Kirkko tilasi jouluseimen nukketeatteritaiteilijalta – "Tätä ammattia jotkut kadehtivat, toiset jopa säälivät"

Jouluisia seimiasetelmia on vielä vähän Suomen kaduilla, kun taas Etelä-Euroopassa niitä näkee paljon.

Jouluseimi
Emma Jussila-Scherman
Tommi Parkkinen / Yle

Nukketeatteritaiteilija Emma Jussila-Scherman maalaa seiminukkeja puusepän verstaassaan omakotitalon alakerrassa. Tytär touhuaa mukana ja auttaa maalaamaan niitä. Taiteilija itse yllättyi, kun paikallinen seurakunta tilasi häneltä jouluseimen kirkkoonsa.

– Tilaus on minulle erikoinen siinä mielessä, ettei jouluseimeä hahmoineen ole aiemmin rakennettu tällä verstaalla, kertoo nukketeatteritaiteilija Emma Jussila-Scherman.

Myös Lauritsalan seurakunta Lappeenrannassa pitää tilaustaan harvinaisena. Aikaisemmat vuosikausia käytössä olleet seimihahmot olivat jo pahasti kuluneita. Uuteen seimeen kuuluu seitsemän jouluevankeliumin hahmoa.

– Aikaisempia nukkeja oli käsitelty niin paljon, että niistä puuttui jo osia. Tiesimme, että paikkakunnalla on nukketaiteilija, ja hän on nyt ne meille tehnyt, kertoo perhetyön pastori Jaana Pussinen Lauritsalan seurakunnasta.

Emma Jussila-Schermanin keskeneräisiä töitä.
Viimeistelemättömiä seiminukkeja.Tommi Parkkinen / Yle

Keski-Euroopassa jouluseimiä kaikkialla joulun aikaan

Keski- ja Etelä-Euroopassa seimikulttuuri näkyy kaikkialla joulun aikaan. Suomessa se on vähäisempää ainakin kodeissa, mutta seurakunnan tiloissa ja kirkoissa niitä näkee.

– Olen itse opiskellut Tšekissä Prahassa. Siellä ei voi joulun aikaan ohittaa katua tai puistoa, jossa ei seimiasetelmaa näkisi, kertoo Jussila-Scherman.

Eteläisessä Euroopassa seimien rakentaminen on suosittu harrastus ja joillekin jopa ammatti.

– Niitä rakennetaan itse, tai niitä voidaan saada perintönä. Löytyy askartelupaketteja, joista sen voi tehdä itse. Jopa kokonaisia kyliä ihmisineen voidaan kuvata jouluseimen ympärillä, kertoo taiteilija.

Suomessa jouluun kuuluu yleisesti esimerkiksi joulukuusi, adventtikynttelikkö ja joulupukki. Täällä seimien ulkoasu ja runsaus häviävät Keski-Euroopan koristeellisille ja värikkäille asetelmille.

– Luterilaisuuteen kuuluu minimalistisuus näissä jouluasetelmissa, kertoo pastori Jaana Pussinen.

Euroopan seimikulttuurista on kertonut tarkemmin esimerkiksi Kotiliesi-lehti (siirryt toiseen palveluun).

Emma Jussila-Schermanin keskeneräisiä töitä kuivumassa.
Keskeneräiset nuket kuivuvat saunan lauteilla.Tommi Parkkinen / Yle

Nuket ovat täynnä polyuretaania

Taiteilija valmistaa nuket täysin käsipelillä. Valmistumisen aikana niitä pitää kuivattaa useita kertoja. Se käy kätevästi saunassa, jossa lattialämmitys käytetään hyödyksi.

– Nämä ovat paperimassaveistoksia. Niissä on paperia, polyuretaania, metallia ja kasvot on itse tehtyä massaa, kertoo nukketaiteilija Emma Jussila-Scherman.

Yhden nuken tekeminen on työlästä, ja aikaa vierähtää yli viikon verran.

– Koko prosessiin menee monta kuukautta, koska materiaalit ja käyttötarkoitus pitää miettiä. Seimi pitää olla lapsille miellyttävä katsoa ja kohdata, kertoo taiteilija.

Seimikokonaisuus on tilattu taiteilijalta jo keväällä.

– Moni herää vasta joulun aikaan kyselemään tilauksia, mutta silloin se on jo liian myöhäistä, naurahtaa Emma Jussila-Scherman.

Tilaukset lisääntyneet eri suunnista

Kiinnostus taiteilijan osaamiseen on lisääntynyt viime aikoina.

– Meitä nukenrakentajia on vähän tässä maassa. 11 vuoden aikana on ollut tosi kiireisiä vuosia ja vähän hiljaisempia. Nyt eri osoitteista tulevat kyselyt mitä erilaisempiin kohteisiin ovat pikku hiljaa lisääntyneet, kertoo nukketeatteritaiteilija.

Kyselijät ovat kiinnostuneita nukkien, naamioiden, nukketeatteriesityksien ja kurssien tilaamisesta. Jussila-Schermanin mielestä kiinnostukseen vaikuttavat kiireisen elämänmenon vastapainoksi syntynyt käsityöalan suosion kasvaminen sekä ammatin harvinaisuus.

– Näyttää, että erilaisten joulumyyjäisten ja messujen määrä näyttää olevan kasvamassa. Maailman meno on muuttunut ja kaupoissa tarjotaan paljon valmista materiaa. Moni haluaakin joulun tullen tehdä itse käsitöinä kuuseen ne virkatut joulupallot, tuumaa Jussila-Scherman.

Valmiit seiminuket Lauritsalan kirkossa.
Valmiit seiminuket paikallaan kirkossa.Tommi Parkkinen / Yle

Monet kaipaavat tätä maailmaa, kun alkavat omaa menneisyyttään taiteen parissa muistelemaan.

Emma Jussila-Scherman

Harvinainen ammatti herättää huomiota

Jussilan työ ihmetyttää uteliaita, kun hän pitää teatteriesityksiä ja järjestää kursseja.

– Monet pitävät minua hullunrohkeana. Tätä työtä myös ihastellaan kovasti, hymyilee Jussila-Scherman.

Uteliaita on moneen lähtöön. Jotkut ovat jopa tulleet kyselemään, kuinka nukenrakentajan työllä voi elättää itsensä.

– Tuntuu, että jotkut suhtautuvat säälien tähän ammattiin. He ovat kyselleet, että hyvänen aika! Oletko oikeasti aikonut tällä itsesi ja perheesi elättää, hymähtää taiteilija.

Säälijöistä huolimatta taiteilija on huomannut joidenkin kadehtivan erikoista ammattiaan.

– Moni suhtautuu jopa kadehtien. Lopuksi kuulee usein lauseen, että kyllä minäkin olisin voinut jatkaa käsityöammattiani tai -harrastustani, mutta... Monet kaipaavat tätä maailmaa, kun alkavat omaa menneisyyttään taiteen parissa muistelemaan, kertoo Jussila-Scherman.

Valmiit seiminuket Lauritsalan kirkossa.
Valmis jouluseimi.Tommi Parkkinen / Yle

Uudet nuket kirkkoon

Uudet nuket asetellaan Lauritsalan kirkkoon pieneen puusta rakennettuun pienoistalliin. Kehikko on vanha, mutta nuket ovat uudet. Seurakunnan pastori on tyytyväinen näkemäänsä.

– Taiteilija on tehnyt nukeista liikuteltavia ja mukaan otettavia. Pappina pystyn ottamaan yhden vaikka hartauksiin mukaan palvelutaloon, kertoo Pussinen, sanoo Pussinen.

Pastori pitää siitä, että uudet nuket värittävät muuten niin harmaata ja kolkkoa kirkkoa.

– Kirkossa kävijälle seimiasetelma tuo visuaalisuutta ja esteettisyyttä. Jos katsoo tätä meidän betonikirkkoa, niin asetelma tuo silmänruokaa elämään ja joulun sanomaa, tiivistää pastori Jaana Pussinen.

Pastorin mukaan seimiperinne on kasvamaan päin Suomessakin. Esimerkiksi Helsingistä asetelmia voi löytää kauppakeskuksien käytäviltä.

Lauritsalan kirkossa seimiasetelma on esillä ensimmäisestä adventtipäivästä loppiaiseen saakka.