Suomi osallistui rahamuulien tunnistamiseen ensimmäistä kertaa – eurooppalaisessa suuroperaatiossa pidätettiin yli 150 ihmistä

Operaatiossa tunnistetut rahansiirrot liittyivät pääasiassa erilaisiin netissä tehtyihin huijauksiin.

Rahamuuli
Rahamuuli .
Ismo Pekkarinen / AOP

Suomen viranomaiset ovat olleet ensimmäistä kertaa mukana tunnistamassa niin sanottuja rahamuuleja suuressa eurooppalaisessa operaatiossa.

Euroopan poliisiviraston Europolin ja Euroopan unionin oikeudellisen yhteistyön yksikön Eurojustin EMMA3-operaatioon osallistui Suomen lisäksi 25 muuta Euroopan maata sekä Euroopan pankkiyhdistysten liitto ja 257 eurooppalaista pankkia.

Viime viikon maanantain ja perjantain välillä suoritetun operaation yhteydessä pidätettiin 159 ihmistä ja tunnistettiin 766 rahamuulia.

Rahamuuli siirtää pimeää rahaa ulkomaille

Keskusrikospoliisin mukaan rahamuuleiksi kutsutaan henkilöitä, jotka usein huijataan siirtämään laittomasti hankittua rahaa eri maissa sijaitsevien pankkitilien välillä. Siirroista saatetaan maksaa palkkio.

Eurooppalaiset viranomaiset tunnistivat EMMA3-operaation aikana yli 1 700 rahamuulien tekemää varainsiirtoa. Niiden arvoksi laskettiin yhteensä 31 miljoonaa euroa.

KRP kertoo, että rahansiirroista yli 90 prosenttia jäljitettiin netissä tehtyihin rikoksiin kuten tietojen kalasteluun, nettihuutokaupoissa tehtyihin huijauksiin, seuranhakupalstojen romanssihuijauksiin sekä huijauksiin, joissa myytiin olemattomia lomamatkoja.

Laittomasti hankittujen varojen siirto on rahanpesuksi luokiteltavaa toimintaa, josta voi saada sakot, vankeusrangaistuksen tai menettää luottotiedot. Rangaistuksen voi saada, vaikka rahamuuli ei olisi suoraan tekemisissä rahan rikollisen alkuperän kanssa.

Suomessa oli 160 tapausta

KRP:n mukaan Suomen poliiisi on tunnistanut 163 tapausta, joissa suomalainen huijauksen uhri on siirtänyt rahaa ulkomaiselle pankkitilille.

Suomalaiset siirsivät rahaa ulkomailla toimiville rahamuuleille yhteensä noin 3,6 miljoonaa euroa. Suurin osa rahoista päätyi britannialaisille ja turkkilaisille pankkitileille.

Suomessa on tänä vuonna rekisteröity yhteensä 29 tapausta, joissa rahaa on siirretty ulkomailta rahamuuleiksi epäiltyjen henkilöiden suomalaisille tileille. Rahaa siirrettiin yhteensä noin 266 400 euroa. Suurin osa suomalaisille tileille siirretyistä varoista oli peräisin Yhdistyneistä arabiemiirikunnista.

Europol ja Eurojust ovat aloittaneet sosiaalisessa mediassa kampanjan aihetunnisteella #DontBeaMule. Sen tarkoituksena on estää ihmisiä joutumasta mukaan rahamuulitoimintaan.