Lumisaderintamat kiirivät Etelä-Suomen yli – pohjoisessa paukkuu pakkanen

Maan etelä- ja keskiosiin on luvassa lunta ja räntää viikonloppuun asti, mutta lauantaina lännessä voi pilkahtaa aurinko. Lapissa pakkaset jatkuvat.

sää
kolmen päiväm sademääräennustekartat.
Yle Sää

Lunta on luvassa Suomen etelä- ja keskiosiin moneen otteeseen. Ensimmäinen lumisadealue on tänään tiistai-iltana, jolloin lounaasta saapuva sadealue leviää maan länsi- ja eteläosiin.

– Tuuli on nyt tiistaina navakkaa ja puuskaista, mutta heikkenee keskiviikkona ja edelleen torstaina, kertoo Ylen meteorologi Joonas Koskela.

Keskiviikkoaamuun mennessä sisämaassa voi olla paikoin viiden sentin lumikerros. Kehnoon ajokeliin kannattaa varautua, sillä aamun mittaan satelee vielä lisää lunta tai räntää.

Tämä sadealue siirtyy pohjoisen suuntaan samalla heikentyen. Keskiviikkona ja torstaina on odotettavissa Itä-Suomessa lumisadetta, jota kertyy maan keskivaiheilla joitakin senttejä.

Torstaina maan itä- ja keskiosissa, Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla lumisadetta saadaan arviolta noin viisi senttimetriä. Mahdollisesti sadetta tulee lisää myös etelässä ja lännessä.

Etelässä lumipyry perjantaiaamuna

Perjantaina etelään saapuu matalapaine. Lunta pyryttää ajoittain navakaksi yltyvän tuulen kera.

– Nyt näyttää siltä, että sade alkaisi noin klo 6, jolloin sade ei vielä ehtisi kerryttää lunta ajoteille pahimpaan aamuruuhkaan. Vielä perjantain ennuste on kuitenkin epävarma, tässä on paljon mahdollisia muuttuvia tekijöitä, toteaa Koskela.

Osa sateista voi tulla rannikolla räntänä, sisämaassa sataa lunta.

Sade on jatkumassa perjantai-iltaan asti ja heikkenee vähitellen lauantain vastaisena yönä. Lauantaiaamuun mennessä lunta on saattanut kertyä paikoin yli 10 cm Itä-Suomessa ja 5 cm Uudellamaalla.

Lauantaina aurinko voi näyttäytyä lännessä

Lauantaina onkin vaihteeksi enimmäkseen poutaa koko Suomessa.

– Länsi-Suomessa voi paistaa aurinkokin, kertoo Koskela.

Sunnuntaina on jälleen luvassa sateita lännestä. Etelässä sade tulee todennäköisesti vetenä, mutta Itä- ja Keski-Suomessa voi tulla luntakin.

Pohjoisessa poutaa, mutta pakkasta

Pohjoisessa pakkanen pysyy viikolla 20 – 25 pakkasasteen hujakoilla ainakin selkeämmillä alueilla. Tiistaina illalla mitattiin Muonion kirkonkylässä -22 astetta.

Perjantaina odotetaan pohjoisille alueille laajemmin pilvisyyttä. Pilvisyyden lisääntyessä sää lauhtuu, niin että viikonlopun aikana pakkaset jäävät alle -15 pakkasasteeseen. Monin paikoin pakkasmittari näyttää enää -12 tai -13 astetta.

Sunnuntaina yöllä maata ylittävä sadealue voi yltää pohjoisemmaksikin, jolloin lännestä voi ajautua lumisateita Lappiin asti.