Myös Niagaran putoukset ja Globen! Maailman maamerkit sytyttävät sinivalkoiset valot satavuotiaan Suomen kunniaksi

Huikea valoshow koristaa ensi viikolla tunnettuja kohteita ympäri maailman Suomen itsenäisyyspäivän juhlistamiseksi.

Suomen itsenäisyyspäivä

1

Niagaran putoukset
Quentin Bargate / AOP

Jylhät Niagaran putoukset valaistaan Suomen värein!

Suomen itsenäisyyspäivää vietetään maailman mahtavimpien vesiputousten äärellä.

Aamuyöllä, kun viimeisetkin ovat palanneet kotiin linnan juhlien jatkoilta, Yhdysvaltain ja Kanadan rajalla sijaitsevat Niagaran putoukset valaistaan Suomen sinivalkoisin värein.

Valot loistavat kello 22- 22.15 paikallista aikaa.

Suomen värit heijastetaan putouksille Kanadan puolella sijaitsevasta valaistustornista. Tiettävästi ne näkyvät ainakin Kanadan puolella olevalla Hevonsenkenkäputouksella.

Ympäri maailmaa levittäytyviä eri kohteiden valaisuja järjestävät valtioneuvoston Suomi100-sihteeristö ja suomalaiset diplomaatit paikallisten apujoukkojen kanssa.

- Tämä hanke, jossa tietyt kohteet eri puolilla maailmaa valaistaan Suomen kunniaksi sinivalkoiseksi, on ainutlaatuinen. Ylen rooli tässä yhteishankkeessa on välittää nämä ikimuistoiset hetket suomalaisille eri kanavilla, sanoo Ylen itsenäisyyspäivän ohjelmiston päätuottaja Marko Krapu.

2

Globen Tukholmassa.
AOP

Tukholman Globen - ikuisesti sinivalkoinen

Jos ulkomailta pitää etsiä yksi suomalaisen itsetunnon maamerkki, se on Tukholman Globen. Vuonna 1995 Globen oli Suomen jääkiekon maailmanmestaruuden myötä sinivalkoinen sisältä. Nyt itsenäisyyspäivänä se loistaa sinisissä ja valkoisissa väreissä myös ulkopuolelta.

Valot syttyvät keskiviikkona kello 16 ja niitä voi ihastella kello 18:aan asti paikallista aikaa. Globenin lähellä ehtii siis hyvin piipahtaa vaikkapa jouluostosten yhteydessä. Kello 19:n jälkeen Globenissa alkaakin Ruotsin Idols-lähetys.

Esittäisipä joku viimein kappaleen Den glider in.

3

Portugalilaisten rakentama linnoitus Maptossa.
Thomas Cockrem / AOP

Suomea juhlistetaan valoin Mosambikia myöten

Mosambikin pääkaupungissa Maputossa saattaa olla itsenäisyyspäivänä trooppisen kuumaa, mutta ilta on yhtä pimeä kuin Suomessakin.

Siksi Maputon historiallinen Fortaleza-museolinnake näyttää varmasti upealta juhlavalaistuksessa. Linnake valaistaan sinivalkoisin värein kello 18:n jälkeen. Valojen syttymistä ihaillaan ainakin Suomen suurlähetystön järjestämillä itsenäisyyspäiväjuhlilla.

Ajatella, Suomi 100-juhlavalaistus palmujen katveessa!

4

Belémin torni
Andre Kosters / EPA

Lissabonissa pidetään juhlat Belémin tornin juurella

Suomen siniristilippu heijastetaan Belémin tornin seinään Portugalissa kello 18-23 paikallista aikaa. Torni rakennettiin 1500-luvun alussa Lissabonin puolustukseksi ja löytöretkeilijä Vasco da Gaman kunniaksi.

Suomen suurlähetystö järjestää tilaisuuden, ja paikan päälle odotetaan runsasta joukkoa suomalaisia ja portugalilaisia juhlistamaan Suomen itsenäisyyspäivää.

5

Prahan tanssitalo.
Radim Beznoska / AOP

Steppaava talo Prahassa saa juhla-asun

Moni on Prahassa käydessään nähnyt veikeän Tanssivan talon eli Dancing Housen. Se näyttää ikään kuin kahdelta toisiinsa nojaavalta talolta.

Toinen talon arkkitehdeistä Frank Gehry oli ilmeisesti saanut inspiraation Fred Astairen ja Ginger Rogersin steppiesityksestä. Tanssiva talo sijaitsee Prahan keskustassa Vltavajoen rannalla. Suomen suurlähetystön vinkin mukaan parhaat kuvat saa juuri rannan puolella rakennusta.

Valot syttyvät itsenäisyyspäivänä kello 18 paikallista aikaa. Ne palavat keskiyöhön asti, joten jos olet Prahassa, sinulla on hyvin aikaa käydä niitä ihailemassa. Sen jälkeen kaupungin järjestyssääntö määrää sammuttamaan valot.

6

Rooman Colosseum valaistuna
Angelo Carconi / EPA

Saako Rooman Colosseum seuraajia?

Italia huomioi Suomen satavuotisjuhlan valaisemalla maansa ehkä tunnetuimman nähtävyyden Colosseumin.

Rooman Colosseum saa Suomen lipun sinivalkoiset värit kello 20 itsenäisyyspäivän aattona.

Vieläkö uusia nähtävyyksiä liittyy mukaan juhlahumuun? Seuraa Ylen kanavia niin saat tietää.

- Yle välittää kuvia ja videoita valaistavista kohteista tv:ssä, Yle Areenassa, verkossa ja sosiaalisessa mediassa itsenäisyyspäivän aattona ja itsenäisyyspäivänä. Tarkka lista kaikista valaistavista kohteista julkistetaan itsenäisyysviikolla ja luvassa on vielä monta muuta mielenkiintoista kohdetta, sanoo Ylen itsenäisyyspäivän ohjelmiston päätuottaja Marko Krapu.