Kansainvälistä mainetta niittävä Santtu-Matias Rouvali jatkaa Tampere Filharmonian johdossa

Rouvali ja Tampere Filharmonia ovat tehneet jo kolmannen ylikapellimestarisopimuksen. Nuoren kapellimestarin kasvava maine sataa myös tamperelaisorkesterin laariin.

Santtu-Matias Rouvali
Santtu-Matias Rouvali
Santtu-Matias Rouvali on yksi Suomen kansainvälisesti menestyneistä huippukapellimestareista.Marja Väänänen / Yle

Tampere Filharmonian ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvalin, 32, työpaikka muuttuu vakituiseksi. Määräaikainen sopimus kestää kesään 2019, ja sen jälkeen se on voimassa toistaiseksi. Irtisanomisaika on vuosi.

Rouvali aloitti orkesterin taiteellisena johtajana ja ylikapellimestarina vuonna 2013, ja sopimusta on jatkettu jo kertaalleen.

– Tampereella on loistava työympäristö. Olemme oikeastaan vasta päässeet yhteistyön alkuun, joten jos nyt en jatkaisi, jäisi leikki ihan kesken, Rouvali sanoo Filharmonian tiedotteessa.

Uuden sopimuksen myötä Rouvalin Tampereella johtamat konsertit vähenevät jonkin verran, sillä hän työskentelee myös mm. Göteborgin ja Lontoon orkesterien kanssa.

Intendentti Helena Hiilivirta kertoo Tampere Filharmonian olevan iloinen, että sopimus jatkuu. Rouvalin maine maailmalla on kasvanut Tampere-vuosien aikana. Nimekkäiden kapellimestarien kohdalla toistaiseksi voimassa olevat sopimukset ovat harvinaisia.

– Se kertoo siitä, että Santtu todella viihtyy täällä Tampereella, Hiilivirta sanoo.

Nyt kun on näyttöä, että tämä homma toimii, niin tästä on hyvä jatkaa.

Helena Hiilivirta

Kansainvälisesti tunnetun ylikapellimestarin maine tuo etua koko orkesterille.

– Me olemme hänen ensimmäinen orkesterinsa. Se tuo myös meille mainetta musiikkimaailmassa. Se, ketä vierailukapellimestareita ja -solisteja saamme ja millaisia kiertueita voidaan järjestää, niissä kansainväliset maineasiat ovat hirveän tärkeitä.

Santtu-Matias Rouvali
Rouvali johti Tampere Filharmonian harjoituksia Tampere-talossa vuonna 2015.Marja Väänänen / Yle

– Nyt kun on näyttöä, että tämä homma toimii, niin tästä on hyvä jatkaa, Hiilivirta sanoo.

Rouvali kertoi Aamulehdelle (siirryt toiseen palveluun), että jatkosopimuksen tekemisessä oli hankaluuksia, koska häntä edustava lontoolainen agentuuri harasi vastaan.

Santtu-Matias Rouvali pitää Tamperetta boheemina kaupunkina, jossa ihmiset ovat rennompia kuin pääkaupunkiseudulla.

– Tamperelainen höpöttelee enemmän ja niille on helppo höpötellä takaisin, sanoi Rouvali, kun hänet valittiin Vuoden tamperelaiseksi tammikuussa 2015.