Pyhtään kehutun mopotallin jatko uhattuna – kunnalle paljastui, että tallissa käytetään nuuskaa ja lipitetään energiajuomaa: "Peli on vihellettävä poikki"

Mopotallia pyörittävä yhdistys ei tutki nuorten reppuja, mutta paikalla on aina vähintään yksi aikuinen.

nuoret
Hutikan mopotalli.
Minna Heikura / Yle

Pyhtään kunta aikoo lopettaa yhteistyön Huutjärvellä toimivan mopotallin kanssa ja perustaa tilalle oman mopotallin.

Kunta haluaa, että mopotallilla pyöriviä nuoria valvotaan ja ohjataan paremmin. Pyhtään nuorisotoimen tietoon on myös tullut, että mopotallilla käytetään muun muassa nuuskaa. Lisäksi energiajuomien käyttöön ei Pyhtään nuoriso- ja liikuntasihteeri Nana Toivasen mukaan ole puututtu, vaikka muissa kunnan nuorisotiloissa energiajuomien juominen on kielletty.

– Nuorisotoimessa meillä on lakisääteinen kasvatusvastuu. Ne toimintaperiaatteet, jotka me katsomme tärkeiksi eivät tällä hetkellä Hutikan mopotallilla toimi, Nana Toivanen sanoo.

Kunnan mopotallin vetäjäksi ryhtyisi ensi vuonna kunnan nuoriso-ohjaaja. Lisäksi pajalle palkattaisiin kaksi pitkäaikaistyötöntä aikuista, joilla on kokemusta mopojen rassaamisesta.

"Emme voi katsoa tuollaista meininkiä"

Hutikan mopotallilta on Toivasen mukaan kuulunut kyseenalaisia asioita.

– Tietooni tuli muutama päivä sitten, että vapaaehtoisena talolla ollut aikuinen olisi antanut alaikäiselle nuorelle nuuskaa. Emme voi katsoa tuollaista meininkiä.

Toivasen mukaan tieto nuuskan välittämisestä vauhditti jo aiemmin syksyllä vireille laitettuja suunnitelmia ja asia otettiin sen vuoksi lisäasiana Pyhtään hyvinvointilautakunnan käsittelyyn tiistaina.

– Nuorten näkökulmasta se on tietenkin kiva juttu, että saa vapaasti olla. Kuntana katsomme lakisääteisten linssien läpi ja meidän on koulutettuina nuorisotyöntekijöinä vaikea katsoa tuollaista toimintaa, Toivanen sanoo.

– Tämä on vaikea ja tunteellinenkin asia. Olemme itse olleet mukana perustamassa nykyistä toimintaa. Peli on kuitenkin vihellettävä nyt poikki, Toivanen sanoo.

Yhdistys kiistää

Kunta on kuluneen vuoden ajan ostanut mopotallipalvelun Huutjärvellä toimivalta Kasvajat ry:ltä, jonka toiminnan tarkoituksena on auttaa tuen tarpeessa olevia löytämään elämäänsä tasapainon ja kehittämään yhteistyötaitoja muiden ihmisten kanssa.

Nuoren Kirkon Moottoripaja-hankkeeseen kuuluva Hutikan mopotalli avattiin tammikuussa.

Kasvajat ry:n Katja Lemberg kieltää syytökset nuuskan välittämisestä alaikäiselle.

– En todellakaan usko kenenkään antaneen nuuskaa. Tällaiset huhut ovat ikäviä ja maksajiksi ovat joutumassa nuoret.

Lembergin mukaan nuorten kanssa on sovittu, että alkoholijuomia tai tupakkatuotteita tallin tontille ei tuoda.

– Me emme tarkista nuorten reppuja. Se ei ole meidän tehtävämme. Pyrimme ruokkimaan nuoria energiajuomien ja makeisten käytön vähentämiseksi, mutta emme anna energiajuomista porttikieltoa, Lemberg sanoo.

Lembergin mukaan talolla on aina vähintään yksi aikuinen. Mopotallin vastuuaikuisiksi on nimetty virallisesti kolme henkilöä, mutta talolla on muitakin vapaaehtoisia.

Mopotalli toimi alunperin kolmen kuukauden mittaisena pilottihankkeena. Toimintaa jatkettiin yhteistyössä kunnan kanssa useiden kuukausien ajan, kunnes elokuun lopussa Pyhtään kunta ja Kasvajat ry solmivat toistaiseksi voimalla olevan sopimuksen toiminnan jatkamisesta.

– Kunnan kanssa on tehty sopimus, että meiltä tulee ammatillinen ohjaus ja vuoden ajan meidän ammatillinen ohjaus on riittänyt, Lemberg sanoo.

Lemberg on työskennellyt aikaisemmin työhön valmentajana. Mukana on myös taustaltaan lähihoitajia, sairaanhoitajia ja mielenterveyshoitajia.

Mopotallille kiitosta

Nuorten omasta toiveesta perustettu mopotalli on kerännyt runsaasti kiitosta. Aikaisemmin mopoilla rälläämisestä, liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja ilkivallasta sateli Huutjärvellä valituksia, mutta oma mopotalli rauhoitti tilanteen ja ilkivalta loppui.

Mopotallin toiminta on huomioitu myös presidentin kutsulla Linnan juhliin. Kutsun sai mopotallia vuosi sitten perustamassa ollut 18-vuotias Julius Renlund.

Hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja Sari Tjederin mukaan valtuutetut ovat painottaneet, että mopotallin toiminnan pitää jatkua.

– Se on tärkeää toimintaa ja se on rauhoittanut ympäristöä. Missään nimessä ei ole tarkoitus lopettaa mopotallitoimintaa, vaan jatkaa sitä paremmalla sapluunalla, Tjeder sanoo.

– Mopotallia ei lopeteta, mutta poliittinen tahto on ollut, että toiminta siirretään kunnan omaksi toiminnaksi, nuoriso- ja liikuntasihteeri Nana Toivanen sanoo.

Nuoret töihin pajavastaaviksi

Kunnan ylläpitämälle mopotallille etsitään uudet tilat.

– Meidän täytyy löytää tila, jonka nuoret hyväksyvät. Se voi olla kontti tai siirrettävä konttimoduuli. Paikka voisi olla esimerkiksi urheilumontulla Siltakylän alueella, jossa on jo frisbee-golf -rata, Toivanen sanoo.

Hutikan mopotalli on toiminut ruskeatiilisen omakotitalon päädyssä autotallissa. Paikkojen kunnossapito ja omien jälkien siivoaminen kuuluu pajan sääntöihin, jotka nuoret ovat tehneet itse.

Hutikan mopotallilla käy päivittäin 10-20 nuorta.

Niille nuorille, joilla on jo kokemusta mopotallin toiminnasta kunta suunnittelee antavansa työtä pajavastaavina.

– Tehtävät olisivat muiden ohjaamista ja paikkojen sekä tapojen esittelyä. Työtä voisi olla tarpeen mukaan 5-10 nuorelle. Työtä välitettäisiin Work Pilots -mobiilisovelluksen kautta, Toivanen sanoo.

Lähes kaikki Hutikan mopotallin työkaluista on hankittu kunnan tuella tai kunnalle osoitetuilla lahjakorteilla, joten ne siirretään uuden mopotallin käyttöön.

– Me haluamme sellaisen pajan, jossa voi vapaasti rassata mopoja, kuten tähänkin saakka. Paja olisi useana päivänä auki ja palvelisi nuoria, kuten tälläkin hetkellä. Sen lisäksi kunnan mopotallilta saa tarvittaessa tukea, rinnalla kulkemista ja ammatillista ohjausta, Toivanen sanoo.

Tarpeen vaatiessa nuorisotoimi mahdollistaisi myös yksilöohjauksen tuen tarpeessa olevalle nuorelle. Pajalla voisi suunnitelmien mukaan antaa opintoihin liittyviä näyttöjä.

– Uskon, että tämä onnistuu. Toivomme, että mopotallin nykyiset nuoret tarttuvat tarjoamiimme työpaikkoihin. Uskomme myös, että meille tulee uusia nuoria sitä mukaan kuin uudet ikäpolvet saavat mopokortteja.

Hutikan mopotalli loppuu?

Kasvajat ry:n ylläpitämä Hutikan mopotalli on riippuvainen kunnan tuesta.

– Etsimme ratkaisua, jotta emme olisi taloudellisesti riippuvaisia, mutta ylläpidämme isoa taloa. Vielä ei ole rahoitukset siinä kunnossa, että pärjäisimme ilman kunnan tukea, Katja Lemberg sanoo.

Pyhtää olisi ottamassa mopotallin toiminnan omaksi toiminnakseen ensi vuoden alusta, jos hyvinvointilautakunta niin päättää.

– Minulla on nyt kuun loppuun asti aikaa miettiä, voinko jatkaa vuokrasopimusta vai en, Lemberg sanoo.

– Me emme halua taistella kunnan kanssa. Toki, jos nuorille pystytään heti tarjoamaan jotain parempaa, niin se on ihan loistavaa, mutta nuoret ovat tänään tiukasti viestineet minulle, että mopotallin muutto ei ole hyvä juttu, Lemberg jatkaa.

Pyhtään kunta on tukenut Kasvajat ry:n Pantsun talolla ylläpitämää mopotallia 1500 eurolla kuussa. Ensi vuoden talousarvioon on varattu 18 000 euroa mopotallin järjestämiseen omana toimintana.