Poliisi toppuuttelee Facebookin salapoliiseja: täysin syyttömiä on leimattu nettipetosten tekijöiksi

Poliisin tietoon on tullut tapauksia, joissa rikollisiksi väitetyt ovat itse olleet petoksen uhreja, joiden henkilötiedot on varastettu.

internet
mies käyttää kännykkää
AOP

Poliisi on törmännyt tapauksiin, joissa täysin sivullisia ihmisiä on syytetty Facebookissa nettipetoksista. Esimerkiksi Pohjois-Savossa poliisiin on ottanut yhteyttä viime aikoina useampi tällaista kokenut ihminen.

Tapauksissa nettipetoksen uhriksi joutuneet ovat julkaisseet rikollisiksi luulemiensa ihmisten nimiä ja kuvia Facebookissa. Joissakin tapauksissa he ovat jopa uhkailleet väkivallalla. Tosiasiassa tekijöiksi väitetyt ovat itse olleet petoksen uhreja, joiden henkilötietoja rikolliset ovat käyttäneet. Tämä on tavallinen toimintatapa nettipetoksissa.

– Asianomistajat ovat kysyneet poliisilta neuvoa, mitä he voivat tehdä, kun heitä lynkataan. Ajattelimme, että tiedote on yksi keino, jolla poliisi voi rauhoittaa tätä, rikoskomisario Markus Taskinen Itä-Suomen poliisista sanoo.

Hänen mukaansa tapauksista ei ole ainakaan vielä tehty varsinaisia rikosilmoituksia. Tapausten vakavuudesta riippuen netin tee-se-itse-poliisit saattavat kuitenkin syyllistyä laittomaan uhkaukseen, kunnianloukkaukseen tai yksityiselämää loukkaavaan tiedon levittämiseen.

– Ei näin, vaan ensin tutkitaan, sitten hutkitaan. Mikäli petoksen kohteeksi joutunut saa tietoa omaan asiaansa, tulee se toimittaa poliisille, Itä-Suomen poliisin tiistaina julkaisemassa tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun) neuvotaan.

Poliisi muistuttaa myös, että pienemmissä rikoksissa viranomaisetkaan eivät yleensä julkaise rikoksesta epäillyn tietoja taikka kuvaa. Rikoksesta tuomitunkin nimi julkaistaan vasta, kun tuomio on riittävän ankara tai kun se muutoin on perusteltua esimerkiksi henkilön yhteiskunnallisen aseman vuoksi.