Hyppää sisältöön

Internetin piti olla kaikille vapaa, nyt verkon tärkein periaate on uhattuna Yhdysvalloissa – Säilyykö rajoittamaton internet Suomessa?

Yhdysvaltalaiset teleoperaattorit haluavat päästä vaikuttamaan internetliikenteeseen haluamallaan tavalla. Samalla ne vakuuttavat, etteivät he aio horjuttaa vapaan internetin periaatteita.

Kuva: AOP / Yle Uutisgrafiikka

Kun avaat kotikoneesi tai puhelimesi, eteesi aukeaa tiedon valtatie ilman rajoituksia. Voit etsiä ruokareseptejä, katsella kissavideoita tai kokopitkiä elokuvia, hymähdellä meemeille, pelata kaveriesi kanssa pelejä, kuunnella musiikkia ja päivitellä uutisjuttuja sosiaalisessa mediassa.

Tämä kaikki tapahtuu yhtä helposti ja nopeasti, koska internet on vapaa ja rajoittamaton.

Kaikki voi muuttua kahden viikon kuluttua.

Yhdysvaltojen telehallintovirasto FCC:n viisihenkinen johtokunta äänestää 14. joulukuuta siitä, pitääkö verkon tietoliikenteen tasapuolinen kohtelu taata säännöillä.

Tietoliikenteen tasapuolista kohtelemista kutsutaan verkkoneutraliteetiksi (englanniksi net neutrality), ja se on yksi internetin pääperiaatteista. Verkkoneutraliteetti takaa sen, etteivät laajakaistayhtiöt pysty suosimaan joitain internetsisältöjä toisten kustannuksella.

Näillä näkymin verkkoneutraliteetti puretaan äänin 3–2.

Tämä tarkoittaa, että internetyhteyksiä tarjoavat yhtiöt saavat mahdollisuuden hidastaa verkkoliikennettä tai jopa estää asiakkaidensa pääsyn joillekin sivustoille. Ne voivat veloittaa ylimääräistä tietyillä sivustoilla käymisestä tai vaatia lisämaksuja palveluntarjoajilta, kuten Netflixiltä tai Youtubelta, nopeammasta yhteydestä.

Jos sama tapahtuisi Suomessa, se tarkoittaisi sitä, että esimerkiksi teleoperaattori Elisa voisi estää käyttäjiensä pääsyn Netflixiin.

Suuret yhdysvaltalaiset internetyhtiöt ovat ottaneet voimakkaasti kantaa verkkoneutraliteetin puolesta. Ne, kuten monet kuluttajat katsovat, että internet on nykyään juoksevaan veteen tai sähköön verrattavissa oleva hyödyke, joka on taattava kaikille kansalaisille.

Täysin pyyteettömästä vapauden puolustamisesta ei ole kyse. Facebookin ja Googlen kaltaiset jätit hallitsevat tällä hetkellä algoritmien kautta käyttäjien liikkumista. Google ohjaa tiedonetsijät valitsemilleen sivustoille ja Facebook täyttää aikajanat valitsemallaan sisällöllä. Nyt laajakaistayhtiöt havittelevat pääsyä internetin herroiksi.

Operaattorit haluavat keinoja, joita he lupaavat olla käyttämättä

Yhdysvaltain suurimmat operaattorit ovat vannoneet, etteivät ne aio rajoittaa kenenkään tietoliikennettä. Ne lupaavat yhä toimia verkkoneutraliteetin periaatteiden mukaisesti.

Viime aikoina esille on kuitenkin noussut esityksiä maksetuista ohituskaistoista, joilla tieto liikkuisi tavallista nopeammin. Muutenkaan verkkojättien aiemmat toimet eivät tue puheita verkkoneutraliteetin kunnioittamisesta.

Esimerkiksi operaattorijätti Verizon, jonka entinen työntekijä internetin tulevaisuudesta päättävän FCC:n nykyinen johtaja Ajit Pai on, esti vuonna 2011 asiakkailtaan juuri lanseeratun Google Wallet -maksusovelluksen. Pian kaksi muuta merkittävää operaattoria seurasi Verizonin esimerkkiä.

Verizon, AT&T ja T-Mobile halusivat asiakkaidensa käyttävän Googlen palvelun sijaan niiden omaa mobiilimaksusovellustaan, ISISiä. Epäonnisesti nimetyn sovelluksen nimi vaihtui pian Softcardiksi, jonka immateriaalioikeudet Google hankki ja yhdisti omaan Wallet -sovellukseensa keväällä 2015.

Nyt verkkoneutraliteetin puolustajat Yhdysvalloissa pelkäävät tämän toistuvan laajemmassa mittakaavassa. Verizon omistaa Yahoon, jonka voi katsoa kilpailevan Googlen hakukoneen kanssa. Kun verkkoneutraalius ei enää ole estämässä, Verizon voisi estää käyttäjiltään pääsyn Googleen ja sen sijaan ohjata heidät Yahoon pariin.

Operaattorit luoneet jaetun monopolin

AT&T:n, Comcastin ja Verizonin kaltaiset teleoperaattorit ovat monilla alueilla monopoliasemassa, mikä lisää pelkoja tulevasta. Lähes joka kolmannella amerikkalaisella on vain yksi tai pahimmillaan ei yhtään vaihtoehtoa laajakaistayhteyden hankkimisessa.

Teleoperaattorit tuntuvat jakaneen Yhdysvallat omiksi reviireikseen, joilla kilpailua ei juurikaan ole.

Lisäksi laajakaistayhtiöt ovat laajentaneet toimintaansa viihdemaailmaan. Yhdysvaltojen suurin laajakaistayhtiö Comcast hankki vuonna 2011 omistukseensa elokuvia ja tv-sarjoja tuottavan NBC Universal -mediayhtiön, joten yhtiö kilpailee suoraan Netflixin kaltaisten suoratoistopalveluiden kanssa.

Portinvartijana Comcast voisi suosio omia sisältöjään Netflixin kustannuksella. Tasavertaisesta kohtelusta Netflixin pitäisi maksaa ylimääräistä Comcastille. Lopulta tämä lasku päätyy Netflixin asiakkaiden maksettavaksi.

Miljardien eurojen liikevaihtoa pyörittävä Netflix ei suinkaan ole tämän kehityksen suurin uhri. Sillä on varaa maksaa, ainakin niin kauan, kuin sen asiakkaat suostuvat korotettuihin maksuihin. Se, aiheuttaako Yhdysvaltojen tilanne maksuihin muutoksia myös muualla, voi selvitä hyvinkin pian.

Sen sijaan pienet aloittelevat yrityksen joutuvat tilanteeseen, jossa niiden yleisö katoaa yhtäkkiä muurien taakse. Harva kuluttaja lähtee tarpomaan monttuista soratietä uusien startupien luo, kun vieressä humisee moottoritie perinteisten palveluiden luo.

Suomessa verkon neutraliteetti ei ole uhattuna

Suomessa verkkoneutraliteettiä valvoo Viestintävirasto. Säännöt tulevat EU:sta, ja ne ovat tiukat.

Siksi Viestintäviraston viestintäverkkoasiantuntija Klaus Nieminen ei usko, että muutokset Yhdysvalloissa vaikuttavat internetiin vanhalla mantereella.

– Täällä voi olla aika luottavaisin ja rauhallisin mielin. Meillä on selkeä pelikenttä, ja sen takia en usko, että mitään suoria vaikutuksia on tulossa, Nieminen pohtii.

Vaikka verkkoneutraliteetin poistamisen vaikutuksia on vaikea arvioida, Nieminen uskoo, että muutoksia on luvassa ruutujen äärellä istuville amerikkalaisille. Etenkin paljon kaistaa ja nopeutta vaativat videosisällöt voivat joutua uusien toimenpiteiden kohteiksi.

Tämä voi sataa Euroopan laariin.

– Koska meillä on selkeät pelisäännöt ja siinä mielessä turvattu uusien palveluiden markkinoille pääsy, niin kyllähän tämä voi tehdä Euroopasta houkuttelevamman markkinan uusien palveluiden lanseeraamiselle.

Suomalaiset teleoperaattorit eivät kommentoi Yhdysvaltain tilannetta. Elisasta ja Teliasta kuitenkin kerrotaan, että Yhdysvaltojen kehitystä seurataan tiiviisti.

Muutoksen kun on tapana saapua sieltä.