EU:n teollisuusvaliokunta äänesti Kaidin kannalta myönteisesti

EU:n energia- ja teollisuusvaliokunta hyväksyi tiistaina puun käytön biopolttoaineiden valmistuksessa.

biopolttoaineet
Kaidin Kemin tontin ilmakuva.
Kaidin Kemin tontin ilmakuva.Kaidi Finland

Euroopan Unionin energia- ja teollisuusvaliokunta otti tiistaina Kaidin Kemin hankkeen kannalta myönteisen kannan RED2-direktiivissä. Valiokunta päätti äänestyksen jälkeen kannattaa laajaa määritelmää edistyneille biopolttoaineille. Se tarkoittaa sitä, että valiokunta hyväksyi tietyin reunaehdoin myös puun energiankäytön.

– Suojeltavat alueet suojellaan. Aina, kun hakataan metsää, niin huolehditaan siitä, että kasvu on voimakkaampaa kuin metsän hakkuu. Jos metsätalous on kestävällä pohjalla, niin silloin jätteitä, tähteitä ja sivuvirtoja voidaan käyttää energiakäyttöön, sanoo kokoomuksen europarlamentaarikko Henna Virkkunen.

Kiinalainen Kaidi suunnittelee Kemiin biodieseljalostamoa. Kokonaisinvestoinnin arvo olisi jopa miljardi euroa. Kaidin biojalostamo käyttäisi raaka-aineenaan puupohjaista biomassaa kuten energiapuuta, korjuutähteitä ja metsäteollisuuden sivuvirtoja.

Lopullinen EU:n kanta keväällä

Seuraava askel on parlamentin päätös tammikuussa. Keväällä EU:n lopullinen kanta selviää.

–Tammikuussa laitetaan ympäristövaliokunnan ja teollisuusvaliokunnan kannat yhteen. Meillä on tarkoitus saada ympäristövaliokunnan hylkäämät piki ja mäntyöljy takaisin hyväksyttyjen raaka-aineiden listalle, parlamentissa EPP-ryhmään kuuluva Virkkunen kertoo.

Parlamentin kannan selvittyä alkavat neuvottelut jäsenmaita edustavan ministerineuvoston kanssa. Ministerineuvoston kanta puolestaan selvinnee joulukuussa.

– Tässä on nyt aika monta päätöstä edessä, mutta yksi tärkeä etappi on otettu. Toivon mukaan keväällä saadaan valmista koko RED2-direktiivin osalta. Eli meillä olisi parlamentin ja ministerineuvoston päätös ja niistä neuvoteltu lopputulos, Virkkunen sanoo.

Virkkunen luottaa siihen, että puu pysyy kestävien raaka-aineiden joukossa.

– Uskon niin. Käsittely on mennyt koko ajan parempaan suuntaan myös parlamentissa. Tämä on Suomelle todella tärkeä asia, sillä Suomi on satsannut paljon biopolttoaineisiin, Virkkunen sanoo.

Kemin kaupunginjohtaja yhteistyövierailulla Kiinassa

Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissinen palasi juuri pari viikkoa kestäneeltä Kiinan vierailultaan. Nissinen tapasi yhteistyömatkalla muun muassa Kaidin johtoa.

Nissisen mukaan EU:ssa työn alla olevaan lainsäädäntöön liittyvä keskustelu, ei ole vaikuttanut Kaidin suunnitelmien etenemiseen. Hänen mukaansa yhtiö on päinvastoin merkittävästi edennyt esimerkiksi teknologiassaan.

– Reissulta vahvistuksena tuli, että heidän keskustelunsa ei ole EU:n keskustelun puolesta jäissä. Päinvastoin. He luottavat meihin ja hyvin avoimesti kertovat, missä heidän suunnitteluvaiheensa menee. Toivotaan, että viimeistään alkuvuonna EU:n keskusteluissa mennään onnellisempaan suuntaan, Nissinen kertoo.