1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Britannian kuninkaallinen perhe

Prinssi Harryn ja Meghan Marklen häitä vietetään toukokuussa – katso kihlajaishaastattelu tekstitettynä

Häät pidetään Windsorin linnassa. Brittihovi saa joukkoonsa eronneen amerikkalaisen näyttelijän, joka on pitänyt naisten asemaa esillä.

Prince Harry ja Meghan Markle.
Prinssi Harry ja Meghan Markle BBC:n haastattelussa

Britanniassa juhlitaan keväällä häitä. Prinssi Harry ja amerikkalainen Meghan Markle julkistivat maanantaina kihlauksensa.

Pari kertoo seurustelleensa puolitoista vuotta, josta kuusi kuukautta salassa.

Meghan Markle sai sormeensa prinssin itsensä suunnitteleman kihlasormuksen. Sormuksessa on Botswanasta hankittua kiveä, koska pariskunta matkaili siellä suhteensa alussa. Lisäksi sormuksessa on kaksi prinsessa Dianalle kuulunutta jalokiveä.

– Sillä tavalla hän on läsnä, prinssi Harry sanoo BBC:n haastattelussa.

Meghan Marklen nimettömässä komeilee prinssi Harryn suunnittelema kihlasormus. Kuva: Facundo Arrizabalaga / EPA

Meghan Markle on 36-vuotias näyttelijä. Hän on kasvanut Los Angelesissa mutta asuu työnsä takia enimmäkseen Torontossa Kanadassa. Hän näyttelee Pukumiehet-sarjassa asianajotoimiston työntekijää Rachel Zanea.

Marklelle avioliitosta tulee toinen. Enää ei kukaan paheksu sitä, että prinssin valittu on eronnut amerikkalaisnainen. Vuonna 1936 Edward VIII joutui luopumaan kruunusta mennäkseen naimisiin amerikkalaisen kahdesti eronneen Wallis Simpsonin kanssa.

Afroamerikkalainen tausta

Marklen vanhemmat ovat yhdysvaltalaisia; äiti on afroamerikkalaista syntyperää ja isällä on hollantilais-irlantilaista taustaa.  Marklen kotiseutu Los Angelesissa on saanut liikanimen Musta Berverly Hills, koska alueelle on keskittynyt varakkaita tummaihoisia asukkaita.

Hän kävi yksityisiä kouluja ja valmistui viestintäalan yliopistosta. Opintojen päättyessä alkoi sarastaa näyttelijän ura. Koe-esiintymisten välissä hän tekstaili elannokseen hääkutsuja. Pukumiehet alkoi vuonna 2011.

Markle perusti myös nettisivuston, jolla käsiteltiin ruokaa, musiikkia ja muotia sekä tasa-arvokysymyksiä. Hän käsitteli kirjoituksissaan paljon taustaansa vanhempien kahden kulttuurin välissä. Seurusteluaikana Markle lopetti sivuston.

Jo rooli suositussa sarjassa toi Marklelle kuuluisuutta, mutta suhde prinssiin edesauttoi siinä, että Marklesta tuli vuoden 2016 googlatuin naisnäyttelijä.

Prinssi Harry ja Meghan Markle kihlautumisen julkistamispäivänä Kensingtonin puutarhassa. Kuva: Facundo Arrizabakaga / EPA

Feministi arvosteli Trumpia

Markle on aktiivinen naisten oikeuksien ajaja. Hän on toiminut yhteistyössä YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin kanssa vuodesta 2014. Hän on puhunut erityisesti naisten poliittisen osallistumisen ja johtajuuden puolesta. Hän on kiitellyt muun muassa Ruandan presidenttiä Paul Kagamea parlamentin ovien avaamisesta naisille. "Tarvitsemme enemmän tällaisia miehiä", Markle totesi.

Marklen mukaan sytyke feminismiin syntyi jo lapsuudessa, kun suuri pesuaineyhtiö mainosti astianpesuainetta kertomalla, kuinka naiset ympäri Amerikkaa taistelevat saadakseen rasvan pois padoista ja pannuista. 11-vuotiaan Marklen mielestä mainos kertoi naisten kuuluvan keittiöön. Hän kirjelmöi asiasta Hilary Clintonille ja muille korkean tason naisten oikeuksien ajajille. Yhtiö muutti mainostaan.

Keväällä 2016 Markle kommentoi railakkaasti presidenttiehdokas Trumpia, joka on hänen mielestään naisvihaaja ja kylvää erimielisyyksiä. Hän teki selväksi, ettei hyväksy Trumpin maailmankuvaa. Puolueettomuuttaan korostavassa hovissa arvostelut täytyy pitää omana tietonaan.

Markle toimii myös Kanadan World Vision -järjestössä, joka kampanjoi maailman lasten ravinnon, terveydenhuollon ja koulutuksen puolesta.Hän osallistui järjestön puhtaan veden kampanjaan Ruandassa. Myös prinssi Harry tekee hyväntekeväisyystöitä.

Markle on sanonut, ettei hän ole koskaan halunnut olla mikään seurapiirirouva, vaan hän on aina halunnut tehdä töitä.

Näytteleminen käy todennäköisesti kuninkaalliselle mahdottomaksi. Hyväntekeväisyys sen sijaan lienee jopa suotavaa. YK:n tasa-arvojärjestö toivoo Marklen jatkavan myös naisasialla.

Juttua korjattu 29.11. klo 00:17  Marklen kummatkin vanhemmat ovat amerikkalaisia. Jutussa väitettiin aiemmin virheellisesti, että Marklen äiti olisi afrikkalainen.