Eteinen on monen kodin ongelmakohta – sisustusarkkitehdin vinkit kaaoksen hallintaan

Sisustusarkkitehti Leena Carelse tiivistää eteisen ongelman näin: kodin pienimmässä huoneessa on yleensä eniten tavaraa. Eteinen täyttyy tavaroista varsinkin syksyisin.

eteiset
Kenkiä eteisessä.
Syksyisin eteisiin kertyy monenlaista jalkinetta ja tavaraa.Petri Lassheikki / Yle

Sisustusarkkitehti Leena Carelsen mukaan kodin pienimmässä huoneessa on yleensä eniten tavaraa.

Eteisen pahin vuodenaika on syksy. Eteisessä pitää olla käyttövalmiina kumisaappaita, sateenvarjoja, talvikenkiä, gore-tex-lenkkareita, nastakenkiä, ohutta ja paksua takkia, hanskaa ja pipoa.

Kesän jäljiltä eteisessä voi seikkailla vielä tennareita tai jopa sandaaleja. Lisäksi eteiseen etsiytyvät myös erinäiset harrastustavarat: pyöräily- ja jääkiekkokypärät, sählymailat ja jumppamatot. Lapsiperheissä eteisen tilaa ahmimassa on rattaita, pulkkia ja kuravaatteita.

Eteinen on läpikulkupaikka, joka imee tavaroita

Carelsen kokemuksen mukaan eteisen ongelma on koon lisäksi se, että eteinen on vain läpikulkupaikka. Sen läpi halutaan päästä mahdollisimman nopeasti makoilemaan sohvalle, keittiöön välipalalle tai laittamaan sauna päälle.

Paljon lasten ja aikuisten kenkiä eteisessä
Kesän jäljiltä eteisessä voi pyöriä vielä tennareita tai jopa sandaaleja. Lisäksi sinne etsiytyvät erinäiset harrastustavarat.Laura Valta / Yle

– Tavaraa jää eteiseen, kun sitä viskataan nopeasti pois, Carelse kuvailee.

Siksi tavaraa myös kertyy eteiseen riippumatta siitä, kuinka paljon neliöitä talossa on.

Mieti mitä tarvitset ja nakkaa ylimääräiset pihalle

Ratkaisujen etsiminen eteisen ongelmaan kannattaa aloittaa miettimällä, mitä tavaroita eteisessä todella kannattaa säilyttää.

– Kausivaatteita kannattaa kierrättää muihin huoneisiin kaappeihin, varastoon tai ullakolle, Carelse kertoo.

Helpoimmalla pääsee, jos vain luopuu kaikista ylimääräisistä tavaroista.

Leena Carelse
Leena Carelse tietää kuinka eteiseen jää helposti paljon tavaraa, kun sitä viskataan nopeasti pois.Petri Lassheikki / Yle

Kun tavarat on perattu, voidaan siirtyä siihen, miten ne saadaan mahtumaan eteiseen. Leena Carelsen vinkki on ottaa kaikki pinnat käyttöön. Kenkäkaapeilla voi esimerkiksi muurata seinäpintaa. Myös eteisen koko korkeus kannattaa ottaa käyttöön.

Eteiseen voi hankkia liukuovikaapit, joiden ovet ulottuvat katonrajaan asti.

– Valmiskaapeissa jää usein sellainen 30 sentin hajurako sinne ylös, joka on epäsiisti ja epäkäytännöllinen. Koukkuja ja koreja kannattaa ripustaa eteiseen mahdollisimman paljon. Näin tavarat eivät jää kulkumaan lattialle.

Koukut ja korit eivät toisaalta ole mikään universaali ratkaisu.

Ihmisillä on erilaisia ajatuksia eteisen roolista. Osa haluaa ajatella eteistä käyntikorttina asuntoon. Tällaiset ihmiset eivät halua eteiseen juuri mitään ylimääräistä. Heille seinät täyttävät erilaiset roikottimet olisivat kauhistus.

Eteistoimet kannattaa hioa automaatiotasolle

Leena Carelse pohtii eteistä sitä kautta, että jokaiselle tavaralle on olemassa oma vakiopaikkansa.

Tavoitteena voisi olla, että ihminen kulkee eteisen läpi kuin automaation ohjaamana: avaimet koukkuun, sateenvarjo telineeseen, pipo laatikkoon, hanskat toiseen, kaulahuivi ja takki naulakkoon, kengät kenkäkaappiin.

Sisustusarkkitehti tietää, että nopeus ja helppous ovat toimivan eteisen valtteja.

Lapset eivät useinkaan jaksa käyttää henkaria. Siksi on hyvä jos seinillä on koukkuja.

Leena Carelse

– Lapset eivät useinkaan jaksa käyttää henkaria. Siksi on hyvä, jos seinillä on koukkuja.

Kodinhoitohuone - käänteentekevä keksintö

Leena Carelse ei epäröi, kun häntä pyydetään nimeämään karsein eteinen, jossa hän on joutunut takkejaan ja kenkiään säilyttämään.

Sellaiseksi nousee Helsingin keskustassa sijainneen yksiön alle neliön kokoinen eteinen. Carelse tosin vähän lieventää tuomiotaan kertomalla, että tuolloin hänellä ei ollut tavaraa yhtä paljon kuin nyt, mikä auttoi selviämään pienen eteisen kanssa.

Valitettavasti uusissakin asunnoissa eteiset ovat yleensä pieniä, koska kasvukeskuksissa neliöt ovat kalliita. Omakotitaloissa tilannetta helpottaa myös kodinhoitohuone. Leena Carelse näkeekin kodinhoitohuoneen jopa käänteentekevänä, koska se on vähentänyt tavallisen eteisen kuormitusta.

– Kuorma jakautuu ja kenkäkaaos tulee myös kodinhoitohuoneeseen, naurahtaa ongelmaeteisten kanssa ammatikseen painiva sisustusarkkitehti Leena Carelse.