"Kukaan ei meistä välitä" – Norjaan vievä valtatie poikki lähes joka päivä

Käsivarren suunnassa on kyllästytty rekkoihin ja kuorma-autoihin, jotka eivät pysy tiellä vaan aiheuttavat toistuvia katkoksia autoliikenteessä.

liikenne
Liikenneonnettomuus valtatiellä 21 Muoniossa
Anu Lassila

Esimerkiksi tiistaina joukko autoilijoita on joutunut odottamaan taas ulkomaalaisen rekan nostoa takaisin tielle valtatiellä 21 Muonion ja Kilpisjärven välillä lähellä Kuttasen kylää. Rekan nosto-operaation ajan autossaan istuskeli odottelemassa myös lähihoitaja Minna Juuso, joka oli matkalla yövuorosta Muonion terveyskeskuksesta kotiinsa Karesuvantoon.

Odottelu ei ole mikään uusi asia Minnan elämässä. Tiistai oli jo kolmas peräkkäinen päivä, jolloin hän on joutunut jonottamaan valtatiellä rekkaonnettomuuden vuoksi, ja asia oli tiedossa jo ennen kotimatkaa.

– Koulutaksin piti tulla hakemaan lapset kouluun kello 7:20, mutta se ei päässyt perille, niin lapset eivät päässeet kouluun tänään. Sunnuntaina miehen piti lähteä porometsään, mutta Ropinsalmessa oli tie poikki. Sitten seuraavana päivänä oli Markkinan suoralla taas rekka metsässä ja tiellä poikittain.

Tie on kunnossa – renkaat eivät

Minnan mukaan onnettomuuksista ei voi syyttää säätä tai keliä, sillä tie on ollut hyvässä ajokunnossa.

– Keli on tosi hyvä. Minun mielestäni tien kunnossa ei ole mitään vikaa. Mutta niin noita rekkoja näyttää lentelevän tuonne metsään. Mutta minulla on sellainen tunne, että kukaan ei meistä välitä. On aivan sama, miten me ollaan täällä, muutama kymmenen ihmistä. Mutta jos tämä tapahtuisi Etelä-Suomessa, siihen olisi puututtu jo aikaa sitten.

Jos tämä tapahtuisi Etelä-Suomessa, siihen olisi puututtu jo aikaa sitten.

Minna Juuso

Kun koskaan ei tiedä, mitä vastaan tulee ja kauanko matkanteko kestää, Minna varaa aina talvisin autoonsa lämpimiä vaatteita ja juotavaa. Mutta odottelu ei ole pahinta, vaan se, että joutuu pelkäämään oman tai lähimmäisten turvallisuuden puolesta.

– Minulla on oikeasti täysin huumori loppu. Jo viime talvena oli hirveää ajaa tätä väliä Karesuvannosta Muonioon, mutta nyt tämä rekkamäärä on tuplaantunut täällä. Tässä saattaa tulla aamulla kuuden aikaan jo parikymmentä rekkaa vastaan 36 kilometrin matkalla.

Lapin kartta
Merkittävä osa tavaraliikenteestä Norjan ja Keski-Euroopan välillä kulkee Suomessa valtatietä 21 pitkinYle