Temppuiliko pankkikortti kassalla? Likaantuneen sirun voi pelastaa kotikonstein

Sirukortin pinta on alttiina monenlaisille rasituksille. Maksukortin siru voi myös mustua likaantuessaan, mutta sen puhdistamiseen on olemassa keinoja.

maksuvälineet
Nainen puhuu puhelimessa
Kännykän korttitasku ei ole paras paikka säilyttää sirtukorttia, mikäli se joutuu samaan lokeroon ja hankaukseen muiden korttien kanssa.Niko Mannonen / Yle

Maksukorteissa siru joutuu alttiiksi päivittäiselle rasitukselle. Yleisin asia, joka johtaa kortin vioittumiseen, on väärä säilytystapa.

Korttia ei tule säilyttää irrallaan taskussa, vaan aina suojattuna lompakossa, kännykkäkotelossa tai erillisessä kortin säilytykseen tarkoitetussa kotelossa, jossa kortti ei pääse taipumaan eikä likaantumaan.

– Myöskään useiden korttien säilyttämistä päällekkäin ilman suojaa ei suositella, koska tällöin kortit altistuvat kulutusta lisäävälle hankaukselle, sanoo Susanna Mäkinen OP-konsernin viestinnästä.

Sirua kannattaa pyyhkiä puhdistusaineeseen kastellulla pumpulipuikolla.

Jon Paavilainen

Kännykkäkotelo ei ole paras säilytysmuoto, sillä siinä usein säilytetään useampia korttia päällekkäin tiukasti puristuksissa.

– Kortteja saatetaan säilyttää myös sellaisenaan käsilaukussa tai sellaisessa lompakossa, joka on alttiina taivutukselle. Mäkinen sanoo.

– Kännykkäkotelossa kortteja suositellaan säilytettävän vain yksi kortti per kotelo, jolloin kortti pysyy suorassa eikä hankaudu toisen kortin kanssa päällekkäin.

Mikäli korttia käytetään ja säilytetään asianmukaisesti, kortin siru kestää maksukorttien voimassaoloajan, eli 3–4 vuotta.

Tuhoisa lika ja miten se puhdistetaan

Maksukortin siru voi myös mustua likaantuessaan, ja kortti voi alkaa temppuilla kassalla.

– Siru saattaa likaantua erilaisten aineiden, kuten hiuslakan tai kynsilakan päästessä kortin pintaan. Tällöin maksupääte ei saa kontaktia siruun, vaikka siru itsessään olisikin ehjä, sanoo Nordean korttiyksikön johtaja Valtteri Korhonen.

Toinen syy voi olla kortin kovassa käytössä. Sirun kontaktipintojen ohut kulta- tai palladiumpinnoite voi kulua ja naarmuuntua sekä sirun pinta näyttää tummuneelta.

Kuluneita pankkikortteja
Mustuneen sirun voi yrittää pelastaa, kunhan keinot ovat hallussa.Niko Mannonen / Yle

Normaaliolosuhteissa korttia ei tarvitse puhdistaa käyttöiän aikana.

Jos sirun pinnalla on kuitenkin likaa, riippuu puhdistusmenetelmä sirulla olevan lian laadusta.

– Moneen likaan kuitenkin tepsivät alkoholipohjaiset puhdistusaineet, kuten elektroniikan puhdistusaine ja haavojen alkoholipohjainen desinfiointiaine. Sirua kannattaa pyyhkiä puhdistusaineeseen kastellulla pumpulipuikolla, Korhonen kertoo.

Kulumisen syynä voi olla viallinen maksupääte

Suomessa jo noin kolmannes korttimaksuista on lähimaksuja. Lähimaksamisen suosion kasvu tarkoittaa käytännössä sitä, että sirun fyysinen rasitus vähenee, koska korttia ei tarvitse laittaa maksupäätteeseen sisälle. Käyttöikään tai voimassaoloaikaan se ei sinänsä vaikuta.

– Pankkikortin siru kuluu normaalissa käytössä aina, kun kortti kohtaa fyysistä hankautumista sirulukijoissa tai esimerkiksi lompakossa säilytyksen yhteydessä. Hyvin harvoin siru kuitenkin kuluu siinä määrin, että se vaikuttaisi sirun luettavuuteen, kertoo Susanna Mäkinen OP:n viestinnästä.

Maksupääte kaupan kassalla.
Kortinlukijoiden kontaktinastat kuluttavat sirun pinnoitetta.Jyrki Lyytikkä / Yle

Suurempi ongelma on, että maksulaitteiden kortinlukijoita ei aina huolleta säännöllisesti. Yksikin hyvin likainen tai väärin säädetty lukupää voi naarmuttaa sirua.

– Kortinlukijoiden kontaktinastat kuluttavat aina sirun pinnoitetta, kun kortti laitetaan kortinlukijaan. Tämä hankauma aiheuttaa sirun tummumista, Mäkinen sanoo.

SOK:lla maksupäätteet ovat keskeisessä asemassa ja niiden on oltava kunnossa, jotta myynti saadaan sujumaan.

– En ole aikaisemmin kuullut, että likaiset maksupäätteet aiheuttaisivat kortin sirun rikkoontumista, sanoo Mia Laakso SOK-rahoituksesta.

Maksupäätteet tarkistetaan päivittäin ja ne vaihdetaan muutaman vuoden välein uusiin.

– Lisäksi meillä on huoltosopimukset maksupäätteisiin. Itsepalveluympäristössä, kuten bensa-automaateilla maksupäätteet joutuvat muita toimialoja kovemmalle kulutukselle, sillä ovat Suomen sääolosuhteiden armoilla, ja maksupäätteet rikkoontuvat market-kauppaa herkemmin, Laakso kertoo.

Korjattu 30.11.2017 klo 12.51: Vaihdettu kahdesta sitaatista niiden sanoja. Jon Paavilaisen nimiin menneet sitaatit vaihdettu Valtteri Korhosen sanomiksi.