Kenian oppositiojohtaja aikoo julistautua presidentiksi – poliisi vastasi kyynelkaasulla

Raila Odinga ilmoitti asiasta vain runsas tunti sen jälkeen, kun istuva presidentti Uhuru Kenyatta oli vannonut toisen kautensa virkavalan.

Kenian politiikka
Raila Odinga.
Raila Odinga puhumassa kannattajilleen lokakuussa.Dai Kurokawa / EPA-EFE

Keniassa oppositiojohtaja Raila Odinga aikoo julistautua maan presidentiksi.

Odinga ilmoitti asiasta kannattajilleen vain runsas tunti sen jälkeen, kun kiistellyt presidentinvaalit voittanut Uhuru Kenyatta vannoi toisen presidenttikautensa virkavalan. Odinga sanoi, että hän vannoo oman virkavalansa kokoukselle, joka pidetään 12. joulukuuta.

Odingan puheen jälkeen poliisi ampui kyynelkaasua hänen saattuettaan kohti ja rynnäköi väkijoukkoa vastaan. Uutistoimisto AP:n mukaan poliisi on ampunut myös kivääreillä.

Opposition tukijat kokoontuivat tien varressa pääkaupungin Nairobin Eastlandsin esikaupungissa, koska poliisi esti heidän pääsynsä paikalle, johon oppositio oli kutsunut koolle mielenosoituksen. Mielenosoituksessa muisteltiin syksyn presidentinvaalikampanjan yhteydessä kuolleita.

Oppositio ei tunnusta Kenyattan vaalivoittoa. Kenyattan ilmoitettiin voittaneen Odingan elokuun vaaleissa 54 prosentin ääniosuudella, mutta korkein oikeus mitätöi tuloksen vaalivilpin takia.

Odinga boikotoi lokakuun uusintakierrosta, koska epäili senkin rehtiyttä. Kenyatta voitti 98 prosentin ääniosuudella, mutta äänestysvilkkaus jäi 39 prosenttiin.

Lähteet: Reuters, AP, Yle Uutiset