Sara Hildénin taidemuseon tulevaisuus on yhä auki – Uuteen rakennukseen yksityistä rahaa?

Osa Tampereen valtuutetuista siirtäisi Sara Hildénin taidemuseon Eteläpuistoon. Osa pitää parhaana nykyistä paikkaa Näsijärven rannassa.

Sara Hildénin taidemuseo
Ron Mueck
Sara Hildénin vaihtuvat näyttelyt ovat houkutelleet runsaasti väkeä. Viime vuonna Ron Mueck rikkoi kävijäennätykset.Sara Hildénin taidemuseo

Missä Tampereen Sara Hildénin taidemuseo tulevaisuudessa pitää näyttelyjä? Tähän kysymykseen ei kenelläkään tunnu olevan vastausta. Taidemuseon johto on pitkään kaivannut ratkaisua tilaongelmaan. Kaupungin ja museon neuvottelut ovat kuitenkin edelleen kesken.

Yle kysyi Tampereen valtuutetuilta mielipidettä museon tulevaisuudesta. Vastauksen antoi runsas kolmannes 67 valtuutetusta.

Osa valtuutetuista kannattaa uutta rakennusta Tampereen keskustaan. Osa pitäisi museon nykyisellä paikalla Näsijärven rannassa.

Nelikymppinen rakennus kaipaa kunnostusta

Keväällä taidemuseon johtokunta vetosi kaupunginhallitukseen päätöksen kiirehtimiseksi (siirryt toiseen palveluun). Päätöksellä johtokunta tarkoitti uutta rakennusta museolle.

Vuonna 1979 avatun museon nykyisessä rakennuksessa on tehty kuntotutkimuksia. Särkänniemen huvipuiston kainalossa sijaitseva rakennus on tullut peruskorjausikään.

Sara Hildénin taidemuseon kokoelman omistaa säätiö, mutta rakennus on kaupungin.

Muutto Eteläpuistoon saa kannatusta

Osa Ylen kyselyyn vastanneista valtuutetuista ehdottaa Sara Hildénin taidemuseon uudeksi paikaksi Eteläpuistoa Pyhäjärven rannassa. Ajatus on ollut julkisuudessa jo aiemmin. Vuosi sitten Sara Hildénin säätiön hallituksen puheenjohtaja Timo Laatunen toivoi taidemuseolle nopeaa muuttoaikataulua Aamulehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Museolle pitää rakentaa uudisrakennus, mutta samalla nykyinen rakennus pitää peruskorjata.

Aila Dündar-Järvinen

Aila Dündar-Järvinen (sd.) jätti puolestaan jo kaksi vuotta sitten valtuustoaloitteen (siirryt toiseen palveluun) sopivien tilojen etsimiseksi museolle Tampereen keskustan alueelta, esimerkiksi Eteläpuistosta. Dündar-Järvinen on yhä samaa mieltä.

– Museolle pitää rakentaa uudisrakennus, mutta samalla nykyinen rakennus pitää peruskorjata. Molemmat rakennukset jäisivät Sara Hildénin museon käyttöön, Dündar-Järvinen vastaa kyselyyn.

– On väläytelty, että museo rakennettaisiin Eteläpuistoon, mikä voisi olla erittäin toimiva ratkaisu. Kuuntelisin herkällä korvalla Sara Hildénin taidemuseon säätiön näkemystä sijainnista ja museon tarpeista. Nyt museo "hukkuu" Särkänniemen sisällä, kirjoittaa Minna Minkkinen (vas.).

Eteläpuiston uudistus jäissä valitusten takia

Useampi valtuutettu mainitsee, että uudisrakennus voisi toteutua ulkopuolisen yhteistyötahon kanssa. Esimerkiksi kokoomuksen, kristillisten ja RKP:n yhteisen valtuustoryhmän puheenjohtaja Ilkka Sasi (kok.) toivottaa luovat ratkaisut tervetulleiksi ja tarjoaa roolia museon kehittämisessä myös yksityisen tai kolmannen sektorin toimijoille.

Viime vuodenvaihteessa nähtävillä olleessa Eteläpuiston asemakaavaehdotuksessa (siirryt toiseen palveluun)oli paikka julkiselle rakennukselle. Asemakaavan valmistelu on kuitenkin nyt jäissä.

Kaupunki jatkaa valmistelua vasta, kun korkein hallinto-oikeus on käsitellyt myös Eteläpuistoa koskevasta strategisesta osayleiskaavasta tehdyt valitukset. Kaupunki arvioi, että oikeuden päätös menee ensi kevääseen.

On valtuutetuilla muitakin vaihtoehtoja uudisrakennuksen paikaksi. Tampereen Puolesta -ryhmän Lasse Oksanen ehdottaa muun muassa Pyynikintorin seutua. Vilhartti Hanhilahti (kesk.) näkisi taidemuseon mielellään Tampere-talossa sijaitsevan Muumimuseon läheisyydessä tai junan päälle tulevalla kannella.

Peruskorjaus olisi nopeampi ratkaisu

Joitakin valtuutettuja arveluttaa uudessa rakennuksessa se, että siihen kuluisi selvästi enemmän aikaa kuin nykyisen rakennuksen peruskorjaukseen.

Myös kulttuuripalveluista vastaava apulaispormestari Anna-Kaisa Heinämäki (vihr.) pitää nykyisen rakennuksen peruskorjausta ja mahdollista laajennusta nopeimmin toteutettavana vaihtoehtona. Heinämäki ei kuitenkaan tyrmää museon siirtoa Tampereen keskustaan.

– Jos museolle löytyisi kuitenkin muu arvoisensa paikka vaikkapa Tampereen keskustan ytimestä ja uudisrakennukselle löytyy realistinen rahoituspohja esimerkiksi julkisen ja yksityisen rahoituksen yhteishankkeena, myös tällainen on varteenotettava vaihtoehto, jonka edistämistä ei ole itselläni syytä vastustaa, Heinämäki kirjoittaa.

Investointivimman keskellä on tärkeä pitää mielessä myös verorahojen tarkka käyttö.

Sakari Puisto

Sakari Puisto (ps.) kertoo perussuomalaisten valtuustoryhmän ottavan kantaa myöhemmin joko nykyisen rakennuksen peruskorjauksen tai uudisrakennuksen puolesta.

– Kaupungin investointivimman keskellä on tärkeä pitää mielessä myös verorahojen tarkka käyttö ja punnita huolella taloudenpidon kannalta parasta ratkaisua, Puisto kirjoittaa.

Puisto on kaupunginvaltuuston lisäksi jäsenenä Sara Hildénin taidemuseon johtokunnassa.

Näsijärven ranta liian kaunis jätettäväksi?

Olli-Poika Parviainen (vihr.) oli ennen kansanedustajaksi tuloa monta vuotta Tampereen apulaispormestarina vastuullaan muun muassa kulttuuriasiat. Parviainen sanoo, että hänen kaudellaan ajatuksena oli laajentaa Sara Hildénin nykyistä rakennusta.

Nykyisestä museosta avautuvat maisemat Näsijärvelle ovat pala kauneinta Tamperetta.

Riitta Ollila

Parviaisen mielestä Särkänniemen ja Onkiniemen aluetta voidaan uudistaa siten, että kulku Sara Hildénin taidemuseoon helpottuu. Särkänniemen alueen kaavamuutostyö alkaa ensi vuonna.

Nykyinen paikka viehättää muitakin valtuutettuja.

– Nykyisestä museosta avautuvat maisemat Näsijärvelle ovat pala kauneinta Tamperetta. Ikkunoista avautuvat jokaisena vuodenaikana aina parhaimmat taideteokset. Kaiken ei tarvitse olla ihan ydinkeskustassa, sisällöt ja muu tarjonta ratkaisevat vetovoiman, kirjoittaa Riitta Ollila (sd.).

– Museo on hienolla paikalla, ja rakennus edustaa oman aikansa arkkitehtuuria hyvin. En näe mitään syytä museon siirtämiselle toiseen paikkaan saati rakennuksen purkamiselle, kirjoittaa puolestaan Reeta Ahonen (kok.).

– Museon paikka ja historia ovat upeita ja museorakennus hieno ympäristö taiteelle. Nykyinen museo nykyisellä paikalla pitää säilyttää, sanoo Anneli Taina (kok.).

Nykyisestä rakennuksesta huvipuistomuseo?

Jos Sara Hildénin museo saa uuden rakennuksen muualle, joidenkin valtuutettujen mielestä nykyisen rakennuksen voisi remontoida Särkänniemen huvipuiston käyttöön.

Ulla-Leena Alppi (vas.) ehdottaa, että nykyisestä rakennuksesta voisi kehittää kulttuuri- ja toimintakeskuksen lapsille. Juhana Suoniemi (vihr.) puolestaan pohtii, että nykyinen museo voisi olla jatkossa esimerkiksi erillinen nykytaiteen museo.

Sinikka Torkkola (vas.) taas väläyttää, että sen voisi muuttaa huvipuistomuseoksi, varsinkin jos sellaista ei vielä ole muualla maailmassa.

Nettihaku paljastaa kuitenkin, että maailman ensimmäistä huvipuistomuseota Tampereelle ei voida perustaa. Sellainen on jo muun muassa Ranskassa (siirryt toiseen palveluun) ja Italiassa (siirryt toiseen palveluun).