Kepun ex-kansanedustaja ja komisario liikennelain uudistuksesta: "Berner ei ymmärrä, mitä tekee"

Oiva Kaltiokumpu (kesk.) sanoo, että liikenneministeri Anne Berner (kesk.) ei ymmärrä, mihin tieliikennelain muutos voi johtaa.

tieliikennelaki
Entinen kansanedustaja Oiva Kaltiokumpu (kesk.) Porista.
Ex-kansanedustaja Oiva Kaltiokumpu (kesk.) vastustaa esitystä pienistä ylinopeuksista annettavista uusista liikennevirhemaksuista.Antti Laakso / Yle

Entinen kansanedustaja, komisarion tehtävistä eläkkeelle jäänyt porilainen Oiva Kaltiokumpu sanoo pitävänsä esitystä tieliikennelain muutoksesta ongelmallisena.

Kaltiokumpu harmittelee, että eduskunnalle annettu esitys sisältää liikennevirhemaksun jo hyvin pienestä ylinopeudesta. Hänestä rangaistus ei ole oikea suhteessa siihen, millaisia rangaistuksia langetetaan esimerkiksi väkivaltarikoksista.

– Olen tavannut tuhansia ihmisiä, jotka ovat ajaneet ylinopeutta. Katson, että esitys menee väärään suuntaan. Ei 1–5 kilometrin ylinopeuksia voi lähteä käsittelemään rangaistuksilla, Kaltiokumpu sanoo.

Bernerin tulkinta – oikeassa vai ei?

Liikenneministeri Anne Berner on todennut [Iltalehti (siirryt toiseen palveluun)], ettei poliisi jatkossakaan sakota yhden kilometrin ylinopeudesta.

– Nykylain mukaan ylinopeudessa on nollatoleranssi. Puuttumiskynnys on poliisin sisäisen ohjeistuksen alainen asia, Berner kirjoitti sosiaalisessa mediassa sen jälkeen, kun asiasta nousi kohu tiedotusvälineissä.

Miksi asiasta sitten säädetään, jos lakia ei ole tarkoitus noudattaa?

Oiva Kaltiokumpu (kesk.)

Oiva Kaltiokumpu ei niele liikenneministerin vakuutteluja vaan pitää niitä epäloogisina.

– Berner on monessa suhteessa pätevä, mutta nyt hän ei ymmärrä, mitä on tapahtumassa. Berner viittaa siihen, että poliisi saa harkita, annetaanko rangaistus. Miksi asiasta sitten säädetään, jos lakia ei ole tarkoitus noudattaa? Ministeri ei voi kieltää viranomaista noudattamasta lakia ja antamasta rangaistusta, Kaltiokumpu toteaa.

Kaltiokumpu lähettää terveisiä eduskunnan liikennevaliokunnan puheenjohtajalle Ari Jaloselle (sin.). Hän toivoo, että Jalonen pyrkii vaikuttamaan uuden lain sisältöön.

Lisäys 30.11. Poliisihallitus totesi (siirryt toiseen palveluun)torstaina, että poliisi ei aio jatkossakaan sakottaa yhden kilometrin ylinopeudesta.