Suomeen saapuva prinssi William on Britannian monarkian toivo – Vastentahtoinen kuninkaallinen ryhtyi mielenterveystyön tukijaksi

Slushissa vieraileva prinssi William luopui kesällä työstään helikopterilentäjänä ja ryhtyi täyspäiväiseksi kuninkaalliseksi. Uudessa roolissaan hänestä on tullut mielenterveystyön näkyvä lähettiläs.

Kuva: Avalon.red / AOP

LONTOO **LONTOO **Britanniassa syksy on ollut täynnä iloisia prinssiuutisia. Syyskuussa kerrottiin prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen odottavan kolmatta lastaan, ja maanantaina etusivut menivät uusiksi prinssi Harryn kihlautumisen vuoksi. Hän avioituu näyttelijä Meghan Marklen kanssa ensi keväänä.

Prinssin asema on tuskin haitannut veljeksiä elämänkumppanin etsimisessä, eivätkä edustustyötkään liene raskaimmasta päästä.

Prinssiyden eduista huolimatta molemmat ovat kuitenkin vastentahtoisia kuninkaallisia.

Syy on selvä. Prinssi William oli 15-vuotias ja Harry 12, kun prinsessa Diana, heidän äitinsä, kuoli auto-onnettomuudessa Pariisissa paparazzien jahtaamana.

Prinsessa Diana perheensä kanssa prinssi Harryn mennessä ensimmäistä kertaa Etonin sisäoppilaitokseen. Kuva: AOP

Pojat saattoivat äitinsä arkun hautaan miljoonien silmäparien tuijottaessa toimitusta TV:stä. Tämä jätti arvet, joista veljekset puhuivat avoimesti tänä vuonna BBC:n dokumentissa.

Prinssi William kuvaili, kuinka hän ei voinut ymmärtää yleisön surua. Eiväthän vieraat ihmiset tunteneet hänen äitiään.

Poikien täytyi itse peittää tunteensa julkisissa hautajaisissa. Prinssi Harry on sanonut aiemmin, ettei ketään 12-vuotiasta pitäisi pakottaa moiseen, eikä hän usko kenenkään perheessään haluavan kuninkaaksi.

Uusi sukupolvi kampanjoi mielenterveystyön puolesta

Harrylla on varaa olla avopuheinen, sillä Britannian kuningashuoneen tulevaisuus lepää ennen kaikkea prinssi Williamin harteilla. Kruununprinssi-isä Charlesin kansansuosio on matala, joten huomio kiinnittyy lähivuosina Williamiin ja hänen perheeseensä.

Prinssi William saattoi syyskuussa poikansa, pikkuprinssi Georgen ensimmäisenä koulupäivänä Thomas's Battersean alakouluun. Toisella puolella Georgea taluttaa rehtori Helen Haslem. Kuva: STR / EPA-EFE

William täytti tänä kesänä 35 vuotta ja ryhtyi kokopäiväiseksi kuninkaalliseksi. Tämä vaati pelastushelikopterin pilotin urasta luopumista, mikä lienee jättänyt elämään aukon.

Tätä prinssi on paikannut ahkeralla hyväntekeväisyystyöllä.

Williamin, Catherinen ja Harryn yhteinen kampanjointi mielenterveystyön puolesta on ollut Britanniassa erittäin näkyvää viime aikoina.

Kampanjointikohde kertoo siitä, että kuningashuoneessa uusi sukupolvi on pikkuhiljaa ottamassa ohjat käsiinsä. Mielenterveyden ongelmat ovat tabu kaikkialla, eivätkä vähiten Britanniassa, jossa järkähtämättömyys vaikeuksien edessä on pitkään ollut kansallisen ylpeyden aihe.

Kolmikko toivoo, että heidän esimerkkinsä rohkaisisi muutkin avautumaan. Veljekset ovat muun muassa puhuneet siitä, kuinka tärkeää äidin kuolemasta puhuminen on ollut heille itselleen.

Prinssi Harry (vas.), prinssi William ja Cambridgen herttuatar Catherine Heads Together -hyväntekeväisyysjärjestön tapahtumassa helmikuussa. Kuva: Will Oliver / EPA

EU-ero voi tuoda monarkialle elinvoimaa

Kuningashuoneesta ja kuninkaallisiin liittyvästä henkilöpalvonnasta voi olla montaa mieltä, mutta prinssit William ja Harry eivät ole itse osaansa valinneet.

Aikuistuneet prinssit näyttävät kuitenkin tulevan aiempaa paremmin toimeen julkisuuden kanssa. He ovat löytäneet keinot käyttää sitä itselleen tärkeiden kysymysten edistämiseen.

Prinssi William vieraili poliisien paraatissa Lontoon Hendonissa 3. marraskuuta. Kuva: Facundo Arrizabalaga / EPA

Brittiläinen monarkia on säilynyt monen mullistuksen läpi. Tällä hetkellä kuningashuoneen suosio on huippuluvuissa, sillä 91-vuotias kuningatar Elisabet nauttii kansanryhmät ylittävää suosiota.

Pian Britannialla on edessään ero Euroopan unionista. Brexitin tuoma epävarmuus voi tukevoittaa jatkuvuuden tunnetta tuottavan instituution kannatusta.

Ennen kaikkea kuningashuoneen elinvoima riippuu kuitenkin siitä, millaisen monarkin perimysjärjestys valtaistuimelle nostaa. Kuningashuoneella ei näytä olevan hätäpäivää rooliinsa lämpenevän Williamin ansiosta.

Prinssi William vierailee Suomessa 29.–30. marraskuuta. Jos haluat nähdä Williamin, paras mahdollisuus siihen on torstaina alkuiltapäivästä, jolloin hän vierailee joulumarkkinoilla Esplanadin puistossa Helsingissä.