Ajan kulku näkyy kasvoilla ja tekniikassa, muttei tuhoa passin sivuja – mikä on tunnistautumisen seuraava askel?

Suomalainen passi on kestävää tavaraa. Pollisihallituksen lupahallinnon mukaan reklamaatioita hajonneista passeista tulee hyvin vähän.

passit
Suomen passi.
Suomen passi on voimassa viisi vuotta kerrallaan.Kimmo Hiltunen / Yle

KuhmoViidessä vuodessa ihmisen kasvoille ehtii tapahtua monenlaista. Ikääntymisen merkit näkyvät selvemmin, hiustyyli kenties vaihtuu, ja saattaapa kasvoihin jopa ilmestyä tatuointi tai lävistys.

Nämä muutokset saavat passikuvasi näyttämään vanhalta, ja tästä syystä kuva pitääkin päivittää viiden vuoden välein.

Passin voimassaoloajan takana on muutakin kuin vain kuvan päivittäminen.

– Viiden vuoden voimassaoloajan takana on kokonaisuus: tunnistettavuus, sirun kestävyys ja tietoturva sekä passikirjan tekniset ominaisuudet ja väärennösten ehkäiseminen, vastaa Poliisihallituksen lupahallinnon päällikkö Hanna Piipponen.

Aiemmin passit olivat voimassa kymmenen vuotta kerrallaan, mutta Piipposen mukaan teknologisten vaatimusten vuoksi tähän ei ole mahdollista ainakaan tällä hetkellä palata.

– Kymmenen vuotta on pitkä aika: vanhenemme ja kasvonpiirteemme muuttuvat ja samaan aikaan myös teknologia menee eteenpäin.

Suomessa siirryttiin sirullisiin biometrisiin passeihin vuonna 2006, ja samalla voimassaoloaikaa lyhennettiin kymmenestä viiteen vuoteen.

Upotettu RFID-siru

Jokaisen suomalaisen passissa on RFID-mikrosiru. Gradun e-passien teknologiasta Jyväskylän yliopistossa kirjoittanut Tarja Nylander kertoo sen olevan hyvin yleinen erilaisissa esineissä.

– Pankkikorteissa siru on näkyvillä, mutta passissa se on upotettu joko kanteen tai tietosivuille, Nylander kertoo.

Kun kansalaisten arvokkaita henkilötietoja löytyy yhden sirun kautta, nousee tietoturva tärkeään asemaan. RFID-mikrosiru on esimerkiksi pankkikorttien tapaan etäluettava (siirryt toiseen palveluun) (Poliisi). Hanna Piipponen ei usko, että passin tietoja voitaisiin kaapata pankkikorttien tapaa rikolliseen käyttöön.

– En usko, että se on mahdollista. Kyllä se on niin suojattu, että oikeudeton luku ei pitäisi olla mahdollista, Piipponen toteaa.

Passi halutaan pitää kunnossa, että pääsee Venäjältä pois ilman väliaikaisen passin hakemista Petroskoista

Kalle Toivanen

Piipponen korostaa, että myös passissa olevat henkilötiedot ovat muiden poliisin henkilörekistereiden tapaan tietosuojattu.

– Kun passiin kuuluvat henkilötiedot ovat poliisin turvaverkossa ja auditoitu tietylle turvatasolle, niin kyllä tietosuojan pitäisi olla kunnossa.

E-passeja tutkinut Tarja Nylander on samaa mieltä.

– Passeissa on vaatimus sirun suojaamisesta. Sen lisäksi on vielä omia tietosuojamääräyksiä esimerkiksi biometrisille tunnisteille. Mielestäni Euroopan unionin e-passien tietosuoja on hyvällä mallilla.

Suomalaiset passit toimittaa digitaalisen turvallisuuden yritys Gemalto. Hanna Piipposen mukaan passin valmistaja ostaa RFID-sirut muilta yrityksiltä. Mikrosirun valmistaja ei takaa sirun toimintaa yli viidelle vuodelle.

Sivut kestävät ja täyttyvät

Kainuussa yksi yleisimpiä passin esittämistä vaativia tilanteita on itärajan ylittäminen tankkausreissulla. Mikko Suutari kulkee rajan yli keskimäärin kaksi kertaa viikossa ja se näkyy myös miehen passissa. Yleiskunnoltaan paperinen passi on hyvässä kunnossa, mutta sen sivut alkavat olla täynnä.

– Tämä täyttyy vain leimoista. Harvemmin samaa passia voi käyttää edes viittä vuotta, sillä täyteen tullut vihko pitää vaihtaa tuoreempaan huomattavasti aiemmin, Suutari kertoo.

Miehen passissa on komea rivi Venäjältä, Turkista ja Israelista saatuja leimoja.

Mikko Suutari esittelee passikirjaansa
Mikko Suutarin mielestä paperinen passi on hyvä asia, sillä pystyy todistamaan henkilöllisyytensä vaikka puhelinlinjat kaatuisivat.Kimmo Hiltunen / Yle

Suomalaisten passit ovat Vartiuksen raja-aseman vuoropäällikkö Kalle Toivasen mukaan pääosin hyvässä kunnossa. Asemalla tulee harvoin vastaan epämääräisiä tapauksia ja nekin ovat usein venäläisten omaisuutta.

– Passi halutaan pitää kunnossa, että pääsee Venäjältä pois ilman väliaikaisen passin hakemista Petroskoista, Toivanen epäilee.

Vartiuksessa ohje passikirjasta huolehtimiseen on selkeä.

– Sitä kannattaa pitää lähellä sydäntä eli povitaskussa. Yleisempi ongelma on kuitenkin passin katoaminen, Toivanen kertoo.

Yleisestikään suomalaiset eivät ole valittaneet passikirjan hajoamisesta. Poliisihallituksen Hanna Piipponen kertoo, että jokaisen passista tehty reklamaatio käydään yksityiskohtaisesti läpi passin laadun tarkkailua varten.

– Ei tule mieleen, että passi olisi montaa kertaa mennyt teknisistä ominaisuuksistaan rikki. Reklamaatioita tulee todella vähän, Piipponen kertoo.

"Naapurien pitäisi kehittyä mukana"

Ajokortin tulevaisuus on puhelimessa (siirryt toiseen palveluun) (Trafi), mutta missä passi kulkee tulevien kymmenen vuoden aikana? Gradussaan e-passien tulevaisuutta käsitellyt Tarja Nylander ei pidä mobiilipassia mahdottomana vaihtoehtona.

– Miksei passi voisi olla mobiilina? Biometristen tunnisteiden keräämisellähän pyritään siihen, että se mitä ihmisellä on mukana toimisi tunnistamisvälineenä, Nylander pohtii.

Tämä ei kuitenkaan ole ainakaan tällä hetkellä suunnittelupöydissä mukana.

– Ainoat muutokset, joista olen kuullut, ovat olleet lähinnä passikirjan kokoon liittyvät tekijät. Sivuja vähennetään ja kirja itsessään on huomattavasti pienempi, Hanna Piipponen kertoo.

Venäjän leimoja passikirjassa.
Mikko Suutarin passikirja täyttyy leimoista, sillä mies vierailee Venäjällä keskimäärin kaksi kertaa viikossa.Kimmo Hiltunen / Yle

Elektroniset mahdollisuudet toisivat mahdollisuuksia myös leimojen vähentämiseen.

– Kansainvälisissä työryhmissä suunnitellaan tällä hetkellä erilaisia teknisiä vaihtoehtoja, joista yksi on sirulle tallennettavien tietojen määrän lisääminen, Nylander kertoo.

Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että siruun voitaisiin tulevaisuudessa saada sähköisesti aiemmin passin täyttäneet leimat. Poliisihallituksen lupahallintopäällikkö Piipposen mukaan myös matkustusasiakirjat voitaisiin tulevaisuudessa mahdollisesti tehdä sähköisesti.

Vartiuksessa uskotaan nykyisen järjestelmän pysyvän pelissä vielä pitkään.

– Pitäisi naapurienkin järjestelmän kehittyä mukana ennen kuin uusia uudistuksia on tulossa, Kalle Toivanen toteaa.

Usein Venäjällä vieraileva Mikko Suutari toivoo samaan tapaan paperisen passin säilymistä.

– Kyllä passi on passi. Kun se on konkreettisesti kädessä, niin pystyy todistamaan henkilöllisyytensä vaikka olisi puhelinlinjat kaatuneet.

Korjattu 1.12.2017 klo 13.49: Muutettu otsikosta sana "ajankulu" sanoiksi "ajan kulku".