Hyppää sisältöön

Perimätieto Jeesuksen hautakirkosta osoittautui oikeaksi

Pyhän haudan kirkossa Jerusalemissa sijaitseva hautaluola on kivianalyysien perusteella 300-luvulta.

Pyhä haudan kirkko on vanhin kristinuskon palvontapaikoista. Kuva: Jim Hollander / EPA

Jeesuksen hautakammiona pidetty kalkkikiviluola marmorikansineen on juuri valmistuneissa tutkimuksissa osoittautunut 1 700 vuoden ikäiseksi. Alkuperäisistä rakenteista ei ole jäljellä paljon, mutta niistä saadut näytteet riittivät osoittamaan, että luolan ikä osuu yksiin perimätiedon kanssa.

Kristityiksi kääntyneiden roomalaisten kerrotaan tunnistaneen hautapaikan 300-luvulla ja rakentaneen se ympärille ensimmäisen Pyhän haudan kirkon. Arkkitehtonisilla perusteilla hauta on aiemmin kyetty ajoittamaan korkeintaan ristiretkien aikaiseksi eli vajaan tuhannen vuoden ikäiseksi.

Kreikkalaiset tutkijat osoittivat nyt kalkkikivi- ja marmorinäytteiden analyysin avulla, että haudan vanhin kansi on Rooman ensimmäisen kristityn keisarin Konstantinuksen ajalta.

Aikakirjojen mukaan Konstantinuksen lähettiläät tulivat Jerusalemiin löytääkseen paikan, jonne Jeesuksen kerrottiin tulleen haudatuksi kolme vuosisataa aiemmin. Heille osoitettiin roomalainen Venus-jumalattaren temppeli. Kun he määräsivät sen purettavaksi, alta paljastui kalkkikiveen kaivettu luola.

Pieni laatta oli tärkeä johtolanka

Taistelut, tulipalot ja maanjäristykset ovat koetelleen kirkkoa pahoin sen historian aikana. Nykyinen kirkko on enimmäkseen viime vuosisatojen rakennustyötä.

Kosteus, kynttilöiden savu ja suuret kävijämäärät olivat kuluttaneet kirkkoa niin, että hautaa ympäröivä rakennelma oli viime vuosina jopa romahdusvaarassa. Toissa keväänä alkaneen kunnostuksen aikana avattiin myös hautaluola ensi kertaa vuosisatoihin.

Päällimmäisen marmoriverhoilun alta paljastui tutkijoiden hämmästykseksi selvästi vanhempi rikkinäinen marmorilaatta, johon oli kaiverrettu risti. Analysoidut näytteet ovat tuosta pienestä harmaasta laatasta ja luolan seinästä.

Ateenan teknillisen yliopiston tutkimus julkaistaan Journal of Archaeological Science: Reports -lehden seuraavassa numerossa. Ensimmäisenä tuloksista kertoi The National Geographic (siirryt toiseen palveluun) -lehti.

Pyhän haudan kirkon restaurointityö valmistui viime pääsiäiseksi.

.
.