nyt näiden sote-veteraanien pitäisi tulla tänne tavallisen kansalaisen tasolle, ja miettiä asioita siitä ylöspäin. Luulen, että maailma näyttäisi aika paljon toisenlaiselta.

Lue myös:

Digijäärä Maijaliisa Dieckmann vaatii palveluita ilman digipakkoa – “Ikäihmisiä syrjäytetään”