Peter Vesterbacka: ”Kiina on mieletön mahdollisuus Suomelle”

Entinen vihainen lintu Peter Vesterbacka uskoo kiinalaisen rahan tuomiin mahdollisuuksiin. Tutkija toppuuttelee ja muistuttaa kiinalaisesta pehmeästä voimasta A-studiossa.

rahoitus
Peter Vesterbacka
Peter Vesterbacka.Yle

Kiinalaiset ovat kiinnostuneita uudesta silkkitiestä. Kiina omistaa jo rautateitä ja muun muassa Pireuksen sataman Kreikassa.

Nyt kiinalaista rahaa hamutaan myös Suomeen. Liikemies Peter Vesterbacka puuhaa Suomen ja Tallinnan välille tunnelia kiinalaisrahoituksella.

– Jos Kiinasta lähtee liikkeelle, niin siinä on vain yksi maa välissä ja sitten olet jo Suomessa, Vesterbacka kuvailee A-studiossa syytä miksi Kiina on kiinnostunut rahoittamaan tunnelia.

tutkija Jukka Aukia
Tutkija Jukka AukiaYle

Tutkija Jukka Aukia Turun yliopistosta sanoo, että Suomen ja Tallinnan välinen tunneli on osa Kiinan tavoitteita rakentaa positiivista kuvaa itsestään. Kuvaansa Kiina kiillottaa käyttämällä pehmeää voimaa, soft poweria.

Tutkijan mukaan kyse on Kiinan huonosta itsetunnosta. Kiina kokee, että se ei saa tarpeeksi kunnioitusta länsimailta.

Viekö Kiina patentit?

Tällä hetkellä kiinalaista rahoitusta havitellaan myös Kemijärvelle suunniteltuun 800 miljoonan euron sellutehtaaseen. Aukian mielestä Kiinaa kiinnostaa teknologia ja sellutehtaan patentit.

– Tottakai kiinalaisia kiinnostavat patentit, mutta niin ne kiinnostavat kaikkia muitakin, Vesterbacka kommentoi.

Tutkija kuitenkin muistuttaa, että kaikilla mailla ei kuitenkaan ole valtiojohtoista keskusta, joka hankkii patentteja jaistamilleen yrityksilleen eteenpäin.

– Tämä on ihan mieletön mahdollisuus Suomelle, mutta kaikkeen ei tarvitse mennä sinisilmäisesti mukaan, Vesterbacka sanoo.

Lue lisää Kiinan pehmeästä voimasta: Analyysi: Suomi pääsi Kiinan syleilyyn – Pandamaat eivät mesoa ihmisoikeuksista

Lue lisää Peter Vesterbackan hankkeesta: Peter Vesterbacka kaivaisi tunnelin Tallinnaan – Entinen vihainen lintu haluaa Suomen osaksi Silkkitietä