Suunnitelmiin kirjattu kävelijöiden keskusta ja rantareitti – Rovaniemen kaupunkistrategia on kohta valmis

Kaupunginhallitus hyväksyi strategian pienin muutoksin. Viimeisenä sitä käsittelee kaupunginvaltuusto.

Rovaniemi
Rovaniemen kävelykatua marraskuussa 2017
Marjukka Talvitie / Yle

Mikä on kaupunkistrategia, jota Rovaniemelläkin on tänä vuonna valmisteltu, ja josta päätetään vuoden nyt loppuessa? Kaupunginjohtaja Esko Lotvosen mukaan kuntalain velvoittama kunta- tai kaupunkistrategia on hyvin tärkeä asiakirja kaupungille. Se linjaa päätöksentekoa.

– Kaupunkistrategia on ainoa strategia jolla kaupunkia kehitetään. Siinä pitää olla ne päälinjaukset ja periaatteet miten palvelut tuotetaan ja minkälaisiin kehitysasioihin rahoitusta kohdennetaan vuosittain budjetissa. Kyllä se on ihan elävä dokumentti jota kaupungin tulee noudattaa, Lotvonen sanoo.

Kun strategia on valmis ja hyväksytty, niin mitkään kaupungin yksittäiset ohjelmat eivät saa olla ristiriidassa strategian kanssa, Lotvonen selventää.

Kylien palvelut turvattava

Rovaniemen kaupunkistrategia hyväksyttiin maanantaina kaupunginhallituksessa pienin muutoksin. Tekstiin lisättiin muun muassa palveluiden järjestämiseen liittyen, että kyläalueilla taataan riittävät palvelut.

Myös sähköautoilun tukemisesta ja kierrätysmateriaalien suosimisesta tehtiin maininnat strategiaan. Strategiatekstiin lisättiin myös lause, että strateginen verkosto- ja tuotantoinfra pidetään kaupungin omistuksessa.

Rantareitti ja autoja pois

Kaupunkistrategiaan kirjataan pääpiirteittäin kaupungin kehittämistavoitteet vuoteen 2025 mennessä. Strategiaa valmisteltaessa on kysytty myös kaupunkilaisten mielipiteitä.

– Saimme sellaisen viestin, että meillä pitäisi olla vahva profiili tähän pohjoisuuteen, ja että palveluiden tarjonta ja laatu pitää säilyttää hyvänä, kaupunginjohtaja Esko Lotvonen kertoo kyselyn tuloksista.

Kaupungin verkkosivuilta pöytäkirjan liitteenä löytyvästä strategiasta voi lukea, mitä muutoksia tuleville vuosille suunnitellaan.

Strategian mukaan esimerkiksi Rovaniemen keskustassa jokirantaan rakennetaan lisää asuntoja ja kävelyreittejä. Kauppatori siirretään jo osayleiskaavan mukaan Lordinaukiolle ja ydinkeskustassa vähennetään autoilua.

Lopullisesti kaupunkistrategiasta päättää valtuusto ensi kuussa.