Paavi ja Suu Kyi puhuivat ihmisoikeuksien puolesta Myanmarissa – vainottuja rohingyoja ei mainittu nimeltä

Paavi Franciscus korosti kaikkien Myanmarin etnisten ryhmien kunnioittamista. Myanmarin hallinto ei tunnusta rohingyoja vähemmistöksi ja kieltäytyy jopa kutsumasta rohingyoja nimeltä.

Rohingyat
Paavi Franciscus ja Aung San Suu Kyi saapuivat kokouskeskukseen Myanmarin pääkaupungissa Naypyidaw'ssa 28.11.2017.
Paavi Franciscus ja Aung San Suu Kyi saapuivat kokouskeskukseen Myanmarin pääkaupungissa Naypyidaw'ssa 28.11.2017.Nyein Chan Naing / EPA

Myanmarissa eli entisessä Burmassa vieraileva paavi Franciscus vaatii maata kunnioittamaan ihmisoikeuksia. Franciscus tapasi Myanmaria käytännössä johtavan Aung San Suu Kyin tiistaina maan pääkaupungissa Naypyitawissa.

– Rauhan ja kansallisen sovinnon työläs prosessi voi edetä vain, jos noudatetaan oikeutta ja kunnioitetaan ihmisoikeuksia. Uskonnollisten erojen ei tarvitse olla jakolinjojen ja epäluulon lähde, vaan ne voivat olla yhdistymistä, anteeksiantoa ja suvaitsevaisuutta edistävä voima, paavi Franciscus sanoi tapaamisen jälkeen.

Paavi totesi myös rauhan edellyttävän, että kaikkia yhteiskunnan jäseniä, etnisiä ryhmiä ja heidän identiteettejään kunnioitetaan.

Rohingyat myös kielellisessä pannassa

Franciscus ei kuitenkaan maininnut rohingya-vähemmistöä, jonka tilanne herättää yhä enemmän huolta kansainvälisessä yhteisössä. Myanmarin katolinen kirkko oli aiemmin julkisesti kehottanut paavia välttämään rohingya-sanan käyttöä.

Myanmarin Rakhinen osavaltiosta on syksyn aikana paennut yli 620 000 rohingya-muslimia Bangladeshin puolelle väkivaltaa ja kylien tuhopolttoja. Muun muassa YK ja Yhdysvallat ovat kutsuneet Myanmarin armeijan toimia etniseksi puhdistukseksi.

Myanmar ei ole myöntänyt rohingyoille kansalaisuutta vuoden 1982 jälkeen, eikä se myöskään laske heitä etniseksi vähemmistöksi. Myanmarin hallinto jopa kieltäytyy käyttämästä nimitystä 'rohingya'.

Suu Kyi lupaa suojella kaikkien oikeuksia

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch ilmoitti paavin lausunnon jälkeen olevansa pettynyt. HRW:n mukaan rohingyoilta on viety jo niin paljon, ettei heidän nimeään enää pitäisi viedä.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet voimakkaasti Nobelin rauhanpalkinnolla aikoinaan palkittua Aung San Suu Kyitä armeijan toimien hyväksymisestä. Suu Kyin kannattajat ovat muistuttaneet, että Suu Kyin vaikutusvalta on rajallinen.

Suu Kyi viittasi tiistaina omassa puheenvuorossaan "tilanteeseen Rakhinessa". Hän kiitti niitä, jotka ovat tukeneet hallitusta pyrkimyksissä ratkaista pitkään jatkuneet sosiaaliset, taloudelliset ja poliittiset ongelmat Rakhinessa.

Suu Kyin mukaan tarkoituksena on vahvistaa Myanmarin monimuotoisuutta "suojelemalla kaikkien oikeuksia, edistämällä suvaitsevaisuutta ja takaamalla turvallisuuden kaikille".

Paavi Franciscus vierailee tällä viikolla myös Bangladeshissa.

Lue lisää:

Essee: Miksi Suomi avasi lähetystön maahan, jota syytetään rotuerottelusta? Rauhannobelistin johtama Myanmar sai rumat kasvot

Lähteet: Reuters, AP