Hyppää sisältöön

Trendikäs kännykän kuori aiheutti nuorelle naiselle pahan palovamman – viranomaiset varoittavat glitter-kuorista

Kyseessä on Suomen ensimmäinen Turvallisuus- ja kemikaaliviraston tietoon tullut tapaus. Maailmalla niitä on raportoitu kymmeniä.

Kuva: Yle

Pääkaupunkiseudulla asuva nuori nainen heräsi aamulla käsivarren kuumotukseen. Olkavarteen oli ilmestynyt kämmenen kokoinen punainen läiskä. Lääkäri epäili sen olevan ruusu tai merkki veritulpasta.

Kun pahin turvotus parissa päivässä laski, alkoi läikän muoto epäilyttävästi muistuttaa suorakaidetta. Jäljen tarkempi vertailu naisen käyttämään iPhoneen paljasti, että kyseessä onkin laitteen aiheuttama iso palovamma.

iPhonessa oli nuorten suosima kuori, jonka sisällä on glitteriä ja laavan kaltaisesti liikkuvaa värillistä nestettä. Kuori oli ostettu puolitoista vuotta sitten koru- ja asusteliikkeestä Helsingissä.

Kaksi kimalletta sisältävää kuorta jo varoituslistalla

Kimaltavissa trendi-kuorissa voi piillä vaara, jos kuori alkaa vuotaa ja nestettä pääsee iholle. Suomessa tavaroiden turvallisuutta valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes.

– Tukesin tietoon ei ole aiemmin tullut kännykän kuorten aiheuttamia onnettomuustapauksia. Meille tulleet valvontatapaukset perustuivat EU:n tietokannassa olleisiin ilmoituksiin, sanoo Tukesin kemikaalituotteiden ryhmäpäällikkö Marilla Anttila.

Tukes varoitti lokakuussa Victoria´s Secret Glitter- ja iZound-nestekimallekuorista (siirryt toiseen palveluun). Tuotteissa oli havaittu ainetta, jota EU-säädösten mukaan ei saisi koriste-esineissä olla. Mainitut tuotteet on välittömästi poistettava käytöstä.

Palovamman saaneen naisen kännykän kuoren merkki ei ole tiedossa.

Helsingin Sanomat kertoi loppukesällä, että glitter-nestettä sisältäviä kuoria valmistava MixBin Electronics veti markkinoilta lähes 300 000 kännykän kuorta (siirryt toiseen palveluun). Yhdysvalloissa oli tuolloin tullut ilmi parikymmentä tapausta, joissa glitterneste oli aiheuttanut kuorten käyttäjille vammoja.

Turvallisuuden varmistaminen on hankalaa

Kaikissa glitter-kuorissa ei välttämättä ole vaarallisia aineita. Käytössä olevan kuoren turvallisuutta voi yrittää itse varmistaa.

– Jos kuoressa on liikkuvaa nestettä, myyjältä voi kysyä täyttääkö tuote EU:n turvallisuusvaatimukset.

Käytännössä kuluttajalla on varsin pieni mahdollisuus varmistaa tuotteen turvallisuus. Käyttämällä luotettavia kauppoja voi pienentää virheostosten riskiä. Sekään ei aina takaa tuotteen turvallisuutta.

Nettikaupoissa myytävien tavaroiden turvallisuutta ei pystytä valvomaan etukäteen. Jos ostoksen tekee EU-alueella toimivasta nettikaupasta, valvonta on tiukempaa. Muualta tilattaessa riski kasvaa.

– EU:n ulkopuolelta tilattaessa turvallisuusriski jää kuluttajan kannettavaksi, varoittaa Tukesin kemikaalituotteiden ryhmäpäällikkö Marilla Anttila.